Muğla’da 3 Aralık 2023’te gerçekleşen “Adalet ve Demokrasi Yürüyüşü” sonrasında basın açıklamasını okuyan Haluk Özsoy’un, “Türk Milletini, Türkiye Cumhuriyeti Devletini, Devletin kurum ve organlarını aşağılama” gerekçesiyle yargılandığı davada verilen beraat kararının bozulması üzerine yargılama 16 Nisan’da yeniden başladı. Duruşma 31 Mayıs’a ertelendi.
Muğla’nın Menteşe ilçesinde 3 Aralık 2023 tarihinde Muğla Emek ve Demokrasi Güçleri’nin düzenlediği yürüyüşün ardından basın açıklamasını okuyan Haluk Özsoy, “Türk milletini, Cumhuriyet’i, devletin kurum ve organlarını aşağılama, suçu ve suçluyu övme, halkı kin ve düşmanlığa tahrik veya aşağılama” suçundan yargılanmıştı.
Mahkeme ise basın açıklamasındaki ifadelerin eleştiri niteliğinde olduğuna kanaat getirilerek beraat kararı vermişti fakat kararın istinafa taşınmasının ardından Özsoy’un yeniden yargılanmasına karar verilmişti. Verilen karar sonrasında ilk duruşma 11 Nisan Cuma günü görülmüş fakat 16 Nisan’a ertelenmişti.
Dayanışma Datça’nın haberine göre, Muğla 6. Asliye Ceza Mahkemesi’nde dün (16 Nisan) görülen duruşmada, bir önceki yargılamada beraat kararı verilmesini uygun gören savcılık makamı Özsoy hakkındaki aynı suçlamanın devam ettiğini dile getirdi.
Özsoy’un avukatları istinaf mahkemesinin kararının kabul edilmemesi gerektiğini belirtti ve sözlü savunmalarının yanı sıra yazılı olarak da savunmalarını sunacağını belirtti.
Davanın bir sonraki duruşması 30 Mayıs’a ertelendi.
Duruşma öncesinde, sivil toplum örgütleri tarafından Haluk Özsoy’la dayanışma mesajları verilmişti.
Duruşma gününde de Muğla’nın farklı ilçelerinden yurttaşlar ile Deştin Çevre Platformu, Muğla Çevre Platformu (MUÇEP), İkizköy Çevre Komitesi, Akdeniz Yeşilleri, Marmaris Kent Politikaları Derneği gibi sivil toplum örgütlerinin Muğla Adliyesi’ne geldiği belirtildi.
Özsoy ise sürdürdükleri mücadelenin vazgeçilemez bir adalet mücadelesi olduğunu ve yılmayacaklarını söyledi.
NE OLMUŞTU?
Muğla’nın Menteşe ilçesinde, 3 Aralık 2023 tarihinde Muğla Emek ve Demokrasi Güçleri tarafından “Adalet ve Demokrasi Yürüyüşü” düzenlenmişti. Yürüyüşün ardından Deştin Çevre Platformu Eş Sözcüsü ve Muğla Çevre Platformu Gönüllüsü Haluk Özsoy, grup adına basın açıklamasını okumuştu.
Basın açıklamasında, Türk Tabipler Birliği (TTB) Merkez Konseyi’nin mahkeme kararıyla görevden alınması, Gezi Davası tutukluları ve Türkiye İşçi Partisi (TİP) Hatay Milletvekili Can Atalay’ın Hatay halkının oylarıyla seçilmiş olmasına rağmen tutukluluğunun devam etmesi gibi o dönemde gündemde olan başlıklarda demokratik süreç ihlallerine değinilmişti.
Yürüyüşe ve basın açıklamasına Eski Kültür ve Turizm Bakanı ve Devlet Bakanı Fikri Sağlar da katılmıştı.
Adalet yürüyüşü ardından ise basın açıklamasını okuyan Haluk Özsoy ve üç kişi, “Türk milletini, Cumhuriyet’i, devletin kurum ve organlarını aşağılama, suçu ve suçluyu övme, halkı kin ve düşmanlığa tahrik veya aşağılama” suçundan ifade vermeye çağırılmış ve Haluk Özsoy hakkında iddianame düzenlenmişti.
İddianamede, Türk Ceza Kanunu (TCK) 301’inci maddesindeki “Türk Milletini, Türkiye Cumhuriyeti Devletini, Türkiye Büyük Millet Meclisini, Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini ve Devletin yargı organlarını alenen aşağılayan kişi, altı aydan iki yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır” gerekçesiyle Haluk Özsoy’un cezalandırılması talep edilmişti.
Davanın 4 Aralık 2024 tarihinde, Muğla 6. Asliye Mahkemesi’nde görülen duruşmasında Haluk Özsoy beraat etmişti. Duruşma günü çok sayıda yurttaş Özsoy’a destek olmak için Mahkeme önünde hazır bulunmuştu.
Duruşmada, Özsoy’un vekili Avukat Nuray Şahbudak gerçekleştirilen eylemin barışçıl bir eylem olduğuna dikkat çekmiş ve Muğla Barosu’na mensup avukatların da cübbeleriyle eyleme katıldığını hatırlatmıştı. Metindeki ifadelerin Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi ve Türkiye Cumhuriyeti Anayasası kapsamında, suç teşkil etmediğini belirtmişti. Ayrıca, Haluk Özsoy’un oluşmayan bir suçtan dolayı lekelenmeme hakkının ihlal edildiğini dile getirmiş ve davanın reddini talep etmişti
Savcılık makamı da söz konusu ifadelerin “ağır eleştiri” niteliğinde olduğu söylemiş ve Özsoy’un beraati yönünde görüş bildirmişti.
Yargılama sonucunda mahkeme, suçun oluşmadığına kanaat getirerek Haluk Özsoy’un beraatine karar vermişti.