Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), “Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli” adı altında hazırlanan yeni müfredat taslağını kamuoyuna duyurdu. Bu taslağın bütüncül eğitim yaklaşımını temel alarak öğrencilere beceri odaklı ve sadeleştirilmiş içerik sunmayı hedeflendiği belirtildi.
Milli Eğitim Bakanlığınca (MEB), Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli” adıyla hazırlanan müfredatın yeni yaklaşımlar, öğrencilerin derinlemesine öğrenme deneyimlerini artırmayı amaçlandığı öne sürüldü.
Eğitim sisteminin zamanla değişen gereksinimlere uyum sağlayabileceği ve öğrencilere daha etkili bir öğrenme deneyimi sunabileceği iddia edildi. Kamuoyunun görüş ve önerileri bir hafta boyunca alınacak.
Milli Eğitim Bakanlığınca, hazırlıkları süren ve “Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli” adını taşıyan yeni müfredat taslağı, “https://gorusoneri.meb.gov.tr/” adresinden kamuoyunun görüşüne sunuldu.
Yeni müfredat, önümüzdeki eğitim öğretim yılından itibaren okul öncesi, ilkokul birinci sınıf, ortaokul beşinci sınıf ve lise dokuzuncu sınıflarda kademeli olarak uygulanacağı açıklandı.
NTV‘nin haberine göre, bu yeni müfredat, Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli’ne dayanıyor ve mevcut programlardan farklı pek çok yönü içeriyor. Bu yeni modelde, milli bilince sahip, ahlaklı, erdemli, topluma ve insanlığa faydalı olmayı hedefleyen, bedensel, zihinsel, duygusal ve ruhsal açıdan bütünleşik bilge nesillerin yetişmesi amaçlandığı söylendi.
Yenilenen programlar kademe ve sınıf düzeylerine göre şöyle:
“Okul öncesi öğretim programı 3-5 yaş,
İlkokul-ortaokul kademeleri için;
- Fen bilimleri dersi 3-8. sınıf,
- Hayat bilgisi dersi 1-3. sınıf,
- İlkokul matematik dersi 1-4. sınıf,
- İlkokul Türkçe dersi 1-4. sınıf,
- İnsan hakları, vatandaşlık ve demokrasi dersi 4. sınıf,
- Ortaokul matematik dersi 5-8. sınıf,
- Ortaokul Türkçe dersi 5-8. sınıf,
- Sosyal bilgiler dersi 4-7. sınıf,
- T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük dersi 8. sınıf,
- Din kültürü ve ahlak bilgisi dersi 4-8. sınıf.
Lise kademeleri için;
- Biyoloji dersi 9-12. sınıf,
- Coğrafya dersi 9-12. sınıf,
- Felsefe dersi 10-11. sınıf,
- Fizik dersi 9-12. sınıf,
- Kimya dersi 9-12. sınıf,
- Matematik dersi 9-12. sınıf,
- T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük dersi 12. sınıf,
- Tarih dersi 9-11. sınıf,
- Türk dili ve edebiyatı dersi 9-12. sınıf,
- Din kültürü ve ahlak bilgisi dersi 9-12. sınıf.”
Yeni müfredatta, Din Öğretimi Genel Müdürlüğü tarafından güncellenen seçmeli ders programları da yer alıyor. Yapılan çalışmalarda, ülke bazlı karşılaştırmalarda mevcut müfredatın diğer ülke müfredatlarına göre neredeyse iki katı kadar daha yoğun olduğu tespit edildiği açıklandı.
Bilgiye ulaşmanın zor olduğu dönemlerde oluşturulan müfredatların, günümüzde bilgiye erişimin kolaylaşmasıyla birlikte daha esnek hale getirilmesi gerektiği anlaşılıyor. Yapılan incelemelerde mevcut müfredatın öğrenme çıktılarının incelenen ülkelere göre yüzde 50 fazla olduğu belirlendi. Bu kapsamda yeni müfredatta yüzde 35’lik oranda bir seyreltme yapıldığı belirtildi.
Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), beceri odaklı yaklaşımı benimseyerek müfredat çalışmalarını yürütüyor. Bu yaklaşımla, öğrencilerin daha derinlemesine öğrenmelerini sağlayacak ve içeriği sadeleştirilmiş yeni yaklaşımlar belirlendiği ifade edildi.
“ERDEM-DEĞER-EYLEM MODELİ” İLK KEZ GELİŞTİRİLDİ
Yeni müfredatta ilk kez “Erdem-değer-eylem Modeli” de yer aldı. Değerlerin eğitim sürecinde doğal süreç içerisinde edinilmesi için özgün bir yaklaşımla tasarlanan bu modelde “adalet”, “saygı” ve “sorumluluk” üst değerler olarak ele alındığı iddia edildi.
Ayrıca duyarlılık, merhamet, estetik, temizlik, sabır, tasarruf, çalışkanlık, mütevazılık, mahremiyet, sağlıklı yaşam, sevgi, dostluk, vatanseverlik, yardımseverlik, dürüstlük, aile bütünlüğü, özgürlük değerlerinin programlar içinde işlenmesiyle içsel ahenge sahip “huzurlu insan”, “huzurlu aile ve toplum”, “yaşanabilir çevre” hedeflendi. Öğretim programlarında, öğrencilerin edinmesi beklenen öğrenme çıktıları, bilgi ve alana özgü becerilerle birleştirildi ve “beceri temelli bir program yapısı” oluşturulduğu söylendi.
Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli’nde, eğitim yaklaşımı bütüncül bir şekilde ele alındı. Bu yaklaşıma göre, bilgi, beceri, eğilim, tutum-davranışlar ve değerler arasında güçlü bir ilişki kurulduğu belirtildi.
Öğretim programları, temel, bütünleşik ve üst düzey düşünme becerilerini vurgulayarak kavramsal becerileri daha belirgin ve etkin hale getirdi. Sosyal-duygusal öğrenme becerileri, öğretim programlarının ayrılmaz bir parçası olarak ele alındı ve öğrenme çıktılarıyla doğrudan ilişkilendirildi.
Yeni eğitim programında süreç odaklı ölçme değerlendirme yaklaşımı benimsendi ve öğretmenlere esneklik sağlandı. Okul temelli planlama, yerel ve bölgesel eğitim ihtiyaçlarını dikkate alarak öğretmenlerin ihtiyaçlarına yönelik işbirliğine olanak sağlandığı ileri sürüldü.
10’uncu sınıfta kariyer rehberliği için ayrılan zaman, öğrencilere meslek seçimi ve kariyer planlama konusunda rehberlik sağlamak için kullanılacağı söylendi. Yeni müfredatta dokuz alanda öğrencilere okuryazarlık becerileri kazandırılması hedeflendiği açıklandı.