Marmaris Belediyesi, Sinpaş’ın Kızılbük inşaatının devam ettiği yönündeki iddiaların kamuoyunu yanıltıcı nitelikte olduğunu söylemişti. Marmaris Ekolojik Mücadele Komitesi konu ile ilgili inşaatın devam ettiğine ve Marmaris Belediyesi’nin projeye verdiği ruhsatlara dair belgeleri açıkladıkları bir basın toplantısı düzenledi.
Marmaris Ekolojik Mücadele Komitesi, dün (19 Ağustos 2022) Sinpaş Holding’in “Kızılbük Devremülk ve Otel Projesi” ile ilgili hukuki süreç ve başlattıkları nöbete dair gündeme gelen iddialar ile ilgili basın açıklaması yaptı.
Sinpaş Holding’in turizm ve devre mülk konusunda iştirak şirketi Kızılbük Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı A.Ş’nin, Muğla’nın Marmaris ilçesinde Kızılkum Koyu’nda yaptığı, Marmaris Milli Parkı sınırları içinde yer alan projeye verilen “Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) gerekli değildir” kararı mahkeme tarafından iptal edilmiş ve Marmaris Belediyesi’nin inşaatı mühürlemişti.
“KAMUSAL GÖREV YAPAN MARMARİS BELEDİYESİ’NİN HAKİKATİ TAHRİF ETMESİNİ KAMU VİCDANINDA AFFETMEK MÜMKÜN DEĞİL”
Marmaris Ekolojik Mücadelesi’nin inşaatın 8 Ağustos 2022 tarihinde mühürlenmesi rağmen, faaliyetlerin devam ettiğine dair duyum alması üzerine, inşaatın Marmaris Milli Park sınırı içinde kalan kapısı önünde nöbet başlatmış ve çeşitli tarihlerde inşaatın devam ettiğine dair görüntüleri sosyal medyada yayınlamıştı.
Marmaris Belediyesi, Gündem Fethiye’nin inşaatın devam edip etmediği yönündeki sorusuna ise “İlçemiz İçmeler Mahallesi, Kızılbük mevkii, 2518 parselde kayıtlı taşınmaz üzerindeki tüm inşaai faaliyetler, Muğla 3. İdare Mahkemesi’nin ‘ÇED Gerekli Değildir’ kararının iptal edilmesi üzerine 08.08.2022 tarihinde mahalinde yapı tatil zaptı düzenlenmek suretiyle durdurulmuştur.” yanıtını vermiş, ardından yaptığı bir başka açıklamada, inşaatın devam ettiği yönündeki iddiaların kamuoyunu yanıltıcı nitelikte olduğu bilgisini paylaşmıştı.
Ekolojik Mücadele Komitesi’nin basın açıklamasında bilgi ve belge olmadan hiçbir paylaşım yapmadıklarının altı çizilerek, “Dün farklı noktalardan elde ettiğimiz inşaat faaliyeti görüntüleriyle, duygusal yakınlık içerisindeki belediye ile firmanın yanıltıcı beyanlarda bulunmayı alışkanlık haline getirdiğini bir kez daha görmüş olduk. Firmanın yanıltıcı açıklamalarını parasal çıkarı olması nedeniyle anlamak mümkün ancak kamusal görev yapan Marmaris Belediyesi’nin gerçekleri görmemek için yukarıya bakmasını, hakikati tahrif etmesini kamu vicdanında affetmek mümkün değil” ifadelerine yer verildi.
UFUK BEYTEKİN “BURADA YALANLAR SİLSİLESİ VAR”
Ekolojik Mücadele Komitesi’nin yaptığı basın açıklamasında konuşan, Marmaris Kent Konseyi Başkanı Ufuk Beytekin, uzun zamandır Kızılbük projesine karşı çevre mücadelesi verdiklerini belirterek, Sinpaş/Kızılbük GYO’nun orman yangınları ve inşaat yasaklarının devam ettiği günlerde de çalışmalarına devam ettiğini hatırlatarak, “Hiçbir yetkili bu şirketin kanunlara uygun çalışmasını da sağlayamıyor. Mahkeme kararından sonra da şirket çalışmaya devam etti. Mahkeme kararından sonra Belediye mühürledi. ‘Mühürledik, içeriyi boşalttık’ dediği halde, yine inşaat çalışmaya devam ediyor. Hatta bugün dahi inşaat çalışmaya devam ediyor” dedi.
