Muğla’nın Bodrum ilçesinde çöp kamyonunun çarpması sonucu “Lucky” isimli köpeğin hayatını kaybetmesi üzerine Bodrum Belediye Başkanı Tamer Mandalinci, olayla ilgili idari soruşturma başlattıklarını açıkladı.
Muğla‘nın Bodrum ilçesine bağlı Bahçelievler Mahallesi’nde 9 Eylül Pazartesi günü bölgede çöp toplayan Bodrum Belediyesi’ne ait çöp kamyonu, manevra yapıp ileri doğru gittiği sırada “Lucky” isimli 16 yaşındaki bir köpeği ezdi.
Kamyonun altında kalan köpek, olay yerinde hayatını kaybetti.
Köpeğin 16 yaşında olduğunu ifade eden Bahçelievler Mahallesi’nde yaşayan Celal Kanbur, “Bu şekilde, ölmesi bizi de çok üzdü. Sürücü büyük ihtimal başka bir şeyle ilgileniyordu, yoksa önündeki köpeği görmemesi imkansız. Geri geri gitse anlarım ama ileri gidiyordu” diye konuştu.
Öte yandan konuyla ilgili açıklama yapan Bodrum Belediye Başkanı Tamer Mandalinci, “Bahçelievler Mahallemi’zde atık toplama görevini yürüten çöp kamyonunun çarpması sonucu Lucky isimli hayvan dostumuzun hayatını kaybetmesinden derin üzüntü duyuyoruz. Olayla ilgili idari soruşturma başlatılmış olup, sürecin titizlikle takip edileceğini kamuoyunun bilgisine sunarız” dedi.
NEDEN ‘TELEF OLDU’ DEĞİL DE ‘HAYATINI KAYBETTİ’ DİYORUZ?
Barış Gün ve Çiçek Tahaoğlu’nun P24 Akademi’de yaptığı Türcülük Karşıtı Habercilik modülüne göre;
Türcülük karşıtlığı, hâkim tür insanın, insan olmayan canlıları ötekileştirerek daha az değerli ya da önemsiz görmesine karşı çıkan, tüm canlıların eşit yaşama hakkını savunan bir yaşam felsefesi. Yeryüzünü tüm canlılarla birlikte paylaştığımız gerçeğinden yola çıkarak, hissedebilen her canlının yaşama hakkına saygı duyulması gerektiği fikri üzerine kurulu.
‘Telef’, ‘itlaf’, ‘leş’ gibi haberlerde sıradanlaşan kelimeler, hayvanları nesneleştiren, can değil mal olarak görmelerini onaylayan tanımlamalar. İnsan kaynaklı ihmalden ya da şiddet sonucu öldürülen hayvanlar için ‘katledildi’ ifadesi, doğal ölümlerde ise ‘öldü’ ve ‘yaşamını yitirdi’ ifadeleri tercih edilebilir.
‘Şu kadar balya saman ile üç küçükbaş hayvan telef oldu’ başlığı örneğinde samanla koyun aynı kefede değerlendiriliyor. Oysa koyun yangının meydana geldiği çiftlikten kaçamıyor çünkü özgürlüğü kısıtlanmış durumda. Kaçamadığı için de yangından dolayı ölüyor. Böyle başlıklarla hayvanların doğumundan ölümüne kadar çektikleri hak ihlalleri sanki hiçbir acı yaşamamışlar gibi görmezden geliniyor, normalleştiriliyor. Oysa özgürlükleri kısıtlanmış olmasa hayvanlar ölmeyecekti.
Ölü hayvan bedenine ‘ceset’ yerine ‘leş’ denilmesi de benzer şekilde hayvanlarla insanlar arasında bir ayrım olduğunu varsayıyor.
Muğla’da hak odaklı habercilik yapan Gündem Fethiye, haberlerinde konu edindiği olaylarla ilgili suçlayıcı veya hak ihlalleri yaratabilecek ifadelerden kaçındığı için ‘telef’, ‘itlaf’ ve ‘leş’ gibi ifadeleri kullanmaz.