Muğla’nın Milas ilçesinde küçükbaş hayvan yetiştiriciliği yapan Ertuğrul Can Gezer’in sürüsünden 30 koyun zehirlenerek hayatını kaybetti.
Muğla‘nın Milas ilçesi Kırcağız Mahallesi’nde 30 küçükbaş havyanın zehirlenme olayının ardından Muğla İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ekipleri bölgeye geldi.
Milas İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü veteriner hekimleri, hayatını kaybeden hayvanlara otopsi yaparak doku örneklerini İzmir Bornova Veteriner Kontrol Enstitüsü’ne gönderdi.
Gerekli patolojik ve toksikolojik analizlerin ardından vakaların kesin teşhisi belirlenecek.
Muğla İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ve Milas İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü’nden yapılan yazılı açıklamada olayın yakından takip edildiği ve daha fazla kayıp yaşanmaması için görev başında olunduğu bildirildi.

NEDEN ‘TELEF OLDU’ DEĞİL DE ‘HAYATINI KAYBETTİ’ DİYORUZ?
Barış Gün ve Çiçek Tahaoğlu’nun P24 Akademi’de yaptığı Türcülük Karşıtı Habercilik modülüne göre;
Türcülük karşıtlığı, hâkim tür insanın, insan olmayan canlıları ötekileştirerek daha az değerli ya da önemsiz görmesine karşı çıkan, tüm canlıların eşit yaşama hakkını savunan bir yaşam felsefesi. Yeryüzünü tüm canlılarla birlikte paylaştığımız gerçeğinden yola çıkarak, hissedebilen her canlının yaşama hakkına saygı duyulması gerektiği fikri üzerine kurulu.
‘Telef’, ‘itlaf’, ‘leş’ gibi haberlerde sıradanlaşan kelimeler, hayvanları nesneleştiren, can değil mal olarak görmelerini onaylayan tanımlamalar. İnsan kaynaklı ihmalden ya da şiddet sonucu öldürülen hayvanlar için ‘katledildi’ ifadesi, doğal ölümlerde ise ‘öldü’ ve ‘yaşamını yitirdi’ ifadeleri tercih edilebilir.
‘Şu kadar balya saman ile üç küçükbaş hayvan telef oldu’ başlığı örneğinde samanla koyun aynı kefede değerlendiriliyor. Oysa koyun yangının meydana geldiği çiftlikten kaçamıyor çünkü özgürlüğü kısıtlanmış durumda. Kaçamadığı için de yangından dolayı ölüyor. Böyle başlıklarla hayvanların doğumundan ölümüne kadar çektikleri hak ihlalleri sanki hiçbir acı yaşamamışlar gibi görmezden geliniyor, normalleştiriliyor. Oysa özgürlükleri kısıtlanmış olmasa hayvanlar ölmeyecekti.
Ölü hayvan bedenine ‘ceset’ yerine ‘leş’ denilmesi de benzer şekilde hayvanlarla insanlar arasında bir ayrım olduğunu varsayıyor.
Muğla’da hak odaklı habercilik yapan Gündem Fethiye’nin haberlerinde konu edindiği olaylarla ilgili suçlayıcı, hak ihlalleri yaratabilecek ifadelerden kaçındığı için ‘telef’, ‘itlaf’ ve ‘leş’ gibi ifadeleri kullanmaz.