Muğla’nın Milas ilçesinde, Avrupa Birliği tarafından coğrafi işaret alan ve kömürlü termik santraller ile kömür madenleri tarafından tehdit edilen zeytin ağacının hikayesini anlatan “Buna Rağmen Köyümüzde: Ölmez Ağacın Hikayesi” belgeseli çevrimiçi olarak yayınlandı.
Avrupa Birliği (AB) coğrafi işaret tescilli zeytinyağı ile tanınan Muğla’nın Milas ilçesinde zeytinciliğin tarihsel ve kültürel önemini, ekonomik potansiyelini ve kömürlü termik santraller ile kömür madenleri sebebiyle karşı karşıya olduğu tehlikeleri anlatan “Buna Rağmen Köyümüzde: Ölmez Ağacın Hikayesi” isimli belgesel çevrimiçi olarak yayınlandı.
Selen Çatalyürekli’nin yaptığı belgesel ilk defa 15 Nisan 2022 tarihinde, Milas’ta Milas Belediyesi Prof. Dr. Aşkıdil Akarca Salonu’da, Milas Kent Konseyi, Avrupa İklim Eylem Ağı (CAN Europe) ve İklim İçin 350 Derneği’nin hazırladığı “Yerel Ekonomi için Dönüşüm Fırsatı: Milas’ta Zeytincilik” isimli raporun tanıtımında gösterilmişti.
Belgeselde zeytin ağacının Karia Uygarlığı’ından itibaren Milas’ın sembolü olduğu ve “Ölmez Ağaç”ın aynı zamanda Anadolu kültürünün bir parçası olduğu ifade edildi.
Diğer yandan Milas’ın 40 yıl boyunca kömürlü termik santralin ve kömür madenlerinin istilasına maruz kaldığı belirtilerek zeytin ağaçlarından alınan verinin düştüğü belirtildi. Ortalama iki yılda bir ürün veren ağaçların ürün verme süresinin dört yıla kadar uzadığı ifade edildi.
Muğla Sıtkı Kocaman Üniversitesi’nden Prof. Dr. Ümmühan Gökovalı belgeselde, rapora atıfta bulunarak Yeniköy ve Kemerköy termik santrallerine 2021 yılında 260 milyon TL kamu desteğinin yapıldığını ifade ederek “Eğer oraya aratılmasa da Milas dışına giden zeytinlerin Milas içerisinde kalması durumunda küçük ölçekli tesislerin inşa edilmesi için kullanılırsa bunların toplam maliyeti 240 milyon TL ve yaratılacak istihdam da 685 tane” dedi.
MİLAS ZEYTİNYAĞI NEDEN TESCİLLİ?
Türk Patent Enstitüsü’ne göre; Milas’ın tarihinde Karya Uygarlığı döneminden itibaren zeytinyağı ticareti önemli yere sahip. Milas zeytinyağının ünü, antik dönemden beri yoğun olarak ve yüksek kalitede yetişen Memecik çeşidi zeytininin kullanılmasından gelir. Memecik çeşidi zeytinin, doğadan gelen yağmurla birlikte suyu az gördüğü için nefaseti yüksektir. Tanesi küçük bu zeytin çeşidinden, verimi yüksek, sarı-yeşil arası renkte, orta değerde meyvemsi aromaya sahip üst sınıf bir natürel zeytinyağı elde edilir. Meyvemsiliğinde dikkat çeken özellikleri turunç, portakal mandalina ve limon aroma kokularının hakim olmasıdır.