Muğla’da yer alan Yatağan Termik Santrali’nin yıllar boyunca sebep olduğu sağlık sorunları ve doğaya verdiği zarara karşı liseye giden bir genç olan Yenal Önen Change.org’dabir imza kampanyası başlatarak santralin kapatılmasını ve yerine temiz enerji kaynaklarının üretilmesini talep etti.
Lise öğrencisi Yenal Önen Muğla’nın Milas ve Yatağan bölgesinde yer alan Yatağan Termik Santrali’nin kapatılmasını ve yerine 2053 karbonsuzlaşma hedefi ile uyumlu temiz enerji kaynaklarının kullanılması için Change.org’da bir kampanya başlattı.
Önen, Muğla Valiliği, Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı, Türkiye Cumhuriyeti Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Yatağan Kaymakamlığı ve Yatağan Belediye Başkanı’nı muhatap aldığı kampanyada “Yaşanılabilir bir Yatağan için zehir santrali değil temiz enerji istiyoruz” dedi.
“KÖMÜR MADENİ YERİNE TEMİZ ENERJİ OLABİLİR”
Temiz bir gelecek istediğini ifade eden Önen, “Bir neslin yok olmaması için Yatağan’daki kömürlü termik santral kapatılsın” dedi.
Kentin güneş potansiyelinin en yüksek olduğu şehirlerden biri olduğu vurgulayan Önen “Muğla’da güneş enerji santrali yahut Ege denizinin ve Ege dağlarının arasında bulunduğu için sahip olduğu rüzgâr pervane santrallerinin kurulamasını istiyorum” dedi.
Kömürlü termik santrallere kömür sağlayan açık maden ocaklarının güneş panelleri ile donatılması durumunda 6,9 milyon hanenin yıllık elektrik ihtiyacının karşılanacağını ortaya koyan ‘‘Kömür Sahalarının Güneş Potansiyeli’’ raporuna atıfta bulunan Önen, “Güneşi fazla aldığı için Muğla’nın ve çevre illerin enerjisi üretilebilir ve illerin enerji masraflarını kısabilir. Bu hesabın içinde Yatağan da var!” dedi.
Kampanyayı şimdiye kadar 2 bin 865 kişi imzaladı. Hedef ise 5 bin kişi.
Kampanyaya ulaşmak için buraya tıklayın.
Ben bu ülkede yaşayan bir gencim ve temiz bir gelecek istiyorum! Yatağan’ın nefes alabilmesi için Yatağan Termik Santrali kapanmalı. Santral çalıştığı her dakika dünyamızı tehdit eden karbondioksit gazlarını atmosfere saldığı için Türkiye’nin 2053 karbonsuzlaşma hedefi ile de uyuşmuyor. Bir neslin yok olmaması için Yatağan’daki kömürlü termik santral kapatılsın, yerine temiz enerji kaynakları yapılsın!
Türkiye Cumhuriyeti Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’ndan istediğim, geleceğin enerji kaynağı olan yenilebilir enerji kaynaklarının Muğla gibi güneş zengini bir şehirde kullanılması ve doğayı kirleten, insanlarda solunum yolları hastalıklarına sebep olan Yatağan Termik Santralinin kapatılması. Kentin güneş potansiyelinin en yüksek olduğu şehirlerden biri olan Muğla’da güneş enerji santrali yahut Ege denizinin ve Ege dağlarının arasında bulunduğu için sahip olduğu rüzgâr pervane santrallerinin kurulamasını istiyorum.
Kömür Madeni Yerine Temiz Enerji Olabilir
Şimdilik genel olarak Orta Güney Anadolu’da bulunan güneş enerji santrallerinin Akdeniz bölgesinde de kurulmalı. Muğla’da özellikle Milas-Yatağan arasında bulunan bölgenin eğiminin az olması güneşten daha fazla enerji üretilebilmesini sağlayacak. Güneşi fazla aldığı için Muğla’nın ve çevre illerin enerjisi üretilebilir ve illerin enerji masraflarını kısabilir. Yapılan çalışmalar kömürlü termik santrallere kömür sağlayan açık maden ocakları güneş panelleri ile donatılırsa 6,9 milyon hanenin yıllık elektrik ihtiyacı karşılanabileceğini gösteriyor. Bu hesabın içinde Yatağan da var!
Temiz enerji sağlayan güneş ve rüzgar enerji santrallerinin Yatağan’daki kömürlü termik santrallerin yerinin almasını istiyoruz. Biliyoruz ki temiz enerji demek temiz bir gelecek demek ve devletimiz bize bu temiz geleceği sağlayabilir.
· Türkiye Cumhuriyeti Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Sayın Fatih Dönmez’i bu ülkenin gelecek nesillerine temiz gelecek bırakması için Yatağan termik santralini kapatmaya davet ediyoruz,
· İlçe Belediyelerini ortak çalışmaya davet ediyoruz.
· Yatağan’da temiz bir hava istiyoruz,
· Daha yaşanılabilir bir Yatağan için kömürlü termik santral yerine güneş enerji santralinin kurulmasını istiyoruz.
Yatağan yaşanılabilir bir şehir için temiz enerji kaynaklarını istiyor.
CHANGE.ORG NEDİR?
Cahnge.org, bireylere veya topluluklara, sosyal etki ve değişim yaratabilmek için kampanyalar düzenlemelerine olanak tanıyan, kâr amacı gütmeyen bir teknoloji platformu. 2021 yılı faaliyet raporunda şirket kendisini ve yaptıklarını şu şeklide tanımladı:
“Change.org, 424 milyondan fazla kullanıcısıyla dünyanın en büyük sosyal değişim platformu. Her gün milyonlarca kişi Change.org vasıtasıyla hayatları ve toplumları için önemli konularda imza kampanyaları başlatıyor. Milyonlarca farklı insan da bunları imzalayıp destekleyerek değişime önayak olan güçlü hareketler oluşturuyor. 2007 yılında kurulan Change.org’un şu an Türkiye dahil 24 ülkede şubesi bulunuyor, 196 ülkede kullanılıyor.
Kullanıcılarımız, tüm politik görüşleri, sosyal ve ekonomik katmanları kapsamanın yanı sıra gençlerden yaşlılara kadar geniş bir demografik yelpazeyi içeriyor. Aralarında deneyimli kampanyacılar olduğu gibi sivil toplum faaliyetlerine tümüyle yabancı milyonlarca kişi de var. Onları birleştiren nokta ise, yaşamlarına etki eden konularda söz sahibi olmaları gerektiğine dair ortak inançları.
Change.org Türkiye Şubesi 2012 yılında kuruldu. Change.org, Türkiye’de kâr amacı gütmeyen bir B şirketi olarak faaliyetlerini sürdürüyor ve tüm gelirini bireysel ve kurumsal desteklerden elde ediyor. Platformumuzda görülen her kampanya kullanıcılar tarafından başlatılıyor. Change.org’un görevi, kampanya başlatan kişilere, sürekli gelişen kampanya araçları sunmak, gerektiğinde iletişim ve strateji konusunda yardımcı olmak.”