Muğla 3. İdare Mahkemesi’nin Sinpaş Holding’in Kızılbük Devremülk ve Otel Projesi’ne verilen “ÇED gerekli değildir” kararını iptal etmesinin ardından, Marmaris Kent Konseyi inşaata Marmaris Belediyesi tarafından verilen ruhsatların da bir an önce iptal edilmesi için eylem yaptı.
Marmaris Milli Parkı sınırları içinde kalan, Sinpaş Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı’nın (GYO) yaptığı Kızılbük Thermal Resort Otel ve Devremülk projesine verilen “Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) gerekli değildir” kararının Muğla 3. İdare Mahkemesi tarafından iptal edilmişti.
Marmaris Kent Konseyi bugün (4 Ağustos 2022) Marmaris Belediyesi İçmeler Ek Hizmet Binası önünde toplanarak, belediye tarafından inşaata verilen yapı ruhsatlarının da iptal edilmesini iptal edilmesini istedi.
“RUHSATLARIN İPTAL EDİLMESİ, İNŞAATIN MÜHÜRLENMESİNİ İSTİYORUZ”
Grup adına açıklama yapan Marmaris Kent Konseyi Başkanı Ufuk Baytekin, şunları söyledi: “Bu mücadelede emeği geçen tüm arkadaşlarımıza teşekkür ediyoruz. Daha sonra oluşturduğumuz ekolojik mücadele komitesine destek veren tüm partilere teşekkür ediyoruz. Yarıyılda da olsa bizi terk eden arkadaşlarımıza başta birlikte olduğumuz için teşekkür ediyoruz.
Avukatımız mahkeme kararını belediyeye tebliğ etti. Talebimiz açık ve net: Ruhsatların iptal edilmesi, inşattın mühürlenmesini istiyoruz. Çünkü bu inşaat yangında dahi inşaat yasağında dahi hepimizin gözünün içine baka baka kayaları tuz buz etti. Bundan sonra ortada bir mahkeme kararı var. Herkes hukuka uygun davransın istiyoruz.
Biz bugün de olduğu gibi bu konunun takipçisi olacağız. Her zaman yaşadığımız yere hep birlikte sahip çıkacağız. Burada yaşayan tüm vatandaşları da tüm insanları da yaşadıkları yere sahip çıkmalarını istiyoruz. Çünkü burası çok büyük bir çevre saldırısı altında.”
SİNPAŞ’IN ŞANTİYE KAPISINA YÜRÜNDÜ
Doğa ve yaşam savunucuları ardından, Marmaris Belediyesi önünden sloganlarla yürüyüşe başladı ve ardından Sinpaş GYO’nun Marmaris milli Parkı sınırları içinde kalan şantiye kapısına yürüdü.
Grubu burada polis ekipleri bir adet TOMA (Toplumsal Olaylara Müdahale Aracı) ile karşıladı.
“BU KAPI HUKUK TANIMAZLIĞIN SİMGESİ”
Şantiye kapısı önünde grup adına açıklama yapan Ufuk Baytekin şunları söyledi: “Dün itibariyle Muğla Valiliği’nin Sinpaş inşaatına verdiği ÇED gerekli değildir kararını, açmış olduğumuz mahkeme iptal etti. Bunun anlamı şu; Marmaris Belediyesi tarafından verilen tüm ruhsatların bugün itibariyle iptal edilmesi gerekiyor. Ve bu inşaatın derhal mühürlenmesi gerekiyor.
Biliyorsunuz biz bu kapıya çok geldik. Bu kapı zaten yasal bir kapı değil. Bunun kaldırılmasını çok talep ettik. Çünkü bu kapı bunun simgesi. Buradaki çevre talanının, derebeyliğin hukuk tanımazlığın simgesi bu kapı. Bu kapı kalkacak.
Bugün bizim buradaki asıl amacımız kazanmış olduğumuz bu hukuk zaferini kutlamak ve Belediye’ye duyurusunu yapmak. Yani ‘benim haberim yok, bana tebliğ edilmedi’ diye işi sallamasına engel olmak istiyoruz. Çünkü bu inşaat bilirkişi raporlarına da girdiği şekilde arkamızda gördüğünüz Marmaris Milli Parkı’nı talan etmiştir. Bu yol da Milli Park’tır. İnşaatın değildir. Bu inşaat alanında yol yoktur. Bu, bilirkişi raporlarıyla mahkemeye sunulmuştur ve mahkeme kararında da bu şeklide yazmaktadır. Bu yol dahi yazmaktadır.”