Konuya dair yalanlar silsilesinin olduğunu söyleyen Beytekin, “Bakıyorsunuz Kamu Aydınlatma Platformu’na (KAP) Sinpaş, ‘Ben mahkeme kararını alır almaz inşaatı durdurdum’ diyor. Belediyeye bakıyorsunuz ‘Ben 3 gün sonra inşaatı durdurdum, mühürledim’ diyor. Yani inşaat devam ediyormuş ki Belediye mühürlemiş.
Şu anda Belediye paylaşımlar yapıyor içeride kimse yok şeklinde fakat ilginçtir ki biz sanki başka bir yeri çekiyormuşuz gibi, sanki biz bu ülkenin başka bir yerinde yaşıyoruz da başka bir inşaatı takip ediyormuşuz gibi, biz her kamera tuttuğumuzda buranın çalıştığı ayan beyan ortaya çıkıyor” ifadelerini kullandı.
“BİR KEZ DAHA VALİLİĞİ, KAYMAKAMLIĞI, EMNİYETİ, SAVCILIĞI VE BELEDİYEYİ GÖREVE DAVET EDİYORUZ”
Herkesin kanun önünde eşit olduğunu vurgulayan Beytekin, “Kamunun yöneticilerinin, seçilmiş veya atanmış, kanunu uygulamasını istiyoruz. Biz sadece bir dava açtık arkadaşlar. Eğer bu dava iptal olarak sonuçlanmasaydı bizim elimizde yapabileceğimiz hiçbir şey yoktu. Biz tepkimiz dile getirdik, anayasal haklarımızı alanlarda kullandık ve açtığımız dava bizim lehimize olumlu sonuçlandı. Eğer ortada bir dava var ve sonuçlanmışsa artık Kaymakamlığın, Valiliğin, Belediye’nin yani tüm yetkililerin bunu uygulatması gerekiyor. Bizim değil.
Bu şirketin artık bir şekilde kanunlara uygun hareket emesinin sağlanması gerekiyor. O sebeple buradan bir kez daha valiliğin, kaymakamlığı, emniyeti savcılığı ve belediyeyi göreve davet ediyorum” dedi.
AVUKAT ARZU ALPER: “KANUNA VE USULE UYGUN MÜHÜRLEME YAPILMASINI TALEP EDİYORUZ”
Yapılan açıklamada, Marmaris Belediyesi’ne 19 Ağustos 2022 tarihinde bir dilekçe verilerek yapı tatil tutanağını yasalara uygun biçimde düzenlemeye, mahkeme kararının uygulanmasındaki yasal sorumluluğunun hakkını vermeye davet edildiği söylendi ve “Yapı tatil tutanağının mevcut ruhsat sayısı kadar yani 16 adet düzenlenmesi gerekirken firmanın itiraz etmesi halinde iptal edilmesinin önünü açacak şekilde yasalara aykırı biçimde 1 adet düzenlenmiştir” dendi.
Konu ile ilgili basın açıklamasında konuşan Marmaris Kent Konseyi avukatı Arzu Alper ise ise şunları söyledi: “Biz bugün belediyemize yapılan bir yanlışlığı fark ettiğimizden dolayı bir dilekçe verdik. Belediyenin yararına olan bir dilekçe verdik. Çünkü belediye 8.8.2022 tarihinde yapmış olduğu mühürleme işlemini kanuna, usule aykırı yapmıştır.
