Yaşanan depremlerin ardından sosyal medyada ve bir kısım basın yayın organlarında paylaşılan görüntülere göre, yağma ve hırsızlık suçunu işlediği düşünülen kişilere işkence ve linç uygulanması ile ilgili açıklama yapan Muğla Barosu, “İşkence bir insanlık suçudur, hiçbir şart altında kabul edilemez” dedi.
Kahramanmaraş merkezli 7.7 ve 7.6 büyüklüğünde gerçekleşen depremlerde şu anki verilere göre 41 bin 156 yurttaş yaşamını yitirdi.
Yaşanan depremlerin ardından sosyal medyada ve bir kısım basın yayın organlarında, yağma ve hırsızlık suçunu işlediği düşünülen kişilere işkence yapıldığı ve linç edildiklerine dair görüntüler paylaşıldı.
Muğla Barosu, yağma ve hırsızlık suçunu işlediği düşünülen kişilere işkence yapılması ve linç edilmeleriyle ilgili bir açıklama yaptı.
Yapılan açıklamada, “Ülkemizi yasa boğan deprem felaketinin hemen ardından, sosyal medyada ve bir kısım basın yayın organlarında, kolluk görevlileri ve sivil görünümlü kişiler tarafından, afet bölgesinde yağma ve hırsızlık suçunu işlediği düşünülen ve suç şüphesi altında olduğu iddia edilen kişilere karşı, işkence ve linç uygulandığına dair görüntülerin kamuoyu ile paylaşıldığına tanık olmaktayız” denildi.
“KİMSEYE İŞKENCE VE EZİYET YAPILAMAZ”
Anayasa’nın 17/3. Maddesi’nin “Kimseye işkence ve eziyet yapılamaz; kimse insan haysiyetiyle bağdaşmayan bir cezaya veya muameleye tabi tutulamaz” şeklinde düzenlendiğini hatırlatan Muğla Barosu açıklamasında, “Yine Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin 3’üncü Maddesi’nde, işkence yasağı ile ilgili yer alan düzenlemede ‘Hiç kimse işkenceye, insanlık dışı ya da onur kinci ceza veya muamelelere tabi tutulamaz’ hükmü yer almaktadır. İşkence yasağı, Anayasa’mızın 15’inci maddesi ve Avrupa İnsan Haklan Sözleşmesi’nin 15’inci maddesi uyarınca olağanüstü hallerde dahi askıya alınamayacak durumlar içerisine alınmıştır” ifadeleri kullanıldı.
“GÖRÜNTÜLERİN SOSYAL MEDYADA VE BASIN YAYIN ORGANLARINDA DEFALARCA PAYLAŞILMASINI KINIYORUZ”
İşkence niteliğindeki görüntülerin sosyal medyada ve basın yayın organlarında yayınlanmasına dair, “Muğla Barosu olarak; gerekçesi ne olursa olsun, atılı suçu işlediğine dair sadece şüphe altında olan, yargılaması tamamlanmamış şahıslara yönelik sübjektif önyargılarla ağır bir insanlık suçu olan işkence sayılabilecek nitelikte davranışlarda bulunulması ve işkence niteliğindeki görüntülerin sosyal medyada ve basın yayın organlarında defalarca paylaşılmasını kınıyoruz” denildi.
İşkence görüntülerini paylaşanların da işkence suçuna ortak olduğu belirtilerek, “Kamu görevlisi dahi olsa işkence sayılabilecek nitelikteki eylemleri gerçekleştiren kişilerin, açıkça suç işlediğini ve işkence görüntülerini paylaşanların da işkence suçuna ortak olduğunu belirterek, konunun takipçisi olacağımızı saygıyla bildiriyoruz” açıklaması yapıldı.