“BELEDİYE SİNPAŞ’IN HUKUKSUZ KAPISINI MÜHÜRLEMEZSE BU KAPIYI YIKIP GEÇECEĞİZ”
Sinpaş’ın kentin sahibiymiş gibi davrandığını ve inşaat yasaklarına ve orman yangınlarına rağmen çalışmaya devam ettiğini belirten Baytekin “Sinpaş bu güzellim koyu mahvetti, kayaları tuz buz etti. Kıyıları ihlal etti. Bütün kayaları kıyıya doldurdu. Kıyı Kanunu’na muhalefet etti hem Toprak Kanunu’na muhalefet etti hem Milli Park Kanunu’na muhalefet etti. Ama buna rağmen bu kentteki yetkililer buna göz yumdu. Hepsinin kayıtları elimizde tarihsel olarak mevcut. Bugünden itibaren burada deklare ediyoruz arkadaşlar, bu kapıyı da Sinpaş tutuyordu. Görüyorsunuz Sinpaş tabelasını kaldırdı baskılara dayanamayarak, fakat Milli Parklar getirdi buraya, burası ormandır girilemez dedi. Yani minareyi çalan kılıfı uydurdu.
Kapıya asılan tabeladaki maddeyi okuyan Baytekin şunları söyledi: “’Ormanlık alanlara girilmesi kesinlikle yasaktır. Orman içerisinde ve çevresinde her türlü yanıcı parlayıcı, patlayıcı, tutuşturucu madde kullanılması yasaktır.’ Bu kapıyı tutmayı kime verdiler? Dinamit kullanan Sinpaş’a verdiler. Böyle bir iş birliği içine girdiler, her şeye göz yumdular. Ama bugün Marmaris Kent Konseyi ve Ekolojik Mücadele Komitesi olarak ve Marmaris’e sahip çıkan Marmaris halkı olarak söylüyoruz; bu inşaat Belediye tarafından mühürlenmez çalışmaya devam ederse, bu kapıyı yıkıp geçeceğiz arkadaşlar. Başka yolu yok” dedi.
“PAZARTESİ GÜNÜ AKŞAMINA KADAR BU İNŞAATIN DURDURULMASI İÇİN BELEDİYE’YE ZAMAN TANIYORUZ”
Avukat Arzı Alper’in Mahkeme kararını Belediye’ye tebliğ ettiğini söyleyen Baytekin, “Belediye kanunen üstüne düşeni yapmak zorunda. Biz pazartesiye kadar bekleyeceğiz. Bugün heyecanımıza yenik düştük kutlamak istedik çok büyük bir zafer bu. O yüzden bu gece bildirilerimizi yazdık apar topar geldik. Pazartesi günü akşamına kadar bu inşaatın durdurulması, mahkeme kararının uygulanması için Belediye’ye ve yetkililere süre tanıyoruz.
Tekrar ediyoruz, buranın pazartesiden sonra çalıştığına dair tek bir video gelirse bize bunun bedelini buna göz yumanlara ve bu şeklide ödeteceğimize kimsenin şüphesi olmasın.”
“EĞER MARMARİS BİZİMSE SİZE SÖYLÜYORUZ DERHAL BURAYA GELİN KENTİ SAVUNUN, MARMARİS SİZİNSE KENTİNİZİ SAVUNUN”
İnşaat verilen ruhsatlardaki hukuksuzlara dair hukuksuzlukları zaman içerisinde kamuoyu ile paylaşacaklarını söyleyen Baytekin, “Bu daha başlangıçtı arkadaşlar. Bu buzdağını altında bunun 10 kat daha beteri durmaktadır. Buradan sizin aracılığınızla Marmaris halkına ve Marmaris’te faaliyet gösteren partilere, ayrımsız, bütün derneklere, vakıflara, sendikalara, çağrı yapıyorum: Eğer Marmaris bizimse size söylüyoruz derhal buraya gelin kenti savunun. Marmaris sizinse kentinizi savunun.
Bu kent hepimizin, birlikte yaşadığımız yer. Hepimiz buradan faydalanıyoruz. Denizler, ormanlar kıyılar hepimizin. Ormanlar yangı kimin çıkarı var? Belki bu dağ için geldik yerleştik buraya, şimdi bu dağ yok. Para vermeden hiçbirimiz denize giremiyoruz. Kıyılar işgal altında. Yani burada Marmaris’e yönelik, daha önce Özal zamanında olduğu gibi, Belek’i nasıl sattılarsa, nasıl Bodrum parsel parsel satıldıysa, Marmaris’e yönelik de böyle bir proje var. Biz Marmaris’te yaşıyoruz. O yüzden Marmaris’e sahip çıkıyoruz. Bütün Marmaris halkını ayrımsız, Marmaris’e sahip çıkmaya çağırıyoruz.”