Doğru mühürleme yapılmasını, kanuna uygun mühürleme yapılmasını talep ettik. Çünkü 16 ayrı ruhsat var, 16 ayrı inşaat var. Ve mühürleme işleminin de her inşaat için ayrı yapılması gerekiyor. Bu yapılmadığı için bu mühürleme işlemine karşı firmalar idare mahkemesine gidip yürütmeyi durdurma kararı alırlar, yürütmeyi durdurma kararı aldıktan sonra da mühürleme kaldırılmış olur. Kaldırıldıktan sonra da mahkeme kararına rağmen bir açık bulduklarında inşai faaliyete devam ederle bu birincisi.”
Diğer yandan, Türk Ceza Kanunu’nda (TCK) “mühür fekki” suçunun olduğunu hatırlatan Alper, mührün ihlali durumunda ceza davası açılacağını fakat mühür işleminin usule aykırı yapılasından dolayı mühür fekki işleyen kişilerin beraat etmesinin gündeme geleceğini belirtti.
“MARMARİS BELEDİYESİ TALEP EDİLEN BELGELERİ AVUKATLA PAYLAŞMAYARAK GÖREVİ KÖTÜYE KULLANMA SUÇUNU OLUŞTURUYOR”
Ayrıca Avukatlık Kanunu’ndan doğan bir yetkisinin olduğunu söyleyen Alper, bütün ilgili kurumların avukatlara yardım etmekle yükümlü olduğunu söyleyerek, “Ayın 15’inde hem davacısı hem de vekili olduğum bu davada, mühürleme tutanaklarında birer nüsha istedim. 4 gün geçmiş olmasına rağmen belediyemiz tarafında herhangi bir cevap verilmedi bu da onlar açısından avukatın görevini engelledikleri için ve savsadıkları için de görevi kötüye kullanma suçunu oluşturuyor. Buna ilişkin de yargıtay ceza dairelerinin kararı mevcuttur” dedi.
HALİME ŞAMAN: “İNŞAAT ALANINDA MİNİMUM 400 PERSONEL İSTİHDAMLI DURUYOR”
Basın açıklamasında konuşan Marmaris Kent Konseyi Yürütme Kurulu Üyesi Halime Şaman ise bugüne kadar yaptıkları gibi belgelerle birlikte koşmak istedikleri için basın toplantısını düzenlediklerini ifade etti ve sürece dair şunları anlattı:
“Ayın 8’inde Belediye’nin paylaştığı görüntülerle biz çok heyecanlandık. Çünkü inşaat alanına girilip, inşaat alanının boşaltıldığı tüm kamuoyuyla paylaşıldı. Hatta dün basına verdikleri beyanda; bu eylemlerini yinelediler. Yani, ‘Biz alanı boşalttık’ dediler. Oysa hem polisin verdiği bilgiler hem sosyal medyada yer alan görüntüler, hem de bizim günlerden beri süren nöbetimiz esnasında gözlemlerimiz nedeniyle biliyoruz ki orada minimum 400 personel istihdamlı duruyor ve firma istihdamını da şu şekilde açıklıyor: ‘Ben ÇED’e müracaat ettim. Danıştay’a müracaat ettim. Oralarda inşaatın devamı yönünde bir karar çıkarsa ben bu elemanları yeniden bir araya getiremem. O yüzden dağıtmıyorum.’”
Açıkça kanuna karşı bir davranış sergilendiğini söyleyen Şaman, “Çünkü mühürlü bir alanda personeli istihdam edemezsiniz. Güvenlik tedbirlerinizi alabilirsiniz. İnşaatı korursunuz. Ama minimum 400 personelin orada istihdam ediliyor olması en azından iyi niyet kurallarıyla bağdaşmaz ki pratikte de bunun sonuçlarını gördük. Ne yazık ki, ayın 16-17’sine ait görüntülerde Belediye, orada bir inşaat faaliyeti olmadığını, günde 10-12 defa zabıtalar aracılığıyla teftiş yaptıklarını söylüyor. Bir arkadaşımız teleskopu olduğunu söyledi. Dün onun teleskopunun görüntüsüyle ve bizim karadan tespitlerimizle maalesef söylenenlerin hakikat olmadığını bir daha belgeledik” dedi.
