Muğla Çevre Platformu, Cengiz İnşaat’ın Cennet Koyu’nda başladığı turizm tesisi inşaatının kendi parsel ve ruhsat alanının dışında arkeolojik sit alanında devam ettiğini söyledi.
Meuğla Çevre Platformu (MUÇEP) Bodrum Meclisi’nden Umay Karabaş, Cengiz İnşaat’ın Göl Mahallesi’ndeki Cennet Koyu’nda planladığı turizm tesisi için yaptığı çalışmaların ruhsat verilen parselin dışında ilerlediğini öne sürdü.
Karabaş, MUÇEP Borum Meclisi hesabından 16 Aralık tarihinde yapılan canlı yayında, Cengiz İnşaat’ın çalışmalara başlayarak çitlerle çevirdiği alandaki Bodrum Belediyesi’nin astığı tabelayı gösterdi ve şunları söyledi:
“Zabıtanın tuttuğu tutanaklardan ve kestiği cezalardan sonra acaba burada birtakım değişiklikler oldu mu, duran faaliyetler var mı diye görmek için tekrar geldik. Tabela asılmış. Tabelayı kamuoyuyla paylaşmak bizim sorumluluklarımızdan bir tanesi. Tabeladaki isimlerde Bodrum’da yaşayanlara tanıdık gelenler de olacaktır ama başka bir şey dikkat çekmek istiyorum, ruhsat verilen yer, burada da 306/1 olarak görünüyor, fakat bu tabelanın olduğu yer ve bu çitin çekildiği ve bu çalışmanın yapıldığı yer 107’ye 11.”
Cengiz İnşaat’ın ruhsat verilen alanda değil 1. Arkeolojik Sit alanında çalışma yaptıklarını tespit ettiklerini ve bunu bildirdiklerini belirten Karabaş, “Fakat sanırım Belediye ekipleri gelip denetimi henüz yapamadılar çünkü onların da Proje Tanıtım Dosyasında söyledikleri gibi 1. Arkeolojik SİT alanına hiç dokunmayacaklardı. Belediye de herhalde buna güvenerek ruhsat verdi, sözlerinde dururlar diye. Çünkü ülkece çok güvendiğimiz bir şirket ve kişi biliyorsunuz. Bütün sözlerinde duracaklarını düşündük herhalde” dedi.
Proje Tanıtım Dosyası’nda şu ifadeler yer alıyor:
“Proje alanı; Bodrum İlçe Merkezinin kuş uçumu 9,3 km kuzeyinde, Göl Mahalle Merkezinin kuş uçumu 2,5 km doğusunda yer almaktadır. Alanın kuzeyi, batısı ve doğusu deniz kıyısı olup güneyinde ormanlık alan ve tarım alanı olarak planlı alanlar bulunmaktadır. Ayrıca parselin güneyinde 1.Derece arkeolojik sit alanı bulunmaktadır. 1. Derece arkeolojik sit alanına herhangi bir müdahalede bulunulmayacak, hiçbir şekilde inşaat faaliyetleri yapılmayacaktır.”
Çıtın dışındaki alanı gösteren Karabaş, yeni konteynerlerin geldiğini ve yol açma çalışmalarının yapıldığını söyledi. Bu çalışmalar için de izinlerinin olmadığını öğrendiklerini belirten Karabaş, “İleride en az beş tane vinç var, bütün o Bodrum’un milyonlarca yıllık kadim jeolojik tarihini izinsiz tarumar eden, çünkü ruhsat alanlarında değiller, Bodrum’un çok kıymetli bir alanını daha yok eden bir manzarayla karşı karşıyayız. Buraya arada bir gelmek lazım, buraya gelip takip etmek lazım. Bu sadece bizlerin değil hepimizin görevi. Şaibeli bir ruhsatları da olsa mülkiyet itibariyle şu an yaptıkları çalışma ruhsat parselinde değil” ifadelerini kullandı.
MUÇEP olarak şirketin izilerini ve verilen ruhsatı görmek için resmi yazılarını Bodrum Belediyesi’ne ilettiklerini söyleyerek, “En geç 4 gün içinde cevap bekliyoruz. Bakalım ruhsat verme hızında bize cevap verecekler mi? Çok hızlı bir cevap bekliyoruz çünkü biz korumaktan yanayız. Elimizden geleni ardımız koymayacağımızı da buradan bir kez daha söyleyelim” dedi.
AHMET ARAS: “VERİLEN RUHSAT BENİM BODRUM VEYA DOĞA DÜŞMANI OLMAMIN DEĞİL, VİCDAN SIZLATAN KARARLARIN VE İHMALLERİN SONUCUDUR”
Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras ise konu ile ilgili bir açıklama yayınlanarak sürece dair bilgi verdi. Aras ruhsat konusunda hiçbir personele baskı yapılmadığını, proje kontrol birimiyle bizzat yaptığı toplantıda plan hükümlerinin tüm personele tek tek okunarak yorum ve hükümleri dinlediğini belirtti.
İddia edildiği gibi ilgili firmanın kayrılmadığını söyleyen Aras, “Sadece dört günde ruhsat düzenlenmemiş, yapılan imar uygulaması ve ön incelemelerle birlikte yaklaşık bir yıl, ruhsat ön onay başvuru tarihinden itibaren ilgili tüm kurum ve kuruluşlardan tekrar görüş sorularak ve proje kontrol tarafından tespit edilen eksikler giderilerek yaklaşık 6 ay sonra ruhsat düzenleme sürecine girilmiştir. Belediyemiz İmar ve Şehircilik Müdürlüğü yönetici ve personeli; tüm iş ve işlemlerinde, 5393 Sayılı Belediye ve 3194 Sayılı İmar Kanunu ile, ilgili mevzuat, yürürlükteki planlar ve hükümleri doğrultusunda, eşitlik, şeffaflık prensipleri ile etik kurallara uygun bir görev bilinciyle halkımıza hizmet etmektedir. İş ve işlemlerimiz ilgili kurumların denetçi ve müfettişleri tarafından periyodik olarak denetlenmektedir ve sonuçları kamuoyuyla paylaşılmaktadır.” dedi.
Aras, asıl üzerinde durulması gerekenin plansız olarak hazine mülkiyetinde bulunan Gökburun’un imara açılması, rantçı politikalarla satılması ve kamusal bir alanın özel mülke konu edilmesi olduğunu söyledi.
Aras, Cengiz İnşaat’a verilen ruhsatın, kendisinin Bodrum veya doğa düşmanı olmasından değil vicdan sızlatan kararlar ve ihmallerin sonucu olduğunu söyledi.
Açıklamanın tamamını okumak için buraya tıklayın.