Marmaris Kent Politikaları Derneği, bazı basın yayın organlarında yer alan; İzmir Bölge İdare Mahkemesi’nin Marmaris Kızılkum Koyu’ndaki Sinpaş/Kızılbük GYO’ya ait 2518 ve 1598 numaralı parsellerdeki çalışmaları hukuka uygun bulduğuna dair haberlere karşı bir açıklama yayımladı. Açıklamada, “Sinpaş tarafından oluşturulan, ruhsat iptali kararı kaldırılmış gibi bir yanlış algı yaratma çabasını düzeltmek isteriz” denildi.
Muğla’nın Marmaris ilçesindeki İçmeler Mahallesi’nde Sinpaş Holding’in iştirak şirketi Kızılbük Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı A.Ş. tarafından yapılmak istenen otel ve devremülk projesine, Mehmet Oktay’ın Marmaris Belediye Başkanı olduğu dönemde iki defa toplu ruhsatlar verilmişti.
Bunlardan ilkinde, 15 – 16 Nisan ve 27 Mayıs tarihlerinde toplamda 56 ruhsat verilmiş fakat iptal edilmişti. Ayrıca 2020 tarihli imar durum belgesi vermişti. Marmaris Belediyesi de bu dönemde verdiği ruhsatları yaptığı açıklamalarla inkar etmişti. Ruhsatlar ortaya çıktığında iptal edilmiş olsa bile yurttaşlar dava açmıştı.
Muğla 2. İdare Mahkemesi’nde görülen bu davada mahkeme, Marmaris Belediyesi ruhsatları hali hazırda iptal ettiği için dava konusu kalmadığı gerekçesi ile davayı reddetmiş, yurttaşlar da süreci istinafa taşımıştı. İzmir Bölge İdare Mahkemesi de Muğla 2. İdare Mahkemesi’nin verdiği red kararını 5 Mart 2025’te onayladı.
Ardından 28 Ekim 2021 ve 4 Ocak 2022’de toplamda 17 adet daha ruhsat ve 2021 tarihli imar durum belgesi verilmiş, yurttaşların açtığı dava sonrasında Muğla 3. İdare Mahkemesi 19 Kasım 2024 tarihinde ruhsatları ve imar durum belgesini iptal etmişti.
Sonuç olarak ruhsatlar konusunda ayrı şekilde ilerleyen iki farklı hukuki sürecin birinde ruhsatlar ve imar durum belgesi hukuka aykırı bulunmuş, bir diğerinde ise ruhsatlar dava konusu edilmeden, incelenmeksizin dava reddedilmiş oldu.
Sinpaş Holding’in iştirak şirketi Kızılbük Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı A.Ş. tarafından dün (26 Mart) Kamuyu Aydınlatma Platformu’nda (KAP) bir açıklama yayımladı.
Marmaris Belediyesi’nin 2024 Aralık ayından itibaren Sinpaş aleyhine işlem yaptığı ve bu işlemin, Muğla 3. İdare Mahkemesi tarafından projenin imar durum belgesinin iptaline dayanarak gerçekleştirildiği belirtilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi:
Böylece bu kararla, proje parselleri olan 2518 numaralı parsel ile 1598 numaralı parselin imar durumlarının hukuka uygun olduğu kesinlik kazanmıştır. Kesinleşmiş yargı kararlarının kesin delil niteliğinde olduğu dikkate alınarak, ilgili idari ve hukuki süreçler dikkatle ve özenle takip edilecektir.”
Karar, bazı basın kuruluşlarında da yapılan çalışmaların hukuka uygun olduğu şekliyle yer aldı. Marmaris Kent Politikaları Derneği, konuya ve yayınlanan haberlere dair bir açıklama yaptı. Açıklamada, “Bazı basın yayın organları ve sosyal medyada Marmaris’te Sinpaş/Kızılbük GYO tarafından yürütülen kaçak inşaat çalışmaları ile ilgili şirketi aklayan haberler yapılmaktadır” denildi.
Açıklamada, haberlerde sözü edilen İzmir Bölge İdare Mahkemesi’nin 5 Mart tarihli kararının 2021 yılında verilen 56 adet ruhsat ve 2020 tarihli imar durum belgesi ile ilgili olduğu vurgulandı.
