Muğla’nın Marmaris ilçesindeki Karacasöğüt Koyu’nda Global Marin tarafından planlanan yat yanaşma projesine karşı açılan davanın bilirkişi keşfi öncesinde arkeolojik buluntuların çöpe atıldığı görüntülendi.
Haber: Burak Necip Başar
Muğla’nın Marmaris ilçesine bağlı Karacasöğüt Koyu, Kaleönü mevkisinde Global Marin Sportif Denizcilik Turizm ve Ticaret Anonim Şirketi tarafından yapılmak istenen “Yat Yanaşma İskelesi ve Turizm Konaklama Tesisi” projesine açılan davada bugün (23 Şubat) bilirkişi keşfi yapıldı.
Yurttaşlar, proje alanının “Gökova Özel Çevre Koruma Bölgesi”, “Önemli Doğa Alanı”, “Doğal Sit Alanı” ve “Orman Alanı” içerisinde yer alması ve henüz açığa çıkarılmamış antik kent buluntularının varlığı nedeniyle projenin yapılmasına karşı çıkıyor.
Keşif heyetinin gelmesinden hemen önce ise; yurttaşlar tarafından projenin planlandığı bölgenin kara alanında, bazı kale parçalarının şirkete ait iddia edilen iş makineleriyle çöpe atıldığı fotoğraflandı.
Keşif alanında bulunan Gündem Fethiye ekibi ise buluntuları fotoğraflamak için çöp konteynerini yeniden kontrol ettiğinde konteynerin boş olduğunu gördü.



NE OLMUŞTU?
Karacasöğüt Koyu’nda Muğla Turizm Çevre Vakfı Turizm Ticaret Anonim Şirketi’nin (MUÇEV) de yat limanı projesi için süreç devam ediyor. MUÇEV, “Tekne Bağlama İskelesi Kapasite Artırımı Projesi” için ÇED sürecini başlatmış ve projeye Muğla Valiliği tarafından Eylül 2020 tarihinde ÇED gerekli değildir kararı verilmişti.
Fakat karar Muğla 3. İdare Mahkemesi tarafından iptal edilmişti. MUÇEV karara itiraz etmiş fakat Danıştay 6. Dairesi, verdiği kararla ÇED gereklidir kararını onamıştı.
Bunun üzerine 25 Ağustos 2022 tarihinde MUÇEV Limited Şirketi, “Yat Limanı, Yat ve Tekne Bağlama İskelesi Kapasite Arttırımı” projesi ile ilgili olarak ÇED süreci için Çevre Şehircilik İklim Değişikliği Bakanlığı’na başvuru yapmış, 31 Ağustos 2022 tarihinde ise süreç Bakanlık tarafından başlatılmıştı.
Yaşam alanlarını korumak için dayanışma içinde çalıştıklarını açıklayan Marmaris Kent Konseyi ve Sualtı Araştırmaları Derneği’nin (SAD) ise 28 Eylül 2022 tarihinde Karacasöğüt Koyu’nda dalış yapmış ve koydaki arkeolojik buluntuları tespit etmişti.
SAD, dalış sonuçlarını bir rapora dönüştürmüş ve yasal süreç başlatılarak, Bodrum Sualtı Müze Müdürlüğü ve Muğla Valiliği Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü’ne bir dilekçe ile rapor sunulmuştu.
Bunun üzerine Bodrum Sualtı Müzesi’nin bölgede dalış yaptığı ve elde edilen görüntüler ile bulgular eşliğinde tescilin yapılması ve limanın korunması için hazırlanan raporun 27 Ocak 2023 tarihinde Muğla Tabiat Varlıkları Müdürlüğü’ne bildirilmişti.
Fakat raporlara rağmen Muğla Valiliği tarafından önce 3 Şubat 2023 tarihinde Karacasöğüt Koyu’ndaki Global Marin şirketinin yat yanaşma projesine ÇED gerekli değildir kararı verilmişti.
Ardından ise MUÇEV’in yat yanaşma projesi için İnceleme Değerlendirme Komisyonu (İDK) toplantısı tarihi 25 Nisan 2023 olarak belirlenmiş, 29 Mayıs 2023 tarihinde de proje için ÇED olumlu kararı verilmişti.
15 Haziran 2023’te ise Kültür ve Turizm Bakanlığı Muğla Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu tarafından alan 1. Derece Arkeolojik Sit alanı olarak tescil edilmiş, Kurul’dan izin alınmadan herhangi bir inşai ve fiziki uygulamaya gidilemeyeceği söylenmişti.
Söz konuşu kararda şu ifadeler yer verilmişti:
“Muğla ili, Marmaris ilçesi, Karaca Mahallesi, Söğüt Mevkii, liman alanında su altında tespit edilen kültür varlıklarının kararımız eki haritada gösterildiği şekliyle I. derece arkeolojik sit alanı olarak tescil edilmesine, anıt fişinin hazırlanarak Kurulumuza iletilmesine, söz konusu alanın yasak dalış alanı olması ile ilgili değerlendirme yapılması için sualtı araştırma başkanının görüşünün Kurulumuza iletilmesine, söz konusu alanda Kurulumuzdan izin alınmadan herhangi bir inşai ve fiziki uygulamaya gidilmemesine karar verildi.”