Marmaris Ekolojik Mücadele Komitesi’nin, Marmaris’e bağlı Hisarönü Mahallesi’nde Marmaris Belediyesi’nin doğayı tahrip eden çalışmalar yürüttüğüne ilişkin açıklamasının ardından, Marmaris Belediyesi bir açıklama yaparak söz konusu alanda yürütülen çalışmanın çevreye uyumlu şeklide yürütüldüğünü öne sürdü.
Marmaris Ekolojik Mücadele Komitesi 10 Mart’ta bir açıklama yaparak, Sinpaş/Kızılbük GYO’nun otel ve devremülk projesinin inşaatından getirilen moloz ve kırmızı toprağın Hisarönü Mahallesi’ne döküldüğünü ve doğanın ağır biçimde tahrip edildiğini söylemişti.
Datça-Bozburun Özel Çevre Koruma Bölgesi’nde yer aldığı için koruma altında olan alanda sulak alanın moloz ile doldurulduğu, ağaçların kesildiği ifade edilmişti.
Marmaris Belediyesi konu ile ilgili yazılı bir basın açıklaması yaparak “Marmaris Belediyesi tarafından yürütülen ‘Hisarönü Piknik Alanı Projesi’ hakkında sosyal medyada bazı mecralardaki paylaşımlar üzerine aşağıdaki bilgilendirmeyi yapmak zorunluluğu doğmuştur” ifadelerini kullanıldı.
Açıklamada, 179 ada 4 parselde bulunan 11 bin 177 metrekarelik okaliptusluk alanın 2014 yılındaki Büyükşehir Yasası ile Marmaris Belediyesi’ne bağlandığı hatırlatılarak, Hisarönü Mahalle Muhtarı Mehmet Ali Taştekin’in 2020 yılında bu alanın piknik alanı olarak kullanılması için dilekçe verdiği söylendi.
Dilekçe üzerine gerekli araştırmaların yapılarak Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Muğla Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Komisyonu’na başvurulmasının ardından ise alanın piknik alanı olarak kullanılmasında sakınca olmadığına dair iznin alındığı ifade edildi.
Açıklamada, alınan izinlere dair şunlar söylendi:
“Sonrasında; Marmaris Müze Müdürlüğü, Devlet Su işleri Genel Müdürlüğü 21. Bölge Müdürlüğü, Tarım ve Orman Bakanlığı 4. Bölge Müdürlüğü Marmaris Milli Park Müdürlüğü, Muğla Orman Bölge Müdürlüğü, İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, Muğla Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı, Muğla Orman Bölge Müdürlüğü Marmaris Orman İşletme Müdürlüğü, Tarım ve Orman Bakanlığı 4. Bölge Müdürlüğünden alınan izinler doğrultusunda Belediyemize ait olan bu alanın ‘piknik alanı’ olarak kullanılmasında bir sakınca olmadığı belirtilmiştir.
Özellikle alanın Tarım ve Orman Bakanlığı 4. Bölge Müdürlüğü 4915 sayılı Kara Avcılığı Kanunu Kapsamındaki kısıtlı alanlarda (Yaban Hayatı Koruma ve Geliştirme Alanında) kalmadığı ve ilan edilmiş sulak alanlar içerisinde yer almadığı belirtilmiştir. Öte yandan Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü 21. Bölge Müdürlüğü tarafından alanın kenarında bulunan dere yatağından dolayı arazinin bir metre yükseltilmesi gerektiği tarafımıza bildirilmiştir.”
Yağmur ve sel sırasında alanda zemin suyunun yükselmesiyle 15 Şubat 2023 tarihinde dolgu işleminin başlatıldığı söylene açıklamada, “Dolgu malzemesi olarak da yoğunlukla Marmaris Belediyesi’nin yeni hizmet binası kazısından çıkan taşlı toprak dökülmüştür” dedi.
Açıklamada, proje alanı içinde çatılı piknik masaları, oturma alanları, çocuk oyun alanı, yürüyüş alanı, dere kenarı teras alanı, büfe, tuvalet ve otopark alanının yapılacağı, ayrıca zemin üzerinde yapılacak işlemler neticesinde yeşil alanlar oluşturulacağı belirtildi.
Alanda ağaç kesiminin yapılmadığı söylenenden açıklamada son olarak şu ifadelere yer verildi: “Vatandaşlardan gelen talepler doğrultusunda kamu yararına kullanılacak olan bu alan bataklık sahası olduğundan alanda yağışların yoğun olduğu dönemlerde büyük okaliptüs ağaçları devrilmiştir. Devrilen bu ağaçlar Belediyemizin “ağaç kesimi yaptığı” yönünde gerçek dışı lanse edilmiştir. Ekteki fotoğraflarda ağaçların çalışma öncesinde kendiliğinden devrildiği görülmektedir. Yapılan çalışmalar buradaki ağaçların korunması için de hayati önem taşımaktadır. Hisarönü Piknik Alanı Projesi çevreye uyumlu olarak yürütülmektedir. Kamuoyuna saygıyla duyurulur.”