Muğla’nın Marmaris ilçesinde Marmaris Belediyesi tarafından kaldırımların işgal edilmesine yönelik yapılan denetimlere karşı esnaf eylem yaptı.
Muğla‘nın Marmaris ilçesinde Marmaris Belediyesi tarafından Kabahatler Kanunu’nun 38. Maddesi doğrultusunda kaldırımların iş yerleri tarafından işgal edilmesine yönelik denetimler yaptı.
Denetimler kapsamında, dükkân önlerine mal konulmasına izin verilmedi ve bu uygulamanın ardından esnafa cezai işlem uygulandı.
KALDIRIM İŞGALLERİNE YÖNELİK KANUN
Toplum düzenini, genel ahlâkı, genel sağlığı, çevreyi ve ekonomik düzeni korumak amacıyla hazırlanan 5326 Sayılı Kabahatler Kanunu’nun 38. Maddesi’nde şu ifadeler yer alıyor:
“Yetkili makamların açık ve yazılı izni olmaksızın meydan, cadde, sokak veya yayaların gelip geçtiği kaldırımları işgal eden veya buralarda mal satışa arz eden kişiye, belediye zabıta görevlileri tarafından elli Türk Lirası idarî para cezası verilir.”
Çevre ve Şehircilik, İklim Değişikliği Bakanlığı’na bağlı Yerel Yönetimler Genel Müdürlüğü’nün 7 Ocak’ta, “2025 Yılında Belediyeler tarafından Muhtelif Kanunlarca Uygulanacak Parasal Sınırlar Ve İdari Para Cezaları“ mevzuatını yayımladı.
Mevzuat kapsamında; kaldırımları işgal eden veya mal satışı yapan kişilere, belediye zabıta görevlileri tarafından bin 406 TL para cezası uygulanacak.
Ayrıca, kaldırımlara izni olmaksızın inşaat malzemesi yığan kişilere ise belediye zabıta görevlileri tarafından 2 bin 953 TL-15 bin 134 TL para cezası uygulanacak.

Belediye tarafından yapılan denetimlere karşı Marmarisli esnaflar, Belediye binası önünde toplanarak eylem yaptılar. Marmarisli esnaflar tarafından yapılan açıklamayı Ramazan Şah okudu.
Açıklamada, son dönemde Marmaris Belediyesi tarafından kamu düzeni ve çevre temizliği amacıyla başlatılan uygulamaların esnafı doğrudan ve olumsuz etkilediği belirtildi.
Hayat şartlarının ağırlaştığının vurgulandığı açıklamada, “Çalışma alanlarımızı sınırlandırmak sadece kazancımızı değil, çocuklarımızın geleceğini de tehdit ediyor” denildi.
Eyleme katılan esnaflardan Furkan Yiğit ise 22 yıldır esnaflık yapan babasının yanında çalıştığını dile getirerek, şunları söyledi:
“Ülkemizin hiçbir yerinde örneği olmayan bir yasakla karşı karşıyayız. Saçak altı, esnafın malını koyabileceği en temel alandır.”
Raflara koymak yerine göstermek istedikleri ürünleri dışarıya çıkaramadıklarını belirten esnaf, satışların yarıdan fazla düştüğünü ifade etti.

“BELEDİYE OLARAK ALDIĞIMIZ KARARLAR VE BUNLARIN GERİ DÖNÜŞLERİ ÇOK OLUMLU”
Marmaris Belediyesi’nin 8 Nisan’da yayımladığı habere göre; Belediye’ye gelen şikâyetler üzerine, Marmaris Belediyesi Zabıta Müdürlüğü ekipleri tarafından il genelindeki işletmelerin ruhsat alanı dışındaki çekme mesafelerinde bulunan ticari emtialara yönelik denetimler yapıldı.
Ekiplerin; Sevgi Yolu, Çarşı içi, Uzunyalı, Atatürk Caddesi, Yat Limanı gibi noktalarda denetimler gerçekleştirdiği belirtildi.
Denetimlerde, işyerlerinin Marmaris Belediyesi’nden aldıkları işyeri açma ve çalışma ruhsatındaki alan dışında bulunan malzemelerle dükkânların önünde bulunan duba, masa, bilet satış ve tanıtım standı, ayaklı fiyat tabelası gibi eşyaların toplandığı ifade edildi.
Yayaların geçişleri zorlaştırmasına neden olan ve emtia ile ürünlerin kaldırılmasına yönelik işletme sahiplerine uyarılar yapıldığı ve benzer durumun tekrarlanması halinde ise cezai işlem uygulanacağı belirtildi.

Ünlü, bir yıllık görev süresine ilişkin dün (18 Nisan) düzenlenen toplantıda; “Ticareti sokaktan kurtarmadığımız, hanutu önlemediğimiz, kaliteli hizmeti getirmediğimiz sürece geleceğimiz çok parlak olmaz” dedi.
Turizmin geleceğini düşünmeleri gerektiğini vurgulayan Ünlü, “Başka ülkelerde çöllerden turizm merkezleri oluşturulurken, bizim elimizdekinin kıymetini bilerek hareket etmemiz lazım” ifadelerini kullandı.
Dükkanların önüne ürün çıkarılmaması, gürültü yapılmaması, estetik görünümün sağlanması, turistle ilişkilerin seviyeli olması gibi kurallar olması gerektiğinin altını çizen Ünlü, şunları söyledi:
“Belediye olarak aldığımız kararlar ve bunların geri dönüşleri çok olumlu. Turistler daha şimdiden Marmaris’te değişim var diyor. Eminim ki bu kuralların olumlu etkisini sezon sonunda daha net görecek, birkaç sene sonra da değişime şahit olacağız.”