Marmaris Belediye Başkanı Acar Ünlü, düzenlediği basın toplantısında Bozburun ve Selimiye bölgelerinde planlanan marina projelerine ilişkin açıklamalarda bulundu. Ünlü, “Burada oturanların marinadan önce imara ihtiyacı var” ifadelerini kullandı.
Marmaris Belediye Başkanı Acar Ünlü, 10 Ocak Gazeteciler Günü’nde yurt dışında olması nedeniyle bugün (15 Ocak) gazetecilerle bir araya geldi.
Görüşmede Bozburun ve Selimiye bölgelerinde planlanan marina projeleriyle ilgili açıklamalarda bulunan Ünlü, Marmaris’in doğal yapısının korunması gerektiğini belirterek yatırımların kamu menfaatini öncelikli kılacak şekilde planlanmasının gerektiğini vurguladı.
Yapılacak projelerde tarım alanlarının korunması ve bölgede yaşayan yurttaşların taleplerinin dikkate alınması gerektiğini ifade eden Ünlü, Selimiye’de yapılacak proje ile ilgili şirketin yarın (16 Ocak) yapacağı halkın katılımı toplantısına da katılacağını ifade etti.
“YAPILAŞMAYA AÇILMASINI DOĞRU BULMUYORUZ”
Bozburun Mahallesi 324 ada 8 parselde yer alan marjinal tarım alanının Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından tekne imal ve çekek yeri olarak planlanmasına karşı çıktıklarını belirten Ünlü, şu ifadeleri kullandı:
“Buranın yanındaki alanda şu anki 25 binlik plana göre tekne çekek ve imal yeri var zaten. Burası varken marjinal tarım alanının çekek yerine dönüştürülmesi söz konusu. Biz buna itiraz ettik; planın iptali ve yürütmenin durdurulmasıyla ilgili dava açtık. Süreç devam ediyor. Üretimin bu kadar azaldığı, tarım alanlarının yok olduğu bir dönemde zaten yanında tekne çekek ve imal yeri varken tarım alanının cinsinin değiştirilerek yapılaşmaya açılmasını doğru bulmuyoruz. Konuyla ilgili Marmaris halkı adına tavrımız budur”
Selimiye Mahallesi Derinazmağı mevkisi 159 ada 27 ve 29 parseller önüne tekne bağlama amaçlı iskele yapılmasına ilişkin Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından yapılan imar planıyla ilgili de açıklamalarda bulunan Ünlü, bölgeye 145 teknelik bir yer yapılmak istendiğine değinerek, bu projenin bölgeye ek sorunlar getireceğini söyledi.
Bölgenin doğal liman olduğunu ve bunun korunması gerektiğini ifade eden Ünlü, “Burası Doğal Karakteri Korunacak Alanlar ve Barselona Sözleşmesi’ne göre kesinlikle korunması gereken ‘Poseidon çayırlarının bulunduğu bir alan. Selimiye’nin kendisi zaten doğal bir liman” sözlerini kullandı.
Ünlü, alanın; imar, altyapı, kanalizasyon gibi sorunlarının hala çözülmediğini ifade etti. Bölgede yapılaşmanın ilave sorunları beraberinde getireceğini söyledi.
“BURADA OTURANLARIN MARİNADAN ÖNCE İMARA İHTİYACI VAR”
Yurttaşların ev sorununu çözülmesi gerektiğini belirten Ünlü, şu ifadeleri kullandı:
“Bunların her birinin beşer teknesi var da bağlayacak yer mi bulamıyor? Bu insanlar imarsız kaçak evlerde oturuyor. Bazen de yaptıkları yapılar yüzünden hapiste yatıyorlar. Bu sorunlar çözülmeden buraya milyonluk tekneler getirmek tezat bir durumdur. Burada oturanların marinadan önce imara ihtiyacı var. Buraya ben marina yapıyorum diyen irade imarını niye çözemiyor”
Kanuna uygun ve doğru yerde yapılan her projeye açık olduklarını ifade eden Ünlü, “Marmaris turizminin gelişmesine yönelik her türlü projenin yanındayız. Ama adrese teslim bazı işlerin kamu menfaati gözetilmeden, kamu menfaati öncelenmeden, daha kamu sorunları duruyorken üzerine yeni sorunlar yaratacak projelerin de yapılmasına karşıyız. Tabi ki yatırım gelsin ama önce burada yaşayan halkı rahatlatalım. Buranın insanını zengin toprakların fakir bekçileri haline getirdiler. Biz buna karşıyız” dedi.
“177 TEKNE, 177 EV DEMEK”
Bozburun Topçuoğlu Parkı’nın önünde de 177 tekne kapasiteli iskele, imal ve çekek yeri planlandığını söyleyen Ünlü, şu ifadeleri kullandı:
“Burası 1. derece doğal sit alanından Cumhurbaşkanlığı Kararnamesiyle nitelikli doğal koruma alanına dönüştürülüyor. 177 tekne, 177 ev demek. Burada alt yapı sorunları var, tekneler pis suyunu nereye verecek. Biz, normal vatandaşın pis suyunu alamıyorken 177 tane daha evin pis suyunu alacağız. Bunların çözülmeden başka planların yapılması çok doğru değil. Bozburun’da mevcut altyapı sorunları bile çözülmemişken bu büyüklükte bir projenin yükünü bu bölge kaldıramaz.”
2011 yılında bölgenin büyük kısmının 1. derece doğal sit alanı olduğunu belirten Ünlü, “Ancak 25 Aralık 2024 tarihinde yapılan son düzenlemelerle bu statüler düşürüldü. Şimdi adalarda hiçbir yerleşim yokken oraların statüsünü değiştiriyorlar. Vatandaşın yaşadığı alanlarda ise bu değişiklikler yapılmıyor” dedi.
Planlar yapılacaksa öncelikle bölgede yaşayan insanların sorunlarını çözülmesine yönelik planların yapılması gerektiğini belirten Ünlü, son olarak şunları söyledi:
“Yıllardır bu toprakların sahibi olan insanları yok sayarak yapılan planlar sosyal adaleti zedeler. Marmaris Belediyesi olarak bu süreçlerin takipçisi olacağız. Kamu menfaati var mı, yok mu bakıyoruz. Ama elimizdeki verilerden de çok göremedik. Önümüzdeki süreçte bilgilendirmeleri sürekli olarak yapacağız.”