Bu siteye girerek Gizlilik İlkeleri ve Kullanım Şartlarını kabul etmiş sayılıyorsunuz.
Accept
Gündem FethiyeGündem Fethiye
  • Gündem
  • Politika
  • Toplumsal Cinsiyet
  • Ekoloji
  • Yaşam
  • Kültür&Sanat
  • Spor
  • Özel Haberler
  • Resmi İlan
Okunuyor Meteoroloji’den Muğla’ya çöl tozu uyarısı: Açık alanda bulunmayın
Paylaş
Aa
Gündem FethiyeGündem Fethiye
Aa
  • Gündem
  • Politika
  • Toplumsal Cinsiyet
  • Ekoloji
  • Yaşam
  • Kültür&Sanat
  • Spor
  • Özel Haberler
  • Resmi İlan
Arama
  • Gündem
  • Politika
  • Toplumsal Cinsiyet
  • Ekoloji
  • Yaşam
  • Kültür&Sanat
  • Spor
  • Özel Haberler
  • Resmi İlan
Takip edin
© 2022 Foxiz News Network. Ruby Design Company. All Rights Reserved.
Gündem

Meteoroloji’den Muğla’ya çöl tozu uyarısı: Açık alanda bulunmayın

Son güncelleme: 24 Nisan 2024 15:40
24 Nisan 2024 09:06
Paylaş
Muğla çöl tozu Meteoroloji çöl tozu
Paylaş

Meteoroloji Genel Müdürlüğü tarafından aralarında Muğla’nın da içinde bulunduğu birçok ilde görülecek toz taşınımı uyarısı geldi.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü, Antalya, Muğla, Isparta ve Burdur için ‘Çöl Tozu’ uyarısında bulundu. Solunum problemleri ve kronik rahatsızlığı olan kişilerin açık hava aktivitelerinden kaçınması önerildi.

Meteorolojiden yapılan uyarıda, “Yapılan son değerlendirmelere göre, 24.04.2024 Çarşamba günü bölgemiz genelinde (Antalya, Muğla, Isparta, Burdur) yer yer toz taşınımı beklendiğinden, görüş mesafesinde düşme, hava kalitesinde azalma ve ulaşımda aksamalar gibi olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olunmalıdır” denildi.

AccuWeather’ın hava kalitesi verilerine göre; bugün Muğla’da hava kalitesinin “108 – Kırmızı” olduğu belirtildi ve şu ifadelere yer verildi:

“Sağlık üzerindeki etkileri risk altındaki bireyler tarafından anında hissedilebilir. Uzun süreli maruz kalma durumunda sağlıklı kişiler nefes alma güçlüğü ve boğazda tahriş hissedebilir. Açık hava aktivitelerini azaltın.”

Meteoroloji Muğla çöl tozu uyarısı toz taşınımı

AccuWeather hava kalitesi sisteminde kullanılan renklerin anlamları şu şekilde;

Mavi, 0-19: Hava kalitesi mükemmel. Hava kalitesi birçok kişi için ideal. Her zamanki açık hava aktivitelerinizin keyfini çıkarın.

Yeşil, 20-49: Hava kalitesi orta. Hava kalitesi genel olarak birçok insan için kabul edilebilir düzeyde. Ancak uzun süreli maruz kalma durumunda hassas gruplarda küçük-orta düzeyde belirtiler görülebilir.

Sarı, 50-99: Hava kalitesi kötü. Hava yüksek bir kirlilik düzeyine ulaştı. Hassas gruplar için sağlıksız bir durum. Nefes alma güçlüğü ve boğazda tahriş gibi belirtiler varsa dışarıda geçirdiğiniz süreyi azaltın.

Kırmızı, 100-149: Hava kalitesi sağlık açısından sakıncalı. Sağlık üzerindeki etkileri risk altındaki bireyler tarafından anında hissedilebilir. Uzun süreli maruz kalma durumunda sağlıklı kişiler nefes alma güçlüğü ve boğazda tahriş hissedebilir. Açık hava aktivitelerini azaltın.

