Muğla Tarım ve Orman İl Müdürlüğü, ÇEKUD ile iş birliği yaparak Muğla’nın Menteşe ilçesine bağlı Kıran Mahallesi’nde yangından zarar gören tarım alanlarının yeniden ağaçlandırılması için zeytin fidanı dağıtımı gerçekleştirdiğini açıkladı.
Muğla’nın Menteşe ilçesindeki Çatakbağyaka, Sarnıç, Denizova ve Kıran mahallelerinde 30 Eylül – 18 Ekim 2024 tarihlerinde meydana gelen yangınlarda toplamda bin 25 dönümlük tarım alanının zarar görmüştü.
Bölgede yaşayan yurttaşların ekonomik kayıplarını azaltmak ve yeniden üretimi teşvik etmek amacıyla Muğla Tarım ve Orman İl Müdürlüğü, Çevre Kuruluşları Dayanışma Derneği (ÇEKUD) ile iş birliği yaparak zeytin fidanı dağıtımını başlattığını belirtti.
Kıran Mahallesi’nde yangından zarar gören tarım alanlarında, Muğla Tarım ve Orman İl Müdürlüğü tarafından yeniden ağaçlandırma çalışmaları kapsamında zeytin fidanı dağıtımı gerçekleştirildi.
Yapılan çalışmayla bölgede yaşayan yurttaşlara ekonomik destek sağlamayı amaçladığı ve bölgenin tarım potansiyelini yeniden canlandırmayı hedeflediği belirtildi.
İlk etapta 8 bin 250 zeytin fidanı dağıtılırken, ilerleyen süreçte bu sayının artırılacağı açıklandı.
TÜİK 2023 VERİLERİNE GÖRE, MUĞLA’DA 19 MİLYON 700 BİN ZEYTİN AĞACI BULUNUYOR
Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) 2023 verilerine göre, Muğla’da 19 milyon 700 bin zeytin ağacı bulunuyor, yıllık ise 174 bin ton zeytin üretimi gerçekleştiriliyor. Muğla’da, Çiftçi Kayıt Sistemi’ne kayıtlı 18 bin 712 zeytin üreticisi bulunuyor.
Yetkililer, zeytin fidanlarının yüzde 6 eğime sahip arazilere uygun şekilde dağıtıldığını ve yangından etkilenen bölgelerde yeniden bir üretim zinciri oluşturmayı amaçladıklarını belirtti. İlerleyen günlerde, ÇEKUD ve Muğla Tarım ve Orman İl Müdürlüğü’nün iş birliğiyle yeni fidan dağıtımları planladıklarını açıkladı.
“MUĞLA’NIN GÜÇLÜ TARIM GELENEĞİ DE YENİDEN CANLANIYOR”
Muğla Tarım ve Orman İl Müdürü Barış Saylak, zeytinin, Muğla’da sadece bir tarım ürünü değil, aynı zamanda kültürel ve ekonomik miras olduğunu ve bölgedeki tarımın yeniden canlandırılması için çalışmaların devam edeceğini vurguladı.
Yaşanan yangınların ardından başlatılan bu ağaçlandırma çalışmasının, yalnızca bölge ekonomisini değil, aynı zamanda doğanın ve insan yaşamının sürdürülebilirliğini destekleyeceğini belirten Saylak; “Fidanlar, yeni bir yaşamın simgesi olarak toprakla buluşurken, Muğla’nın güçlü tarım geleneği de yeniden canlanıyor” ifadelerini kullandı.