Muğla’nın Menteşe ilçesinde bir tarım arazisinde başlayan ve ormanlık alana sıçrayan yangının söndürülmesi üzerine bir kaplumbağanın yangında hayatını kaybettiği belirlendi.
Muğla’nın Menteşe ilçesine bağlı Yerkesik Mahallesi’nde saat 14.00 civarında bir tarım arazisinde başlayan yangın, rüzgarın etkisiyle ormanlık alana sıçramıştı.
Çevredeki yurttaşların ihbarı üzerine bölgeye Muğla Orman Bölge Müdürlüğü’ne ait arazözler itfaiye ekipleri ve hava araçları sevk edilmişti. Karadan ve havadan müdahalesiyle yangın söndürülmüştü.
Bölgede soğutma çalışması yapan ekipler, yangında hayatını kaybetmiş bir kaplumbağa ile karşılaştı.
NEDEN ‘TELEF OLDU’ DEĞİL DE ‘HAYATINI KAYBETTİ’ DİYORUZ?
Barış Gün ve Çiçek Tahaoğlu’nun P24 Akademi’de yaptığı Türcülük Karşıtı Habercilik modülüne göre;
Türcülük karşıtlığı, hâkim tür insanın, insan olmayan canlıları ötekileştirerek daha az değerli ya da önemsiz görmesine karşı çıkan, tüm canlıların eşit yaşama hakkını savunan bir yaşam felsefesi. Yeryüzünü tüm canlılarla birlikte paylaştığımız gerçeğinden yola çıkarak, hissedebilen her canlının yaşama hakkına saygı duyulması gerektiği fikri üzerine kurulu.
‘Telef’, ‘itlaf’, ‘leş’ gibi haberlerde sıradanlaşan kelimeler, hayvanları nesneleştiren, can değil mal olarak görmelerini onaylayan tanımlamalar. İnsan kaynaklı ihmalden ya da şiddet sonucu öldürülen hayvanlar için ‘katledildi’ ifadesi, doğal ölümlerde ise ‘öldü’ ve ‘yaşamını yitirdi’ ifadeleri tercih edilebilir.
Muğla’da hak odaklı habercilik yapan Gündem Fethiye’nin haberlerinde konu edindiği olaylarla ilgili suçlayıcı, hak ihlalleri yaratabilecek ifadelerden kaçındığı için ‘telef’, ‘itlaf’ ve ‘leş’ gibi ifadeleri kullanmaz.
ORMAN YANGINLARINA KARŞI ALINACAK ÖNLEMLER NELERDİR?
Türkiye Erozyonla Mücadele, Ağaçlandırma ve Doğal Varlıkları Koruma Vakfı (TEMA Vakfı), orman yangınlarına ilişkin yurttaşların alabileceği önlemleri şu şeklide sıraladı:
• Orman alanlarında ve orman sınırlarına yakın alanlarda kesinlikle ateş ve mangal yakılmamalı.
• Ormanlarda, izin verilen piknik alanları dışında piknik yapılmamalı.
• Ormana çöp, plastik, cam şişe ve cam parçaları atılmamalı.
• Ormanlık alanlarda sigara içilmemeli ve orman kenarı karayollarına sigara izmaritleri kesinlikle atılmamalı.
• Ormana sınır durumdaki tarım alanları başta olmak üzere, toprak bozulumuna da sebep olan anız yakımından vazgeçilmeli, yakanlar veya yakma teşebbüsünde olanlar uyarılmalı ve yetkili mercilere bildirilmeli.
• Bahçe ve tarlalardan çıkan budama ve biçim artıkları yakılmamalı.
• Ormanlık alanlara yakın yerlerde yapılan düğün ve benzeri organizasyonlarda havai fişek, dilek balonu gibi yanıcı maddeler kullanılmamalı.
• Orman sınırlarına yakın alanlarda, kuru otların olduğu yerlere araç park edilmemeli.
• Enerji nakil hatlarında, hatlara zarar verecek ve yangına sebep olabilecek her türlü davranıştan kaçınılmalı.