Mor, 150-249: Hava kalitesi sağlık açısından çok sakıncalı. Sağlık üzerindeki etkileri risk altındaki bireyler tarafından anında hissedilebilir. Açık hava aktivitelerinden kaçınılmalıdır. Sağlıklı kişiler nefes alma güçlüğü ve boğazda tahriş hissedebilir. Evde kalmayı ve açık hava aktivitelerinizi başka bir zaman için yeniden planlamayı değerlendirin.

Koyu Mor, 250 ve üzeri: Hava kalitesi tehlikeli. Birkaç dakika bile olsa bu havaya maruz kalma herkes için ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir. Açık hava aktivitelerinden kaçının.

Meteoroloji Muğla çöl tozu uyarısı toz taşınımı

Çevre, Şehircilik Ve İklim Değişikliği Bakanlığı Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün İller için Toz Taşınımı Uyarı Sistemi verilerine göre ise; Muğla’da bugün toz taşınımının “Yeşil – 74” olduğu belirtildi. Sarı rengin ise ‘orta’ anlamına geldiği belirtildi.

Meteoroloji Muğla çöl tozu uyarısı toz taşınımı

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Ulusal Hava Kalitesi İzleme Ağı (UHKİA) verilerine göre ise; Fethiye’de hava kalitesinin “55 – Sarı” olduğu belirtildi. Bu değere ilişkin açıklamada “Hava kalitesi uygun olup hava kirliliğinden hassas gruplar orta düzeyde etkilenebilir” ifadeleri kullanıldı. Muğla’da bulunan diğer hava kalitesi istasyon verilerinin ise “iyi” olduğu belirtildi.

Yeşil, 0-50: Hava kalitesi iyi.

Sarı, 50-100: Hava kalitesi orta.

Turuncu, 100-150: Hava kalitesi hassas.

Kırmızı, 200-300: Hava kalitesi sağlıksız.

Mor, 200-300: Hava kalitesi kötü.

Bordo, 300-500: Hava kalitesi tehlikeli.

Muğla çöl tozu Meteoroloji Genel Müdürlüğü

AFRİKA/SAHRA TOZU NEDİR?

Meteoroloji Genel Müdürlüğü Araştırma Dairesi Başkanlığı tarafından hazırlanan bilgi notunda, çöllerden kalkan tozların atmosferin üst tabakalarına yükselerek uzun mesafeler kat ettiği, göreceli olarak daha büyük olan toz parçacıklarının kaynak alanlarının yakınlarında çökerken, küçük olanlar ise binlerce kilometre yol alabildiği belirtildi.

Dünyadaki başlıca toz kaynaklarının Afrika’daki Sahra Çölü, Arabistan Yarımadası, Asya’daki Gobi ve Taklamakan çölleri ve Güney Amerika ile Avustralya’da bulunan çöller olduğu ve her yıl yaklaşık 2 milyar ton tozun çöllerden atmosfere karıştığı belirtildi.

Sahra bölgesinden atmosfere salınan yıllık toz miktarının ise Dünya üzerindeki tüm kaynaklardan salınan toz miktarının yaklaşık yarısı kadar olduğu söylendi. Türkiye’ye etkilerine dair şu bilgiler verildi:

“Afrika ve Ortadoğu Bölgelerinden kaynaklanan tozlar, Dünya yıllık toz salımlarının yaklaşık olarak yüzde 70’ini oluşturmaktadır. ‘Tozlu Kuşak’ olarak ifade edilen Afrika, Orta Doğu ve Asya çöllerinin neredeyse tam ortasında yer alan Türkiye, dünyadaki en önemli iki toz kaynağı olan Afrika ve Orta Doğu kaynaklı çöl tozlarının etkisi altında bulunmaktadır. Güneydoğu Anadolu Bölgesi ile İç Anadolu Bölgesinin Konya, Karaman, Niğde ve Nevşehir civarları toz taşınımının en fazla etkilediği yörelerimizdir”

