Muğla’nın Marmaris ilçesindeki Karacasöğüt Koyu’nda MUÇEV tarafından yapılmak istenen marina kapasite artırım projesi hakkında Marmaris Kent Politikaları Derneği’nin açıklama yaptı. Açıklamada, “Karacasöğüt sakinleri, aynı projenin pişirilip pişirilip üçüncü kez önlerine getirilen ÇED süreci ile karşı karşıyalar” denildi.
Muğla’nın Marmaris ilçesine bağlı Karacasöğüt Koyu’nda “Tekne Bağlama İskelesi Kapasite Artırımı Projesi” yapmak isteyen Muğla Turizm Çevre Vakfı Turizm Ticaret Anonim Şirketi (MUÇEV), 16 Ekim 2023’te inşaat faaliyetlerine başlamaya çalışmıştı.
Proje için verilen Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) olumlu kararına karşı açılan davanın henüz sonuçlanmamışken ve bölgenin 15 Haziran 2023’te 1. derece arkeolojik sit alanı ilan edilerek inşaai faaliyetin yasaklanmasına rağmen çalışmaların başlatılmak istenmesine, Marmarisli yurttaşlar tepki göstermişti.
Hukuki sürecin sonunda ise Mahkeme, ÇED olumlu kararını iptal etmiş, Danıştay da bu kararı onamıştı. Bunun üzerine MUÇEV adını “Kıyı Yönetimi ve Çevre Koruma” değiştirdikten sonra aynı projenin ÇED sürecini başlattı ve süreç nihai aşamaya geldi.

Yurttaşlar, dün (4 Nisan) yaşam alanlarını tehdit eden projeye karşı toplandı.
Karacasöğüt Muhtarı Ferdi Tosun’un öncülüğünde düzenlenen toplantıya; Büyükşehir Belediyesi Daire Başkanı, Marmaris Kent Politikaları Derneği, Muğla Çevre Platformu (MUÇEP) gönüllüleri, diğer çevre gönüllüleri ve yurttaşlar katıldı.
Bölgenin, doğal ve kültürel mirasını bozacak hiçbir projeye izin vermeyerek koruma tedbirlerinin alınması hakkında hazırlanan bir dilekçenin, topluca imzalanarak Muğla Valiliği ve Anıtlar Bölge Kurulu’na verileceği ifade edildi.
Projeye ruhsat verilmemesi taleplerini içeren ikinci dilekçenin ise Marmaris Belediye Başkanlığı’na teslim edileceği belirtildi.
“ARTAN TEKNE TRAFİĞİNİN SU KALİTESİ VE DENİZ CANLILARI ÜZERİNDE YARATACAĞI BASKI KARACASÖĞÜT KOYU’NUN İDAM FERMANIDIR”
Konu hakkında Marmaris Kent Politikaları Derneği, “Karacasöğüt’ün MUÇEV belası” başlığıyla açıklama yayımladı.
Açıklamada, “Karacasöğüt sakinleri ve yaşam savunucuları, aynı projenin pişirilip pişirilip üçüncü kez önlerine getirilen ÇED süreci ile karşı karşıyalar” denildi.
Proje alanının, Gökova Özel Çevre Koruma Bölgesi içerisinde yer aldığı ve 1. Derece Arkeolojik Sit Alanı ve Doğal Sit Vasıflarına sahip olduğu belirtildi.
Dün gerçekleştirilen toplantıda; projenin çevresel etkilerinin konuşulduğu, bölgenin biyolojik çeşitliliği ve kıyı dinamikleri üzerindeki potansiyel risklerin ele alındığı belirtildi.

