Muğla’nın Marmaris ve Datça ilçesindeki bazı bölgelere nesli tükenme tehdidi altındaki karakulaklarla ilgili bilgilendirme tabelaları yerleştirildi.
Orman Genel Müdürlüğü Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü, Natura Doğa ve Kültür Koruma Derneği, Doğal Hayatı Koruma Vakfı (WWF Türkiye) ile Marmaris ve Datça belediyeleri iş birliğiyle nesli tükenme tehdidi altındaki karakulaklarla ilgili bilgilendirme tabelaları hazırlandı.
Hazırlanan tabelalar Marmaris Milli Parkı girişine, Günnücek Parkı ve Bilim Parkı’na yerleştirilirken, Bilim Parkı’nda düzenlenen etkinlikte ise, öğrenciler karakulaklar ve yaban hayatı hakkında bilgilendirildi.
“BURALAR BİYOLOJİK ÇEŞİTLİLİK VE YABAN HAYATI BAKIMINDAN ÇOK ZENGİN BÖLGELER”
Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Fethiye Meslek Yüksekokulu Çevre Koruma Teknolojileri Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Yasin İlemin, konuya ilişkin yaptığı açıklamada; 2021’den itibaren Muğla ve Antalya’da büyük orman yangınları yaşandığını ifade ederek, “Orman yangınları Ege ve Akdeniz bölgelerinde binlerce yıllık yaşanan doğal bir süreç. Buralar biyolojik çeşitlilik ve yaban hayatı bakımından çok zengin bölgeler. Endemik türler var. Yangınları söndürdükten ve yaralar sarıldıktan sonra yapılması gereken en önemli faaliyetlerden birisi de habitatın, ekosistemin, ormanın tekrar restore edilmesi” ifadelerini kullandı.
İlemin; bölgenin biyolojik çeşitliliği, karakulaklar ve yaban hayatı hakkında bilgi vermek amacıyla Marmaris ve Datça’nın çeşitli yerlerine tabelalar dikilmesinin yanı sıra orman yangınları, bölgenin yaban hayatı çeşidi hakkında öğrencilere bilgilendirmeler yapıldığını ifade etti.
“BÖLGENİN SEMBOL TÜRLERİNDEN BİRİSİ”
Natura Doğa ve Kültür Koruma Derneği Genel Sekreteri Dr. Okan Ürker ise, ortak restorasyon çalışmalarında daha ekolojik tekniklerin uygulanması üzerinde durduklarını belirterek, “Karakulaklar bizim anahtar türümüz olacak. Bölgenin sembol türlerinden birisi” dedi.
“GÜZEL BİR ÇALIŞMA ORTAYA ÇIKTI”
WWF Türkiye Kıdemli Doğa Koruma Uzmanı Ercan Sütlü de, “Karakulakların tanınırlığını arttırmak, toplumu duyarlı kılmak, yaşam alanlarının daraldığını insanlara aktarmak adına güzel bir çalışma ortaya çıktı” diye konuştu.
KARAKULAKLAR KİMDİR, NASIL TANINIR?
Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu’nun (TÜBİTAK) dijital popüler bilim yayını Bilim Genç’te karakulaklara ilişkin şu bilgiler yer alıyor:
“Günümüzdeyse kedi ailesinden vaşaklar, yaban kedileri, saz kedisi ve karakulak gibi türler, soyları tehdit altında olsa da hâlen Türkiye’de yaşıyor. Karakulak ise “çöl vaşağı” olarak bilinse de vaşak değildir.
Karakulakların sırt kısımları kırmızımsı kahverengi; boyun, karın ve bacaklarının iç kısmıysa beyaz renktedir. Ağızlarının kenarlarında geniş siyah bir benek bulunur. Gözlerinden burunlarına kadar siyah bir çizgi uzanır. Gözlerinin çevresi beyaz renktedir. Kulakları vaşaklarınkine benzer şekilde yukarı doğru uzayan yapıdadır. Kulaklarının ucunda siyah püsküle benzeyen tüyler bulunur. Bacakları hayli uzundur.
Dünyada Afrika, Orta Asya ve Güneybatı Asya çevresinde yaşar. Türkiye’de ise Doğu Anadolu, Doğu Karadeniz ve Trakya dışında her bölgede görülebilirler. Ancak son zamanlarda yalnızca Toroslar’da görüldüklerine dair kayıtlar var.”
AVLANILMASI KESİNLİKLE YASAK
Tarım ve Orman Bakanlığı’nın yayınladığı Türk Tarım Orman Dergisi’nde ise şu bilgiler yer alıyor:
“Çiftleşme ve yavru büyütme dönemleri dışında yalnız yaşayan karakulakların iki cinsiyeti de alan korumacıdır ve bu konuda oldukça ısrarcıdırlar. Erkeklerin yaşam alanı 98-352 kilometrekare, dişilerinki ise 2-112 kilometrekare arasındadır. Genelde gececil olmalarına rağmen insan baskısı olmayan bölgelerde gündüz de görülebilirler. Karakulaklar kolayca evcilleştirilebilir. Zaman zaman bir evcil hayvan izlenimi verir. İnsanlarla birlikte yaşamaya kolayca adapte olurlar. Doğada düşük yoğunlukta bulunmaları ve iyi gizlenmeleri sebebi ile vahşi yaşamda görülmeleri çok zordur. Ülkemizde sayıları çok az olmakla birlikte, avlanılması kesinlikle yasaktır.”