“KRONİK SAĞLIK SORUNLARI BULUNANLAR, HAMİLELER, YAŞLILAR VE ÇOCUKLAR İÇİN RİSK OLUŞTURUYOR”

Çöllerden atmosfere karışan ve uzun mesafeler taşınan tozun okyanus ve amazonlara değerli mineralleri taşıdığı ve gübreleme etkisi yaptığı belirtilirken kronik sağlık sorunları bulunan kişiler, hamileler, yaşlılar ve çocuklar için risk oluşturduğuna dikkat çekildi.

Toz taşınımının sağlık sorunları üzerindeki etkisine ilişkin şu bilgilendirme yapıldı:

“Toz taşınımının, hava kirliliğini artırması sonucu artış gösteren solunum yolu hastalıkları, enfeksiyonlar ve alerjiler nedeniyle insan sağlığını olumsuz yönde etkilediği de bilinmektedir. Ayrıca Afrika’da yapılan çalışmalarda, özellikle çocuklarda görülen menenjit hastalığı ile toz fırtınaları arasında önemli bir ilişki olduğu görülmüştür.”

“TRÜKİYE’DE HER YIL YAKLAŞIK 30 BİN İNSAN HAVA KİRLİLİĞİ NEDENİYLE HAYATINI KAYBEDİYOR”

Bilgi notunda Dünya Sağlık Örgütünün (DSÖ) raporlarına yer verildi ve dünya çapında her yıl yaklaşık 7 milyon insanın hava kirliliği nedeniyle hayatını kaybettiğin vurgulandı. DSÖ’nün 2019 yılında sağlık açısından en önemli 10 tehdit sıralamasında hava kirliliğini ve iklim değişikliği sonucu ortaya çıkan sağlık sorunlarını birinci sıraya koyduğuna dikkat çekildi.

Türkiye verilerine dair ise şunlar aktarıldı: “Türkiye için hava kirliliğine bağlı ölümlerin sayısı, OECD tarafından her yıl yaklaşık 30 bin olarak tahmin edilmektedir.”

PARTİKÜL MADDE 10 VE 2,5 DEĞERLERİ DSÖ VE AB SINIR DEĞERLERİNİN ÜSTÜNDE

Bilgi notunda, Partikül Madde 10 (PM 10) ve Partikül Madde 2,5 (PM 2,5) kirleticilerinin Türkiye değerlerinin, Avrupa Birliği (AB) sınır değerleri olan 50 µg/m³’ten (mikrogram/metre küp) fazla olduğu belirtildi. Notta konuya ilişkin şu bilgilendirme yapıldı:

“24 saatlik ortalama PM10 değerinin AB sınır değeri olan 50 µg/m³’e düşürülmesi ve bu değerin bir yılda 35 defadan fazla aşılmaması hedeflenmiştir. Sahra ve Orta Doğu coğrafyasında yer alan çöl bölgelerinden taşınan tozlar, Akdeniz ülkelerinde PM10 standartlarının sağlanmasını da zorlaştırmaktadır. AB normlarına göre, eğer yerleşim birimi dışından kaynaklanan doğal bir PM10 kaynağının (sınır ötesi toz taşınımı gibi) olduğu ispatlanır ve bu kaynağın kentsel hava kalitesine olan katkısı belirlenirse, bu miktar sınır değer olan 50 µg/m³’e dahil edilmemektedir.

Bu nedenle, kum ve toz fırtınaları oluşmadan önce tahmin edilerek, yetkililerin önlem almaları, halk sağlığı başta olmak üzere, bu olayların olumsuz etkileriyle mücadele etmek için büyük önem taşımaktadır.”

Bilgi notunun tamamını okumak için buraya tıklayın.