Toplantıda, planlanan marina genişlemesinin; deniz çayırlarını, caretta carettaları, ve Akdeniz fokları başta olmak üzere kıyı ekosistemini olumsuz etkileyeceği konusunda görüş birliğine varıldığının belirtildiği açıklamada, şu ifadeler kullanıldı:
“Artan tekne trafiğinin su kalitesi ve deniz canlıları üzerinde yaratacağı baskı, kara trafiğinin getireceği yük, yapılaşma baskısı el değmemiş Karacasöğüt Koyu’nun idam fermanı anlamına geliyor. Bu nedenle toplantı sonucunda tüm boyutlarıyla yaşam alanlarını koruma konusunda mücadele kararı verildi.”
Bu karara bağlı ilk girişimin ise iki dilekçenin hazırlanarak topluca imzalanması ve ilgili kurumlara teslim edilmesi olduğu belirtildi.
Açıklamada; Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Muğla Milletvekili Cumhur Uzun, CHP Muğla Milletvekili Gizem Özcan, İYİ Parti Muğla Milletvekili Metin Ergun, Gelecek Partisi Muğla Milletvekili Selçuk Özdağ ve CHP Muğla Milletvekili Süreyya Öneş Derici’nin toplantıya gönderdikleri mesajlara dikkat çekildi.
Muğla milletvekillerinin gönderdikleri mesajlarla Karacasöğüt halkının yanında oldukların altı çizildi.
NE OLMUŞTU?
Karacasöğüt Koyu’nda o dönem limited şirketi olan daha sonra anonim şirketine dönüşen MUÇEV, “Tekne Bağlama İskelesi Kapasite Artırımı Projesi” için ÇED sürecini başlatmış ve projeye Muğla Valiliği tarafından 9 Eylül 2020 tarihinde ÇED gerekli değildir kararı verilmişti.
Fakat karar, açılan dava sonucunda Muğla 3. İdare Mahkemesi tarafından iptal edilmişti.
MUÇEV karara itiraz etmiş fakat Danıştay 6. Dairesi, Temmuz 2022 tarihinde Muğla 3. İdare Mahkemesi’nin verdiği ÇED gereklidir kararını onamıştı.
Bunun üzerine 25 Ağustos 2022 tarihinde MUÇEV Limited Şirketi, projenin adını değiştirmiş, “Yat Limanı, Yat ve Tekne Bağlama İskelesi Kapasite Arttırımı” projesi için Çevre Şehircilik İklim Değişikliği Bakanlığı’na başvur yapmış, 31 Ağustos 2022 tarihinde ise süreç Bakanlık tarafından başlatılmıştı. Aynı gün ise ÇED raporu incelenip Bakanlık tarafından Halkın Katılım Toplantısı (HKT) tarihi belirlenmişti.
Projeye ilişkin 27 Eylül 2022 tarihinde Halkın Katılım Toplantısı (HKT) yapılmış, yurttaşlar projenin ve bu kapsamdan HKT’nin yapılmasının hukuka aykırı olduğunu söylemiş, projenin yapımına karşı çıkmıştı.
Bu süreçte, projeye karşı çıkan yurttaşlar, bölgenin arkeolojik sit alanı olduğunu kanıtlamak için çeşitli çalışmalar yapmıştı. Bu kapsamda, yaşam alanlarını korumak için dayanışma içinde çalıştıklarını açıklayan Marmaris Kent Konseyi ve Sualtı Araştırmaları Derneği Akdeniz Foku Araştırma Grubu (SAD-AFAG) ise 28 Eylül 2022 tarihinde Karacasöğüt Koyu’nda dalış yapmış ve koydaki arkeolojik buluntuları tespit etmişti.
SAD, dalış sonuçlarını bir rapora dönüştürmüş ve yasal süreç başlatılarak, Bodrum Sualtı Müze Müdürlüğü ve Muğla Valiliği Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü’ne bir dilekçe ile rapor sunulmuştu.
Bunun üzerine Bodrum Sualtı Müzesi’nin bölgede dalış yaptığı ve elde edilen görüntüler ile bulgular eşliğinde tescilin yapılması ve limanın korunması için hazırlanan raporun 27 Ocak 2023 tarihinde Muğla Tabiat Varlıkları Müdürlüğü’ne bildirilmişti.
Fakat raporlara rağmen Muğla Valiliği tarafından 3 Şubat 2023 tarihinde Karacasöğüt Koyundaki Global Marin şirketinin yat yanaşma projesine “ÇED gerekli değildir” kararı verilmişti.

Ardından ise MUÇEV’in yat yanaşma projesi için İnceleme Değerlendirme Komisyonu (İDK) toplantısın tarihi 25 Nisan 2023 olarak belirlenmiş, 29 Mayıs 2023 tarihinde de proje için ÇED olumlu kararı verilmişti.

15 Haziran 2023’te ise Kültür ve Turizm Bakanlığı Muğla Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu tarafından alan “1. Derece Arkeolojik Sit Alanı” olarak tescil edilmiş, Kurul’dan izin alınmadan herhangi bir inşai ve fiziki uygulamaya gidilemeyeceği söylenmişti.
Söz konuşu kararda şu ifadeler yer verilmişti:
“Muğla ili, Marmaris ilçesi, Karaca Mahallesi, Söğüt Mevkii, liman alanında su altında tespit edilen kültür varlıklarının kararımız eki haritada gösterildiği şekliyle I. derece arkeolojik sit alanı olarak tescil edilmesine, anıt fişinin hazırlanarak Kurulumuza iletilmesine, söz konusu alanın yasak dalış alanı olması ile ilgili değerlendirme yapılması için sualtı araştırma başkanının görüşünün Kurulumuza iletilmesine, söz konusu alanda Kurulumuzdan izin alınmadan herhangi bir inşai ve fiziki uygulamaya gidilmemesine karar verildi.”
MUÇEV, 16 Ekim 2023 tarihinde ise Marmaris Beledyesi’nin verdiği ruhsata dayanarak bölgede inşaat çalışmalarına başlamak istemiş fakat yurttaşlar tarafından engellenmişti.
“ÇED olumlu” kararına karşı açılan davada, Muğla 1. İdare Mahkemesi Aralık 2023‘te ÇED olumlu kararını iptal etmişti.
Bunun üzerine Marmaris Belediyesi 27 Haziran 2024’te MUÇEV’in projesine verdiği yapı ruhsatını iptal ettiğini duyurmuştu.