Marmaris Belediyesi, Muğla’nın Marmaris ilçesine bağlı Kızılkum Koyu’nda Sinpaş/Kızılbük GYO’nun yapmak istediği otel ve devremülk projesine verilen 17 adet inşaat ruhsatı ve imar durum belgesinin iptal edilmesinin ardından toplamda 33 adet yapı ruhsatının daha iptal edildiğini açıkladı.
Muğla’nın Marmaris ilçesine bağlı Kızılkum Koyu’nda Sinpaş Holding’in iştirak şirketi Kızılbük Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı (GYO) A.Ş’nin yapmak istediği otel ve devremülk projesi inşaatına, Marmaris Belediyesi tarafından 28 Ekim 2021’de 16 adet tadilat ve yeni yapı ruhsatı; 4 Ocak 2022’de ise isim değişikliğine yönelik yapı ruhsatı verilmişti.
Verilen ruhsatlarla ilgili yurttaşlar 29 Haziran 2022 tarihinde Muğla 3. İdare Mahkemesi’nde Marmaris Belediyesi’ne karşı dava açmıştı, dava kapsamında 26 Mart 2024 tarihinde bilirkişi keşfi yapılmıştı. Mahkeme heyetine 26 Temmuz’da sunulan bilirkişi raporunda ise istinat duvarı dışındaki 16 adet ruhsat ve “imar durum belgesinin” mevzuata aykırı olduğu kanaati açıklanmıştı.
Açılan davanın duruşması 12 Kasım’da Muğla 3. İdare Mahkemesi’nde görülmüş ve 17 adet ruhsat ve imar durum belgesi iptal etmişti.
Marmaris Belediyesi dün (11 Aralık) yayımladığı açıklamada, “kadük ve hükümsüz duruma düşmüş olan toplam 33 adet yapı ruhsatının iptal edildiğini” belirtti.
Açıklamanın başında şu ifadelere yer verildi:
“Muğla 3. İdare Mahkemesi’nin 19.11.2024 tarih ve 2024/2282 karar nolu kararı ile dava konusu İlçemiz İçmeler Mahallesi 2518 parsel nolu taşınmaza ilişkin olarak Sinpaş GYO A.Ş. adına düzenlenen; 28/10/2021 tarih ve 04/01/2022 tarihli 1. Etap ve 2. Etap kısımlarını kapsayan toplam 17 adet yapı ruhsatı idaremizce iptal edilmiştir. “
Mahkeme kararı sonrası 16 adet tadilat yapı ruhsatları da esas yapı ruhsatlarının iptal edilmiş olduğunu hatırlatan açıklamada, “İşlemin esasını ve dayanağını teşkil eden ruhsatların iptali sonrası kadük ve hükümsüz duruma düşmüş ve toplam 33 adet yapı ruhsatı Belediye Başkanlığı’mızca iptal edilmiştir” denildi.
Açıklamada, ayrıca şu ifade kullanıldı:
“Söz konusu yapı ruhsatlarının iptal edilmesi sonucunda ruhsatsız ve kaçak duruma düşen toplam 209 bin 610 metre karelik inşaat alanlı yapılar 3194 sayılı İmar Kanunun 32. ve 42. Maddeleri gereğince yapı tatil zaptı ile birlikte mühürlenmek suretiyle iptali gerçekleştirilen 33 adet yapı ruhsatına esas 1. Etap ve 2. Etap kısımlarını kapsayan yapılardaki inşaat faaliyetleri durdurulmuştur. Bu süreçten sonra yasa gereği tesis edilmesi gereken idari işlemler yasal süreleri içerisinde tesis edilecektir.”
Sinpaş Kızılbük GYO, konuyla ilgili Kamuyu Aydınlatma Platformu (KAP) açıklaması yaptı.
