Muğla’nın Marmaris ilçesine yapılmak istenen “Tekne Çekek Alanı ve Lift İskelesi” projesine yönelik “Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) gerekli değildir” kararının iptali için açılan davanın bilirkişi keşfi gerçekleştirildi. Konuya ilişkin Kent Politikaları Derneği bir açıklama yayımladı.
Muğla’nın Marmaris ilçesine bağlı Turgut Mahallesi’nde yapılmak istenen “Tekne Çekek Alanı ve Lift İskelesi” projesine yönelik ÇED gerekli değildir kararının iptali için Muğla 2. İdare Mahkemesi’ne açılan davanın bilirkişi keşfi dün (2 Ekim) gerçekleşti.
Keşfe; Muğla Çevre Platformu (MUÇEP), Kent Politikaları Derneği ve Mimarlar Odası Marmaris Temsilciliği üyeleri ile Turgut Köyü yaşayanları katıldı.
Kent Politikaları Derneği, yayımladığı açıklamanın başında şu ifadelere yer verildi:
“Muğla Marmaris ilçesi Turgut Mahallesi Limanbaşı mevkisindeki bin 899 parsele, Mavimaris Eğitim Denizcilik şirketi tarafından yapılmak istenen “Tekne Çekek Alanı ve Lift İskelesi” projesi için Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından “Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) gerekli değil” kararı verildi.”
Açıklamada, yat çekme yeri olarak kullanılacak alana deniz araçlarının çekilmesi amaçlı beton kazıklar üzerine iskele ve çekek alanı inşa edileceği ifade edildi.
‘Tekne Çekek Alanı ve Lift İskelesi’ alanı olarak kullanılacak bin 899 parsel toplam 4 bin 691 metrekareyken, kıyı kenar çizgisinin deniz tarafı ise yaklaşık bin 553 metrekarelik alanı kapsadığı belirtilen açıklamada, “Yat çekek alanı ise 2 bin 629 metrekareyken, kara alanı da 509 metrekareden oluşuyor. Proje alanının 1. Doğal Sit, Datça/Bozburun Özel Çevre Koruma Bölgesi ve arkeolojik sit alanı olmasına karşın Muğla Çevre ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü tarafından ÇED gerekli değildir kararı verildi” denildi.
Açıklamada, lift iskelesi ve çekek yeri yapılmak istenen alan 22 Ağustos 2022 tarih, 31221 nolu Resmi Gazete’de ilan edilen balıkçılığa kapalı alanlar arasında olduğu ve koruma altında olan Akdeniz Foku’nun yaşam alanında yer aldığı belirtildi.
“ÖNEMLİ BİR EKOSİSTEM KORUMAYACAKSA O HALDE KARAR SAHİBİ MÜDÜRLÜK NEYİ KORUYACAK?”
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, İstanbul Üniversitesi Deniz Bilimleri ve İşletmeciliği Enstitüsü’ nün Datça-Bozburun Özel Çevre Koruma Bölgesinin Denizel ve Kıyısal Alanlarının Biyolojik Çeşitliliğinin Tespiti, Final Raporu’na atıfta bulunulan açıklamada şu ifadelere yer verildi:
“İlave marina, çekek yeri ve balıkçı barınağı yapılması sakıncalı saha olarak tespit edilmiş olması da aynı Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın Muğla İl Müdürlüğü ÇED gerekli değildir kararını vermekten alı koyamamıştır. Böylesi önemli bir ekosistem korumayacaksa o halde ‘karar sahibi müdürlük neyi koruyacak?’ sorusu ortada durmaktadır”
Turgut Mahallesi’nin sahili yaklaşık 350 metre uzunluğa sahip olduğu ifade edilen açıklamada, “Bu sahilin mevcut marina, işletmeler nedeniyle halkın kullanımında kalan kısmı ise sadece 14 şemsiyenin sığabildiği 50 metre. Kurumlar verdikleri izinler, attıkları imzalarla kıyılara halka kapatan sonuçlar yaratıyorlar. Bu durum ne yasal olarak ne de kamu vicdanında kabul edilebilir bir durum değildir” denildi.
Muğla 2. İdare Mahkemesi Başkanlığı’nda gerçekleşen bilirkişi keşfi sonucu hazırlanacak raporun, orman varlığının yüzde 16’sını yangınlar sonucu kaybetmiş bir bölgenin ekosistemini koruyacak ve Müdürlük kararının aksine kamu yararını önceleyecek içerikte olacağına inanıldığı belirtilen açıklamada, “Tüm Turgut Köyü ve Marmaris yaşayanları olarak Muğla 2. İdare Mahkemesinin vereceği kararı heyecanla bekliyoruz” denildi.