“RUHSAT İPTALİ KARARI KALDIRILMIŞ GİBİ BİR YANLIŞ ALGI YARATMA ÇABASINI DÜZELTMEK İSTERİZ”
Açıklamada, “Adı üzerinde, Muğla 2.İdare Mahkemesi’nin 2022/27 Esas-2024/168 Karar sayılı davanın reddi kararı hakkında verilen onama kararıdır” ifadeleri kullanıldı.
Ayrıca daha sonra verilen 17 ruhsatın ve 2021 tarihinde yenilenen imar durum belgesinin iptali için açılan davada mahkemenin çevreciler lehine karar verdiği vurgulandı. Bu karara Sinpaş/Kızılbük GYO’nun bu itiraz ettiği ve itirazın istinaf sürecinde olduğu belirtildi.
Sinpaş/Kızılbük GYO tarafında yapılan açıklamanın yanlış olduğu belirtildi ve şunlar söylendi:
“Dolayısıyla, Sinpaş grubu tarafından kamuya yanlış bilgilendirme yapılmış; sanki tüm davaları Sinpaş lehine sonuçlandığı gibi yanlış bir beyan, KAP aracı kılınarak, kamuya sunulmuştur. Bu, yanlış bilgilendirme ile ilgili yasal başvurularımız yapılacaktır. Sinpaş tarafından oluşturulan, ruhsat iptali kararı kaldırılmış gibi bir yanlış algı yaratma çabasını düzeltmek isteriz”
Ayrıca, Marmaris Kent Politikaları Derneği Sinpaş sürecinin kronolojisini yayımladı. Kronolojiyi okumak için tıklayınız
NE OLMUŞTU?
Mehmet Oktay’ın Belediye Başkanı olduğu dönemde, Marmaris Belediyesi Sinpaş GYO’ya 15 – 16 Nisan 2021 tarihinde istinat duvarına ve ilavelere ilişkin 17 yapı ruhsatı vermişti fakat bu ruhsatlar 29 Nisan’da iptal edilmişti. Ardından, 27 Mayıs 2021’de 1598 parselde beş, 2518 parselde 34 yapı ruhsatı daha verilmişti.
Bu ruhsatlarla verilen ruhsat sayısı toplamda 56 adet olmuştu. Son verilen 39 ruhsat da Mekansal Adres Kayıt Sistemi’nde onay kodu alınması aşamasında, onay kodu alınmadan iptal edilmişti. Bu aşamalarda verilen 56 adet ruhsattan yurttaşların bilgisi yoktu.
Projenin ÇED süreci ise 1 Haziran 2021 tarihinde başlatıldı ve projeye, daha sonra mahkeme kararıyla iptal edilen ÇED gerekli değildir kararı, 13 Ağustos 2021 tarihinde verildi. Yani Marmaris Belediyesi her ne kadar iptal edilmiş de olsa projeye ÇED gerekli değildir kararı öncesinde yapı ruhsatı vermişti.

Bu ruhsatlardan sonra, dava konusu olan 28 Ekim 2021 tarihli tadilat ve yeni yapı amaçlı 16 ruhsat ve 4 Ocak 2022 tarihli otel ve mesken yapımına dair bir adet ruhsat olmak üzere toplamda 17 adet ruhsat daha verilmişti. ÇED gerekli değildir kararının iptalinde sonra ise yeni ÇED süreci 08 Eylül 2022’de başlamış, 10 Mart 2023 tarihinde ÇED olumlu kararı verilmişti. Son verilen 17 ruhsat da ÇED olumlu kararından önce verilmişti.
Marmaris Belediyesi ise en az 21 Ocak 2022 yılına kadar, verdiği fakat iptal ettiği ruhsatları inkar etmişti. (Kaynak: https://archive.md/A5fGE)
O dönemde yaşananları Halime Şaman şöyle anlatmıştı: ‘E-ÇED sitesinden Sinpaş için ÇED gerekli değildir kararını öğrendikten sonra hemen Marmaris Belediyesi ile görüşüp ruhsat verip vermediklerini sorduk. Hem ilk sorduğumuz anda hem de sonraki süreçte aylar boyunca ‘biz ruhsat vermedik’ dediler. Açık kaynaklar üzerinden Sinpaş konusunu çalışmaya, belgeleri okumaya başladık. Hukukçu raporuna ulaşınca bir baktık ki Marmaris Belediyesi bırakın ruhsat vermemeyi mevzuata aykırı biçimde ÇED sürecinin tamamlamasını bile beklemeden 56 adet ruhsat vermiş. Kendilerine hukukçu raporu ve orada yer alan ruhsatları gösterince de ‘e verdik ama iptal ettik’ yanıtıyla karşılaştık.’”