“KAPIMIZ HERKESE AÇIK”
Mücadeleye başladıklarında Kent Konseyi’ni terk edenlerin olduğunu belirten Baytekin “O zaman da söylemiştik onlar için üzgünüz diye. Yarın mahkeme kararı açıklandığı zaman çocuklarına ya da dostlarına söyleyecek sözleri olmayacak diye ama kin gütmüyoruz arkadaşlar. Kapımız herkese açık. Burada, Belediye’nin baskısı ile onların terk etmesi sebebiyle Ekolojik Mücadele Komitesi oluşturmuştuk. Ben tekrara Ekolojik Mücadele Komitesi’ni oluşturan Memleket Partisi’ne, Halkların Demokratik Partisi’ne, Türkiye Komünist Partisi’ne, Türkiye İşçi Partisi’ne SOL Parti’ye, Yeşil Sol Parti’ye, onların il başkanlarına teşekkür ediyorum bu mücadeleye destek verdikleri için” İfadelerine yer verdi.
“DEŞTİN VE AKBELEN’E SELAM GÖNDERİLDİ”
“Sinpaş defol Marmaris bizim”, “Dinamitle girmek yasaktır”, “Dinamitçi Sinpaş Milli Parkı terk et” sloganları atıldı.
Ardından şantiye kapısına “Mahkeme karar verdi Sinpaş inşaatı duracak” yazılı pankart asıldı.
Marmaris Kent Konseyi’ne destek için gelen Deştinliler ile birlikte “Deştin çayı özgür akacak”, “Akbelen Ormanı’nı vermeyeceğiz”, Çimentocu şirket Muğla’yı terk et” sloganları atıldı.
MARMARİS BELEDİYESİ’NDEN AÇIKLAMA
Bugün saat 12:30’da Twitter üzerinden açıklama yapan Marmaris Belediyesi ise şunları söyledi:
“Bilindiği üzere ilçemiz İçmeler Mahallesi, Kızılkum mevkisi, 2518 parsel numaralı taşınmaz üzerinde Sinpaş Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı A.Ş. tarafından yapılması planlanan Marmaris Kızılbük Resort Otel ve Devremülk Projesi ile ilgili olarak T.C. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Çevresel Etki Değerlendirmesi İzin ve Denetim Genel Müdürlüğü, Muğla Valiliği Çevre ve Şehircilik 11 Müdürlüğü’nün 08.07.2021 tarih ve 33542905 220-02 E-2021185 karar nolu Çevresel Etki Değerlendirme Belgesi işlemi ile ‘Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) gerekli değildir’ kararı verilmiş idi. Bu doğrultuda yasal iş ve işlemler ile hukuki süreçler devam etmekteydi.
Ayrıca söz konusu taşınmaza ilişkin olarak Belediye’miz tarafından tanzim edilen yapı ruhsatlarına yönelik Muğla 2. İdare Mahkemesi ve Muğla 3. İdare Mahkemesi’nde açılmış bulunan davaların devam ettiği ve bu yargılamada mahkemece bilirkişi incelemesinin yapılması kararının verildiği ancak henüz keşif ve bilirkişi incelemesinin tamamlanmadığı da bilinmektedir.
Bu defa kamuoyuna yansıyan bilgilerden Muğla 3. İdare Mahkemesi’nin 2021/1000 Esas, 2022/1046 Karar sayılı kararı ile ÇED gerekli değildir kararının İdare Mahkemesi’nce iptal edildiği ve hukuki sürecin devam ettiği öğrenilmiştir. Bahsi geçen bu karar ile ilgili henüz Kurumumuza gelen herhangi bir resmi bildirim veya talep bulunmamakla birlikte, Belediye’miz tarafından hukuki süreçler takip edilmektedir. Marmaris Belediye Başkanlığı tarafından tesis edilen tüm idari işlem ve eylemler güncel durum ve mevzuata uyarlı, her daim bağımsız yargının denetimine açık olan işlemlerdir.
Bu itibarla çevre bilinci içinde; gerek mevzuat hükümleri gerekse de yargı kararlarının gereğinin yapılacağından kimsenin şüphesi olmamalıdır.
Kamuoyunda kaos ve yanılgılı algı yaratmayı amaçlayan, Marmaris Belediye Başkanlığı’nı haksız surette yıpratmaya matuf açıklama, davranış ve eylemlere itibar edilmemelidir.
Kamuoyuna saygıyla duyurulur”