Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü (DKMP) yaban domuzlarının şehre inmesine karşı önlemler aldıklarını duyurdu. Önlemler arasında sürek avı da yer alıyor.
Muğla’da ve çevre illerde son dönemde yaban domuzlarının şehre indiği görüntüler gündem oldu. Son olarak Marmaris’te ve Aydın’ın Kuşadası ilçesinde yaban domuzlarının şehirde yiyecek aradığı görüntüler, sosyal medyada sıkça paylaşıldı.
Görüntüler üzerine Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü, sosyal medya hesapları üzerinden yazılı bir açıklama yaptı.
Açıklamada, görüntüler üzerine Müdürlüğün ivedilikle harekete geçtiği bildirildi. Sürek avını içeren önlemler ise şöyle sıralandı:
“* Yerleşim alanları içerisinde uygun bölgelerde termal kameralı drone ile envanter çalışması yapılarak yaban domuzu yuvalama alanları tespit edilmiştir.
* Kaymakamlık, kolluk kuvvetleri, tarım, orman ve sağlık birimlerinin yer aldığı bir komisyon kurulmuş ve gerekli tedbirler hızla alınmıştır.
* Belediyeler ile görüşülerek çöplerin düzenli toplanması istenmiş, muhtarlar ile iş birliği toplantıları düzenlenerek, mücadele yöntemleri görüşülmüş ve uygulamaya koyulmuştur.
* Yerleşim yerleri dışında yemleme çalışması başlatılmış ve yaban domuzlarının şehir dışına yönelmesi sağlanmıştır.
* Söz konusu hayvanların vatandaşlar tarafından beslenmesinin önlenmesi için yerleşim yerlerinde anonslar yapılmış, basın kuruluşları ile ortak faaliyetler yürütülmüş ve okullarda bilgilendirme çalışmaları gerçekleştirilmiştir.
* Yaban domuzlarının yakalanmasına yönelik kafesler imal edilerek araziye yerleştirilmiştir.
* Ayrıca sürek avı faaliyetleri başlatılmış olup yaban domuzlarını etkisiz hale getirme çalışmaları devam etmektedir.”

SÜREK AVI NEDİR?
Sürek avı, bir grup avcının domuz veya geyik gibi yaban hayvanlarını belirli bir alana sürerek o bölgeye gizlenmiş avcılar tarafından vurulmasına dayanan toplu av yöntemidir. Hayvanlar, bu yöntemle kaçacak yer bulamayacak şekilde çevrilir ve tuzağa düşürülür.