Muğla’nın Marmaris ilçesinde Onmega Yunus Gösteri ve Terapi Merkezi açılan dava tesis aleyhine sonuçlanınca kapatıldı.
Muğla’nın Marmaris ilçesinde gösteri ve terapi amaçlı tutsak edilen beş yunusun art arda hayatını kaybettiği Onmega Dolphin Park kapatıldı. Yunuslara Özgürlük Platformu (YÖP) ve Hayvan Hakları İzleme Komitesi’nin (HAKİM) başlattığı hukuki mücadele sonucu kapatılan parkta deniz içindeki tüm yapılar söküldü.
Yasadışı şekilde inşa edilen platformların kaldırılması için yetkili kurumların açtığı davanın tesis aleyhine sonuçlanmasıyla kaldırılan parkta, tesis sahiplerine ise bakanlık tarafından hiçbir cezai yaptırım uygulanmadı.
Hayvan hakları örgütlerinin çok sayıda delille ortaya konan hak ihlalleri ve yasadışı uygulamalara karşı, ilgili bakanlık yetkilileri ve veteriner klinikleri hakkında “görevini kötüye kullanma” suçundan şikayette bulunacağı bildirildi.
2019’dan bu yana süreci takip eden YÖP, HAKİM ile birlikte yaptığı suç duyurusunda, hayatta kalan iki yunusun acilen sağlık kontrolünden geçirilerek koruma altına alınması talep edilmiş, ancak tesis kapatılmadan aylar önce Antalya’daki bir başka yunus gösteri merkezine gizlice götürüldükleri öğrenilmişti. Dolphinland adlı yunus parkına transfer edildiği bilinen Eva ve Daisy adlı yunusların sağlığından şüphe edildiği bildirilmişti.
Marmaris Onmega Dolphin Park; Fethiye ve Kaş’tan sonra, hayvan hakları savunucularının Türkiye’de kapatılmasını sağladığı üçüncü yunus parkı oldu.
BAKANLIK DELİLLERE RAĞMEN İŞLETMEYE CEZA KESMEDİ
Hayvan hakları örgütleri geçtiğimiz yıl Ağustos ayında tesis sahipleri hakkında yaptıkları suç duyurusunda, yunusların peşi sıra ölmesine ek olarak başka delillerde sunmuşlardı.
Hayvan Koruma Kanunu’na göre yasak olmasına rağmen, “suni dölleme” adı verilen cinsel şiddet uygulamasıyla esaret altında yunus üretimi ve doğumu yapıldığı tesis içinden edinilen görsel materyallerle kanıtlanmıştı.
Hatta yavrulardan birinin henüz 15 günlükken hayatını kaybettiği ve anne yunusun ölü yavrusuyla yüzmek zorunda bırakıldığını bir video ile göstermişti. Bir başka yavru ise, henüz fetus halindeyken Marmaris’teki özel bir veteriner kliniğinde yapılan nekropside ölü annesiyle birlikte görüntülenmişti.
Sualtı görüntüleriyle hayvanların sağlık durumlarını etkileyen, deri ve göz enfeksiyonlarına sebep olan son derece kirli ve sığ sular içerisinde ömürlerini geçirmeye mahkum edildikleri kanıtlanmıştı. Yunus parkı altyapısının şiddetli rüzgar ve dalgalara dayanamadığı, kopan metal ve plastik parçaların yunuslara zarar verdiği, yunusların Marmaris gibi sıcak bir bölgede güneşten korunması için herhangi bir önlem alınmadığı da vurgulanmıştı.
Tutsak edilen yunusların gerekli bakım ve tedavilerinin deniz memelisi uzmanı veteriner hekimler tarafından yapılmadığı, hayatta kalan yunuslardan bazılarının hasta, yaralı ve bitkin olduğunu delillerle ortaya koymuştu.
Ancak Marmaris Cumhuriyet Başsavcılığı ile Tarım ve Orman Bakanlığı; fotoğraf ve video kayıtları, tanık beyanları ve başvuru sonuçlarından oluşan delilere rağmen, YÖP kurucusu ve sözcüsü Öykü Yağcı’nın, Avukat Tuğçe Berber’in ve Hayvan Hakları ve Etiği Derneği vekili olarak Avukat Hacer Gizem Karataş’ın şikayeti üzerine başlatılan dosyada, “kovuşturmaya yer olmadığı” kararını vermişti. Nesli tükenme tehlikesi altında olan afalina türü yunusların ölümüne karşı da tesis sahiplerine cezai yaptırım uygulanmamıştı.