Muğla’nın Milas ilçesinde, soba dumanından zehirlenen ikisi çocuk ikisi yetişkin dört kişilik aile, sağlık ekipleri tarafından hastaneye kaldırıldı.
Muğla’nın Milas ilçesine bağlı İsmetpaşa Mahallesi Bademlik Caddesi’ndeki bir evde yaşayan H.Ç. ve E.Ç’den haber alamayan yakınları, durumu 112 Acil Çağrı Merkezi’ne bildirdi.
H.Ç, E.Ç ve iki çocuğu evde baygın halde bulunurken, ailenin sobadan çıkan karbonmonoksit gazından zehirlendiği belirlendi.
Sağlık ekipleri tarafından ilçedeki hastanelere kaldırılan ailenin sağlık durumunun ciddiyetini koruduğu belirtildi.
SOBA GAZI ZEHİRLENMELERİ’NE KARŞI ALINACAK ÖNLEMLER NELERDİR?
Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Makine Mühendisleri Odası’nın soba gazı zehirlenmelerine ilişkin sıraladığı önlemler ise şu şeklide:
- Sobalar öncelikle tekniğine uygun olarak kurulmalıdır. Tekniğine uygun kurulmadığı zaman, yakıtlar eksik ve verimsiz yanmaktadır. Eksik yanma sonucu oluşan kirli gazlar ve partiküller baca çapının küçülmesine ve soba yanma verimliliğinin düşmesine neden olur. Soba kurmadan önce borular ve bacalar mutlaka temizlenmelidir.
- Sobalarda verimli bir yanma için etkili baca yüksekliği baca tekniğine uygun yapılmalıdır. Yeterli yükseklikte bacası olmayan sobalarda yanma için yeterli miktarda hava ve verimli bir yanma elde etmek zordur.
- Fazla dirsek ve boru kullanılmamalıdır. Boru bacayı daraltmamalı, boru ve dirsekler hava sızdırmamalıdır. Soba boru ve dirsekleri belli aralıklarla temizlenmelidir.
- Rüzgarlı havalarda baca tepmesi ve yağmur suyunun bacanın içini ıslatmasını önlemek için rüzgar yönüne göre yön değiştiren baca başlığı kullanılmalıdır.
- Doğalgaz tüketimli cihazlar, havalandırma menfezi yada havalandırma kanalları ile daimi havalandırmanın yapılacağı uygun genişlikteki mekanlara, baca flex bağlantısı gaz kaçaklarına ve yanmaya engel teşkil edecek şekilde yanmaz bantla izole edilerek baca bağlantısı oluşturularak kurulduktan sonra kullanılmalıdır.
- Sobalar tekniğine uygun yakma yöntemleri kullanılarak yakılmalıdır. Soba üstten yakılacak şekilde düzenlenmiş olmalı ve yanmakta olan sobanın üzerine ilave kömür atılmamalıdır. Sobanın baca kapağı kesinlikle kapatılmamalıdır.
- Ucuzluğu nedeni ile kalitesiz kömür tercih edilmemelidir. Kalitesiz kömür yanma sonrası daha çok zehirleyici gaz çıkarmaktadır.
- Sobada lastik, plastik, boya, petrokok ve tıbbi atık gibi çöpler sobada yakıldığı zaman çok zararlı ve zehirli kirletici gazlar oluşturacağından kesinlikle yakılmamalıdır.
- Belediyeler,doğalgaz dağıtım şirketleri ve kömür satıcıları baca temizliği yapacak firmaların elemanlarını eğitmelidirler.Maddi imkanı olmayanların bacalarını nasıl temizleyecekleri broşür basılarak şekillerle anlatılmalıdır.