Muğla’da çimento fabrikasına karşı mücadele eden köylülerin gönüllü avukatı ve aynı zamanda CHP üyesi olan İsmail Atal, CHP’li Menteşe Belediye Başkanı ve Meclis üyelerini, çimento fabrikasına verdikleri ruhsattan dolayı CHP Genel Merkezi’ne ikinci defa şikayet etti. Atal, durumu küresel iklim krizi ve ekolojik zararlar bağlamında ele alarak, CHP’nin halkçılık ve devletçilik ilklerine aykırı olduğunu söyledi.
Deştin Çevre Platformu Gönüllü Avukatı İsmail Hakkı Atal, Menteşe Belediyesi’ni Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Merkezi’ne ikinci defa şikayet etti.
Atal dilekçesinde, Menteşe’nin Bayır Mahallesi ile Yatağan’ın Deştin Mahallesi ortak sınırında kurulmak istenen entegre çimento fabrikası projesine yönelik, Menteşe Belediye Başkanı ve CHP’li Menteşe Belediye Meclis üyelerinin kolaylaştırıcı tutumlarının ve faaliyetlerinin parti tüzüğüne aykırı olduğunu belirtti.
Kendisi de CHP üyesi olan Atal dilekçesinde öncelikle, konu ile ilgili 2022 yılında verdiği şikayet dilekçesini hatırlattı. Atal dilekçesine geri dönüş olmadığı ikinci defa şikayet dilekçesini tekrarladı ve dilekçe 28 Kasım 2023 tarihinde CHP Genel Merkezi tarafından kaydedildi.
Dilekçede, proje için 31 Aralık 2014 yılında verilen “Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) olumlu” kararının, ÇED yönetmeliği kapsamında bu sürede herhangi bir işlem yapılmadığı için geçerliliğini kaybedeceği 31 Aralık 2021 tarihine üç gün kala, yani 27 Aralık 2021’de ruhsat verdiği hatırlatıldı. Bu kararın CHP’nin halkçılık ve devletçilik ilkelerine aykırı olduğu iddia edildi.
Atal dilekçesinde bu durumu şöyle nitelendirdi: “Şikayetime konu olan Belediye Başkanı ve Belediye Meclis üyeleri parti programına, parti tüzüğüne ve temsil etmekte oldukları Cumhuriyet Halk Partisi’nin misyonuna ve makamın gereklerine aykırı hareket etmiş ve disiplin suçu işlemişlerdir.”
Menteşe Belediyesi bu dönemde çevre örgütleri ve Menteşe Kent Konseyi’nin tepkilerine rağmen projeye ruhsat vermiş ve bu sayede projeye verilen ÇED olumlu kararı geçerliliğini koruyabilmişti.
Yurttaşlar çimento fabrikasına karşı verdikleri 40 yıllık mücadeleyi Gündem Fethiye’ye anlatmıştı.
“RUHSAT VERİLMESİ YEREL YÖNETİM HATASI KABUL EDİLEMEZ VE AFFEDİLEMEZ”
Atal, küresel iklim krizine ve bu krizin gezegendeki yaşamı tehdit ettiğine dikkat çekti. Menteşe ve Yatağan sınırında 7 bin 751 dönüm orman ve 28 köyü tehdit eden projenin yağış rejimini değiştireceği; kuraklık, sel ve erozyonu artıracağı; gıda krizini derinleştireceğini vurguladı. Bu tür bir projeye ruhsat verilmesini ise “yerel yönetim hatası kabul edilemez ve affedilemez” olarak nitelendirdi.
Atal, çimento fabrikasının ekokırım niteliği taşıdığına vurgu yaptı. Entegre çimento fabrikası gibi projelerin devletin geleceğini ve halkın yaşam hakkını tehdit ettiğine işaret eden Atal, “Ekoloji ve yaşam hakkı mücadelesinde hattı müdafaa değil, sathı müdafaa esastır ve o satıh bütün gezegendir” dedi.
Atal, CHP’nin kurucu değerlerine ve Atatürk’ün orman sevgisine atıfta bulunarak, “Kurucu liderin orman sevgisinin aksine orman düşmanı gibi davranan Menteşe Belediye Başkanı şikayet konusu olaya sebebiyet vermiştir” ifadelerini kullandı.
Şikayetçi olunan isimler ise şu şeklide: “CHP’li Belediye başkanı Bahattin Gümüş ve CHP’li Belediye Meclis üyeleri Cumhur Çoban, Mehmet Güven, Leyla Ersöz, Erkan Aydın, Nevzat Sarıçoban, Gonca Köksal, Hakan Ünsal, Şahin Kırkan, Nail Kızıl, Tuncay Onargan, Çiğdem Sandıkçıoğlu, Esin Ayşe Atıl, Gökay Çakmak, Mehmet Güven, Erhan Çetinkaya, Nurten Burçin Aslan, Arif Bişen, Teslime Güven Doğramacı, Bahattin Gür.”
Dilekçede son olarak, CHP Merkez Yönetim Kurulu’ndan, şikayet edilen belediye başkanı ve meclis üyelerini Yüksek Disiplin Kurulu’na sevk etmelerini ve 2024 yerel seçimlerinde bu durumu göz önünde bulundurmalarını talep etti.
Atal ayrıca, CHP’nin bir önceki Genel Başkanı kemal Kılıçdaroğlu döneminde dikkate alınmayan şikayet dilekçesinin, mevcut CHP Genel Başkanı Özgür Özel döneminde tekrar verildiğine dikkat çekti.