Akbelen Ormanı’nda kesim yapan YK Enerji’nin ortaklarından olan Limak Holding’in bünyesindeki Limak Filarmoni Orkestrası, ‘yeşil aklama’ yaptığı gerekçesiyle protesto edildi: “Sizce sanatınız bu kötülüğü, işkenceyi temize çıkaracak kadar değersiz mi?”
Muğla’nın Milas ilçesinde bağlı İkizköy’deki Akbelen Ormanı, 24 Temmuz 2023 tarihinde jandarma ekiplerinin koruması altında IC İçtaş Enerji ve Limak Enerji ortaklığından oluşan Yeniköy Kemerköy Elektrik Üretim ve Ticaret A.Ş (YK Enerji) tarafından kesilmiş, bölge orman vasfını korumasına rağmen 15 Kasım’dan itibaren alanın açık kömür madeni işletmesine dönüştürülmesi için dinamitler patlatılmaya başlanmıştı.
Limak Holding bünyesindeki Limak Filarmoni Orkestrası, İzmir Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi’nde dün (25 Şubat) yılın ikinci konserini gerçekleştirdi.
Konser öncesinde ekoloji aktivistleri, Limak’ı ‘yeşil aklama’ yaptıkları gerekçesiyle protesto etti.
YEŞİL AKLAMA NEDİR?
Yeşil aklama, bir ürün, hizmet veya organizasyonun çevresel performansı konusunda gerçeklikten daha olumlu bir algı yaratmaya yarayan, yanıltıcı iletişim pratiklerini ifade ediyor.
Yeşil aklama, aslında bir tür bilgi düzensizliği: Bazen yanlış veya yanıltıcı bilgiler, bazen yalnızca yanıltıcı görseller veya duygusal uyaranlar aracılığıyla, gerçeği (yani bahse konu ürünün veya hizmetin çevreye gerçek etkisini) örtbas etmeye yarıyor.
Kaynak: Teyit.org
“BUNA ORTAK OLMAYIN”
Aktivistler tarafında açıklamada, orkestrada yer alan sanatçılar ve dinleyicilere seslenilerek, “Siz Limak Holding’in neler yaptığını biliyor musunuz?” diye soruldu ve şu şekilde devam edildi.
“Muğla/Milas İkizköy’de üç yıla yaklaşan nöbet ve dört yılı aşan bir direniş ile oradaki tüm canlıların yaşam alanları, orman ekosistemi, su kaynakları için mücadele ediliyor. Limak ise sorumlusu olduğu Akbelen’deki katliamı yapmamışçasına, bugün burada kurduğu Limak Filarmoni Orkestrası ile konser düzenliyor! Yeşil boyama yapmaya sanatı da alet ederek devam ediyor! Buna ortak olmayın!”
“VATANDAŞIN TÜM ENGELLEME ÇABASINA RAĞMEN BİR HAFTA İÇİNDE KESİLMİŞTİ”
Muğlalıların kömür madenleri ve termik santrallere karşı yaşam alanları için direnmeyi sürdürdükleri bildirilen açıklamada, Akbelen Ormanı’nın kesilmeye başlamasıyla birlikte devam eden süreç şu şekilde anlatıldı:
“Akbelen ormanının kömür madeni için kesilmesi girişimleri İkizköylülerin alandaki müdahalesi ile dört yıl boyunca pek çok kez durdurulmuş fakat en son geçen yıl 24 Temmuz’da başlayıp baskı ve şiddetle, vatandaşın tüm engelleme çabasına rağmen bir hafta içinde kesilmişti. Yıllardır süren maddi manevi şiddet bu bir hafta içerisinde iyice artmış; devletin kolluk kuvvetleri özel işletmeleri için kullanılmış; TOMA, biber gazı, fiziksel şiddet, ağır müdahaleler, gözaltılar, para cezaları gibi çeşitli uygulamalarla direniş engellenmeye çalışılmıştır. Ardından köylülerin kendi özel mülklerinde kurdukları nöbet alanı zorla boşaltılmış; üzerinde Limak logosu olan konteyner ile karakol kurulmuş ve yine köylülerin bu alandaki kişisel eşyalarına el koyulmuştur.”
“ZEYTİNLİKLERİN HEMEN KARŞISINDA DİNAMİT PATLATILIYOR”
Zeytincilik Kanunu’nun çiğnenerek, Akbelen Ormanı’nın kesildiği ifade edilen açıklamada, “Hızlıca Akbelen Ormanı’nda maden çalışmalarına başlanmıştır. Aylardır dinamitler köylülerin evlerinin yanında, zeytinliklerin hemen karşısında patlatılıyor” denildi.
“KÖYLÜLER ADETA HER GÜN DEPREMİ YAŞIYOR”
Bölgede patlatılan dinamitler sebebiyle İkizköylülerin her gün depremi yaşadığı belirtilen açıklamada, şunlar söylendi: “Evlerinde çatlaklar oluşan köylüler adeta her gün depremi yaşıyor, çocukları için endişeleniyor, her gün bu şiddetin yarattığı psikolojik zorlukla mücadele ediyorlar.
Burada sizler aryaları zevkle dinlerken, orada İkizköylüler her gün, günde defalarca patlatılan dinamitlerin sesleriyle yerlerinden sıçrıyor, savaş psikolojisi içerisinde hayatlarını devam ettirmeye çalışıyorlar.”
Köylülerin tüm baskılara rağmen yılmadıkları ve nöbete devam ettiklerinin altı çizilen açıklamada, “Yeni nöbet alanlarında nöbet tutmaya, zeytinlerini korumaya, tüm canlılar için, geleceklerine sahip çıkmak için direnmeye devam ediyorlar” ifadeleri kullanıldı.
“NE HAKLARIMIZDAN, NE HUKUKTAN VAZGEÇİYORUZ”
Mücadeleden vazgeçilmeyeceği vurgulanan açıklamada, “Ne Akbelen Ormanı’ndan, ne zeytinliklerden, ne yaşam alanlarımızdan, ne adalet talebimizden, ne haklarımızdan, ne hukuktan vazgeçiyoruz! Direniyoruz! Limak’ı ve onun gibi ekokırım suçu işleyenleri tanıyoruz, biliyoruz” ifadelerine yer verildi.
“KESİLİP YERE DÜŞEN AĞACIN HANGİ NOTADAN SES ÇIKARDIĞINI BİLİYOR MUSUNUZ?”
Açıklamanın devamında Limak Filarmoni Orkestrası’nda yer alan sanatçılara şu sorular yöneltildi.
- Sizce sanatınız bu kötülüğü, işkenceyi temize çıkaracak kadar değersiz mi? Bunun için kullanılmak sizin için bir sorun değil mi?
- Siz testere ile kesilip yere düşen ağacın hangi notadan ses çıkardığını biliyor musunuz?
- Peki korkuyla kaçan kuşların ötüşleri hangi tonda?
- Peki kaçamayan kirpinin, sincabın, kaplumbağanın, yılanın sesi?
“GELİN AKBELEN ORMANI’NIN DOSTLARINA KATILIN”
Sanatçılara ve dinleyicilere çağrıda bulunulan açıklama şu ifadelerle son buldu:
“Limak için çaldığınız sürece elinizdekiler müzik aletleriniz değil, kepçe, testere, dinamit! Bu suça ortak olmayın! Gelin Akbelen Ormanı’nın dostlarına katılın.”