Yapılan açıklamada, şu ifadeler yer aldı:
”Şirketimiz Marmaris Belediyesi tarafından yapılan ve kamuoyuna duyurulan açıklama ile ilgili olarak, kamuoyunu ve yatırımcılarımızı doğru bilgilendirme amacıyla aşağıdaki açıklamayı yapma gerekliliği doğmuştur:
Marmaris Belediyesi tarafından 11.12.2024 tarihinde yapılan kamuoyuna açıklamasında Muğla 3. İdare Mahkemesi’nin 19.11.2024 tarihli 2024/2282 sayılı kararında belirtilen 2021 yılında düzenlenen yapı ruhsatlarının iptal edilmesi kararının sonrasında öncelikle davaya konu ruhsatların iptalinin gerçekleştiği belirtilmiş, buna ek olarak 2024 yılında şirketimize verilmiş olan tadilat yapı ruhsatlarının da iptal edildiği açıklanmıştır.
Bahsi geçen mahkeme kararı, sadece 2021 yılında Marmaris Belediyesi tarafından düzenlenen ruhsatlara ilişkin olup karar kesinleşmemiş, yargı süreçleri devam etmektedir. Halihazırda projenin inşai süreçlerini devamını sağlayan 2024 tarihli inşaat ruhsatlarına ilişkin mahkeme tarafından verilmiş herhangi bir iptal kararı yoktur. Proje 2024 yılında alınan inşaat ruhsatlarına dayalı olarak devam ettiğinden, mahkemenin 2021 yılına ilişkin ruhsatları iptal etmesinin devam eden inşaatı etkileyen bir yönü de bulunmamaktadır.
Hal böyleyken Marmaris Belediyesi 2021 yılına ilişkin ruhsatların mahkemece iptalini bahane ederek, idarenin istikrarı ilkesini, kazanılmış hakların korunması ilkesini ve mevzuat hükümlerini gözetmeden, kendisi tarafından verilmiş bulunan 2024 tarihli ruhsatları önce resen hukuka aykırı bir şekilde iptal etmiş, sonra da bu ruhsatları iptal ettiği için inşaat faaliyetini durdurmuştur. Yani Marmaris Belediyesi tarafından mahkeme kararına göre yapılan bir işlem değil, keyfi olarak resen yapılan bir işlem söz konusudur. Muğla 3. İdare Mahkemesinin kararına ve Belediyenin inşaatımızı durdurmak için hukuka aykırı yapmış olduğu ruhsat iptalleri ile yapı tatil zaptına ilişkin gerekli her türlü yasal haklarımızı kullanacağımız tabiidir.
Ayrıca, SPK’nın (Sermaye Piyasası Kurulu) Özel Durumlar Tebliği (II-15.1) uyarınca, halka açık şirketlerin faaliyetlerini etkileyecek önemli idari ve hukuki süreçlere ilişkin doğru ve zamanında bilgilendirme yapılması zorunludur. Marmaris Belediyesi’nin bu aşamada yaptığı açıklamalar, Şirketimiz ve yatırımcılarımız üzerinde haksız algılar yaratmakta ve sermaye piyasası mevzuatına aykırılık teşkil etmektedir.
Şirketimiz Marmaris Belediyesi’nin kesinleşmemiş yargı kararlarını esas alarak yaptığı kamuoyu açıklamalarının ve bu açıklamalar sonrasında basında yer alan yanıltıcı haberlerin, yatırımcılarımızın ve müşterilerimizin haklarını olumsuz etkilediğinin farkındadır. Kamuoyunu yanıltıcı ve yargı kararlarının kesinleşmesini beklemeden yapılan bu tür açıklamalara karşı, ilgili süreçlerin hukuka uygun şekilde yürütülmesi adına yasal haklarımızın saklı tutulduğunu kamuoyunun bilgisine sunarız.
Bu bağlamda, yatırımcılarımızın ve paydaşlarımızın Şirketimiz tarafından yapılacak resmi açıklamaları dikkate almaları önemle rica olunur. Yargı sürecinin sonucu, hukukun üstünlüğü çerçevesinde tüm şeffaflığı ile kamuoyu ile paylaşılacaktır.
Kamuoyuna saygıyla duyurulur.”