“TÜRKİYE’NİN TÜM İLLERİ KİRLİ HAVA SOLUYOR”

Türkiye’de hava kalitesini anlatan ve Temiz Hava Hakkı Platformu’nun (THHP) hazırladığı Kara Rapor 2022’ye göre ise Türkiye’de, Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) standartlarına göre havası temiz şehir yok.

Rapora göre 2021’de İstanbul’da 4 bin 848, Ankara’da 2 bin 853, Türkiye genelinde ise en az 42 bin kişinin hava kirliliğine bağlı hastalıklar nedeniyle yaşamını yitirdiği belirtilen raporda havası kirli olan beş kent Batman, Iğdır, Ağrı, Şırnak ve Malatya olarak açıklandı. Muğla ise 2021 yılında hava kirliliğine atfedilen ölümlerin sayısal olarak en fazla olduğu ilk 10 il arasında yer aldı.

THHP, Kara Rapor 2022’de, Türkiye’de hava kirliliğinin ve buna bağlı erken ölüm ve sağlık sorunlarının azaltması için şu önerilerde bulundu.

● Türkiye’nin hava kalitesi mevzuatındaki standartlar, DSÖ’nün kılavuz değerlerinin çok üstünde. Halk sağlığı için kirletici limit değerleri bu kılavuz değerlere indirilmeli. PM 2.5 için de ulusal limit değer, DSÖ kılavuz değerine göre bir an önce belirlenmeli ve yürürlüğe konmalı.

● Hava kalitesi izleme ağı tüm nüfusu ve ana kirletici kaynakları kapsayacak şekilde genişletilmeli, veri alımı kalitesi artırılmalı, sürekliliği sağlanmalı.

● Çevre mevzuatı ve sektörel yasal düzenlemeler ile sektörel politika belgeleri sağlık etki değerlendirmesine tabi tutulmalı. Tüm yatırımlar proje ve izin süreçlerinde çevresel etki değerlendirmesi ile eşgüdüm içerisinde sağlık etki değerlendirmesine tabi tutulmalı.

● Başta kömür olmak üzere, fosil yakıtlara verilen teşvikler kaldırılmalı.

● Hava kirliliğinin önlenmesi ve halk sağlığının iyileştirmesi, iklim değişikliği politikalarının önemli yan faydaları olarak tanımlanmalı, bu üç alan ortak bir perspektifle eşgüdümlü olarak ele alınmalı.

Raporun tamamını okumak için buraya tıklayın

PM 10 VE PM 2,5 NEDİR?

TMMOB Kimya Mühendisleri Odası’nın tanımlamasına göre partikül madde kirleticisi (PM 10), Çapı 10 µm’den (mikrometre) daha küçük olan toz zerreciklerini ifade eder ve tüm kirleticiler arasında en zararlı ve tehlikeli olanıdır. Solunum yolu ile alınan PM 10 kirleticisine solunun sistemi direnç gösteremez, bu kirletici akciğerin derinliklerine kadar nüfuz eder. PM 2,5 ise PM 10’a göre çok daha küçük boyutlarda.

Temiz Hava Hakkı Platformu’nun (THHP) Aralık 2019 tarihli PM 2,5 raporunda şu ifadeler yer alıyor: “Dünyada her yıl toplam 8 milyon insan hava kirliliği nedeniyle erken ölmektedir. Alt solunum yolu enfeksiyonları kaynaklı ölümlerinin yüzde 27,5’inden ve KOAH kaynaklı ölümlerinin yüzde 26,8’inden dış ortam havasındaki partikül maddeler sorumludur.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), 2013 yılında Partikül Madde’yi kanserojen ilan etmiştir. Akciğerlerin en derin noktalarına kadar ulaşabildiği ve dolaşım sistemine doğrudan karıştığı için PM 2,5 , daha büyük boyutlarda olan PM 10’a göre sağlık açısından daha risklidir. PM 10 doğal kaynaklardan gelen tozu da barındırırken, PM 2,5 çoğunlukla yakma kaynaklı tozdur ve insan kaynaklı kirliliği anlamak için temel göstergedir. PM 2,5 dünya genelinde PM 10’un yüzde 70’ini oluşturmakta, DSÖ tarafından Türkiye için bu değer yüzde 67 olarak belirlenmiştir.”