Bahsi geçen videolar şu şekilde:
Marmaris Belediyesi’ne karşı açılmış iki adet ruhsat iptal davalarının olduğunu iade eden Şaman, “İlki ne yazık ki Türkiye’de çok az görülebilecek bir biçimde daha ÇED müracaatı başlamadan Belediye tarafından verilen 56 ruhsat için açılan dava. Bu davaya Belediye’nin sunduğu bilgilerden gördük ki; bizim bu tespitimiz üzerine ruhsatlar iptal edilmiş ama yerine 17 tane ruhsat verilmiş. İkinci davayı ise verilen bu 17 ruhsat üzerine açtık ve ikisi de devam ediyor.
Belediye’nin mahkemeye sunduğu belgelerden gördük ki; bugüne kadar görülmemiş bir uygulamayla isim değişikliği ve tadilat ruhsatlarıyla yapının vasfını değiştirmişler. 2018’e kadar gelen en son ruhsat 555 odalı bir otel ruhsatı ve toplam inşaat alanı 46 bin metre kare. En son Belediye tarafından yenilenen ruhsat bu. İptal edilen ruhsatlarda ve hala geçerli olan ruhsatlarda önce 46 bin metrekareden 117 bin metrekareye çıkarıldı ve otel ruhsatının 555 konuta döndüğünü görüyoruz. Bu gerçekten kanunlara göre olması mümkün olmayan bir evrak düzenlemesi. Yine ikinci ruhsatta ise, 04 Ocak 2022’de yine bir isim değişikliği ruhsatı ile bu kez de alanın 122 bin metrekareye çıkarıldığını görüyoruz” ifadelerine yer verdi.
46 BİN METREKARELİK İNŞAAT ALANI RUHSATLARLA 280 BİN METREKARE OLMUŞ
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın ÇED süreçlerine dair bilgileri yayınladığı portala göre 28 Mayıs 2021 tarihinde Sinpaş Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı A.Ş, 205 odalı otel ve 1407 adet devremülkten oluşan Marmaris Kızılbük Resort Otel ve Devremülk Projesi için ÇED süreci için başvuru yaptı.
Marmaris Ekolojik Mücadele Komitesi’nin paylaştığı belgeye göre ise, Marmaris Belediyesi tarafında projeye isim değişikliği için verilen ilk yapı ruhsatının tarihi 14 Nisan 2021. Belgeye göre projenin toplam alanı 45 bin 484 metrekare.
Marmaris Belediyesi’nin 28 Ekim 2022 tarihinde projeye “Tadilat” amacıyla verdiği yapı ruhsatında ise projenin otel ve konut projesine dönüştüğü görülüyor. Ruhsatta projenin alanının ise 122 bin 454 metrekareye çıktığı görülüyor.
4 Ocak 2022 tarihinde “İsim değişikliği” amacıyla bir başka yapı ruhsatı verildiği görülüyor.
Projenin 7 Ocak 2022 tarihli Kamu Aydınlatma Platformu’nda yer alan Gayrimenkul Değerlendirme Raporu’na göre ise, 2018 yılında 555 odalı 46 bin metrekare alanda inşa edilmesi planlanan projenin, verilen ruhsatlarla 280 bin metrekareye çıktığı görülüyor.
Şaman, basın toplantısında konu ile ilgili şu değerlendirmeyi yaptı: “Belediye’mizin bir an önce çağdaş, demokrat ve şeffaf bir yönetime dönüp; Marmaris’i, ülkeyi düşünen kararların altına imza atacağına inanıyoruz. Tüm kurumu bütünüyle suçlamak doğru değil ama o kurum içinde bu belgelere, bu kanuna aykırı belgelere imza atan çalışanlar, görevliler var. Onları da vazgeçmeden kanunların önünde varsa bir kusurları, bunun karşılığı ne ise onunla yüzleşmeleri için de dava süreçlerinin takipçisi olacağız.”