Daha sonra verilen 17 ruhsat ise Muğla 3. İdare Mahkemesi tarafından Kıyı Kanunu ve imar plan notlarına aykırı olduğu gerekçesiyle iptal edilmişti. Bu 17 ruhsat süreci ise şöyle gelişmişti:
Mehmet Oktay’ın belediye başkanı olduğu dönemde 28 Ekim 2021’de 16 adet tadilat ve yeni yapı; 4 Ocak 2022’de ise isim değişikliği amaçlı bir adet olmak üzere toplamda 17 adet ruhsat verilmişti. Ayrıca, 21 Eylül 2021 tarihinde Marmaris Belediyesi Başkanlığı tarafından projenin yapıldığı parsellerdeki imar durum belgesi yenilenmişti.
Yurttaşlar, yasalara aykırı olduğu gerekçesiyle ruhsatlara karşı mücadele başlatmış ve dava açmış; dava sonucunda Muğla 3. İdare Mahkemesi verilen ruhsatları ve imar durum belgesini 19 Kasım 2024 tarihinde verdiği kararla iptal etmişti.
Projeye karşı çıkan Marmaris Kent Politikaları Derneği üyeleri, 11 Aralık 2024’te Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genele Başkanı Özgür Özel ile bir görüşme yapmış ve bu görüşmede CHP’nin Sinpaş’a karşı mücadele eden Marmarislilere her türlü desteğin sağlayacağı, konuyla ilgili komisyon kurulması kararlaştırılmıştı. Hemen ardında Marmaris Belediyesi de 11 Aralık akşam saatlerinde yaptığı duyuruda, 17 ruhsat ve bu ruhsatlar temel alınarak 8 Ocak 2024 tarihinde verilen 17 adet ek ruhsatın da iptal edilerek toplamda 33 ruhsatın iptal edildiğini duyurmuştu.
Ayrıca, Mehmet Oktay Yönetimi’ndeki Marmaris Belediyesi’nin 31 Aralık 2024 Yerel seçimlerinden dört gün ve iki gün önce, 27 Mart ve 29 Mart 2024 tarihlerinde Sinpaş Kızılbük GYO’ya 30 ruhsat daha verdiği ortaya çıkmıştı. Yurttaşların karşı çıkışları ve projeye karşı mücadeleleri sonucunda, konuya ilişkin 14 Ocak 2025 tarihinde Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Parti Meclisi üyesi Baran Bozoğlu ve Marmaris Belediye Başkanı Acar Ünlü bir açıklama yapmış, 30 adet yapı ruhsatından 25 adet yapı ruhsatının iptal edildiğini belirtmişti. Projeye dair yalnızca 3. Etap’ta beş yapı ruhsatı geçerli kaldığı dile getirilmişti.
Ruhsat iptallerine rağmen Sinpaş inşaata devam etmişti. Bunun üzerine Marmaris Kent Politikaları Derneği 23 Aralık 2024’te Sinpaş Kızılbük GYO’nun Marmaris Milli Parkı’nı tahrip etmesini engellemek, inşaat faaliyetlerini durdurmak, kamu yararına uygun önlemler almak ve halkı bilgilendirmek için Marmaris Kaymakamı’nı göreve çağıran bir imza kampanyası başlatmıştı. Toplanan imzalar ve talepler 27 Ocak 2025 tarihinde Muğla Valiliği ve Marmaris Kaymakamlığı’na teslim edilmişti.
24 Şubat 2025 tarihinde ise Marmaris Kent Politikaları Derneği Muğla Valisi İdris Akbıyık ile bir görüşme gerçekleştirmişti. Valilik, inşaatın yıkım sorumluluğunun Marmaris Belediyesi ve Muğla Büyükşehir Belediyesi’ne ait olduğunu açıklamıştı. Marmaris Belediyesi ise ilk açıklamasında, mahkeme tarafından böyle bir karar verilmediğini belirtmiş, ardından yapılan ikinci açıklamada yıkım işlemi için ihalenin bir hafta içinde başlayacağını duyurmuştu.