Paylaş:

  • X'te paylaşmak için tıklayın (Yeni pencerede açılır) X
  • Facebook'ta paylaşmak için tıklayın (Yeni pencerede açılır) Facebook
  • WhatsApp'ta paylaşmak için tıklayın (Yeni pencerede açılır) WhatsApp
  • Telegram'da paylaşmak için tıklayın (Yeni pencerede açılır) Telegram

İlginizi Çekebilecek Haberler

Emekli-Sen üyeleri, DİSK’in kurucu başkanı Kemal Türkler’i ölüm yıl dönümünde andı

Marmaris Kent Politikaları Derneği: “Bu bir ‘kaza’ değil, göz göre göre gelen bir faciadır”

Ahmet Aras, Dezenformasyonla Mücadele Merkezi’nin Muğla ormanları ve topraklarındaki maden ruhsatlarıyla ilgili yaptığı açıklamaya yanıt verdi

Muğla Büyükşehir Belediyesi İtfaiyesi artan sıcaklar sonrası yangın riskine karşı uyardı

Marmaris’te Arda Deniz Onat için sessiz yürüyüş düzenlendi: “Adalet istiyoruz”

Paylaş
Önceki Haber kayıp ekonomist korhan berzeg kimdir Kayıp Ekonomist Korhan Berzeg’e ait olabilecek izler bulundu
Sonraki Haber Yds, sonuç ösym, yds publishing sınav sonuçları, yds sınav sonuçları, osym.gov.tr giriş 2024 YDS sınav sonuçları ÖSYM tarafından açıklandı

Bizi Takip Edin

37.8k Takipçi Beğen
3k Takipçi Takip Et
28.7k Takipçi Takip Et
2.4k Abone Abone Ol

En Çok Okunan Haberler

Metin Ergun ahmet aras yanıt iyi parti muğla
İYİ Partili Ergun’dan, esnaf ve KOBİ’lerin SGK ve vergi borçlarına ilişkin Bakan Şimşek’e soru önergesi
Politika
Emek Partisi Muğla İl Örgütü: “Köylünün ekmeğine göz dikerek zeytinliklerin, meraların, ormanların talan edilmesi meşrulaştırılamaz”
Ekoloji Politika
İYİ Partili Ergun, Eskişehir’deki yangında görevlilerin hayatını kaybetmesini Meclis’e taşıdı
Politika
Marmaris açıklarındaki teknede çıkan kavgada bir kişi hayatını kaybetti, üç kişi yaralandı
Yaşam
Zeytinlikleri maden faaliyetlerine açan “Süper izin yasası” Resmi Gazete’de yayımlandı
Ekoloji

Hakkımızda

  • Biz Kimiz?
  • Gizlilik İlkeleri / Privacy Policy
  • Künye
  • İletişim
  • Politika Belgeleri

Kategoriler

  • Gündem
  • Politika
  • Toplumsal Cinsiyet
  • Ekoloji
  • Yaşam
  • Kültür&Sanat
  • Spor
  • Özel Haberler
  • Resmi İlan

Sosyal Medya

  • Twitter
  • Facebook
  • İnstagram
  • Youtube

İlçeler

  • Fethiye
  • Bodrum
  • Menteşe
  • Marmaris
  • Datça
  • Milas
  • Seydikemer
  • Köyceğiz
  • Ortaca
  • Dalaman
  • Ula
  • Yatağan
  • Kavaklıdere

Copyright © 2023 Gündem Fethiye. Tüm Haklı Saklıdır.

Welcome Back!

Sign in to your account

Lost your password?