Sinpaş GYO’nun Muğla’nın Marmaris ilçesindeki Kızılbük Devremülk ve Otel Projesi’ne verilen “ÇED gerekli değildir” kararının iptali için açılan davanın duruşması görüldü. Karar 15 gün içinde açıklanacak.
Marmaris Milli Parkı sınırları içinde kalan, Sinpaş Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı’nın (GYO) yaptığı Kızılbük Thermal Resort Otel ve Devremülk projesine Muğla Valiliği tarafından verilen “ÇED (Çevresel Etki Değerlendirmesi) gerekli değildir” kararının iptali için 11 Ekim 2021’de açılan davanın duruşması bugün (5 Temmuz) görüldü.
Duruşmaya Marmaris Kent Konseyi, davaya müdahil olan Muğla Barosu ve davalılar adına Muğla Valiliği’nin avukatı ile Sinpaş GYO’nun ve Sinpaş Kızılbük şirketlerinin avukatları katıldı.
Tarafların karşılıklı olarak söz aldığı duruşmada, proje alanında dinamit patlatılması ve ağaçların kesilmesine ilişkin görüntüler mahkeme heyetine sunuldu. Dava ivedi yargılama usulüne tabii olduğu için 15 gün içinde karar verilmesi bekleniyor.
Duruşma sonrası Muğla İdare Mahkemesi önünde Gündem Fethiye’nin sorularını yanıtlayan Marmaris Kent Konseyi avukatı Arzu Alper, duruşma ile ilgili şu bilgileri aktardı: “Bugün Muğla 3. İdare Mahkemesi’nde Muğla Valiliği’nin vermiş olduğu ‘ÇED gerekli değildir’ iptali için açmış olduğumuz davanın duruşması vardı. Duruşmada taraflar söz aldı. Bizim davamıza müdahil olan Muğla Barosu söz aldı. Sonrasında Halime Şaman söz aldı. Karşı taraftan üç avukat vardı. Bunlardan birisi Muğla Valiliği’nin avukatı. Şinpaş GYO ve Sinpaş Kızılbük şirketlerinin avukatları söz aldı. Bu dava ivedi yargılama usulüne tabii bir dava olduğu için 15 gün içinde mahkeme kararını açıklamak zorunda. Kanunda bu hüküm yazıyor. Yani en geç 20 Temmuz’da karar açıklanır.”
“EKOKIYIMA İLİŞKİN BÜTÜN FOTOĞRAFLARI SUNDUK”
Mahkemeye, şirketin bölgede doğaya zarar veren uygulamalarına ilişkin görüntüler sunulduğunu ifade eden Alper, “Dosyada sunulmuş olan iki tane bilirkişi raporu var. Bu iki bilirkişi raporu da bizim davamızın haklı olduğunu kanıtlar mahiyette. Ayrıca; mahkemeye biz, sosyal medyada da paylaşılan, kendimizin de çektiği ekokıyıma ilişkin bütün fotoğrafları sunduk. Dinamit patlatma videolarını sunduk. Ağaçların kesildiğine ilişkin videoları sunduk. İnşaat yasağı olmasına rağmen Sinpaş’ın bütün kanunları göz ardı ederek yapmış olduğu çalışmaların hala devam ettiğini sunduk. İnşaat yasağına geçen sene de bu sene de uymayan tek firma ve durdurulamayan firma Sinpaş Kızıbük GYO’dur” dedi.
“BU DAVAYI KAZANACAĞIMIZ İNANCINDAYIZ”
Belediyenin vermiş olduğu ruhsatlara ilişkin de dava açıldığını ifade eden Alper, bağımsız Türk yargısına güvendiklerini sözlerine ekleyerek, “Biz bu belediyenin vermiş olduğu ruhsatlarla ilgili olarak iki tane dava açtık. Önce ilk verdiği ruhsatlar, arkasından onları iptal ettim dediği için yeni verdiği ruhsatların iptali için de geçen hafta davamızı açtık. Geçen hafta açmış olduğumuz davada 17 ruhsatın iptali için açılmıştır. Hukuki temellere oturtulmuş bir dava ve bu davayı kazanacağımız inancındayız. Bağımsız Türk yargısına hala ve her zaman güveniyoruz” ifadelerini kullandı.
“MARMARİS’TE BİZE VERİLEN DESTEK GİTTİKÇE ARTIYOR”
Çevre hareketinin zaten yapması gerekenin; doğada var olan kıyımları, ekokırımları vatandaşa duyurmak ve bunun önlemini almak olduğunu vurgulayan Alper, “Bu mücadeleyi kazanacağımıza inanıyoruz. Marmaris’te bize verilen destek gittikçe artıyor. Çünkü vatandaşlar bu çevre kıyımının farkında artık. Bu patlatılan dinamitleri kimsenin duymaması gibi bir durum olamaz. Milli Park işgalini de artık herkes öğrendi” diye konuştu.
“’ÇED GEREKLİ DEĞİLDİR’ KARARI PROJENİN SADECE İKİ ETABI İÇİN ALINMIŞ”
Proje hakkında verilen “ÇED gerekli değildir” kararının yalnızca projenin iki etabına verildiğini ancak projenin dört etaptan oluştuğunu hatırlatan Alper, “Açtığımız dava nedir? ‘ÇED gerekli değildir’ kararı verilmemesi gereken bir şey çünkü; bu proje 4 etaptan oluşmuş. Birinci ve ikinci etap için ‘ÇED gerekli değildir’ kararı alınmış ama üçüncü ve dördüncü etap da var. Bunlar çok büyük projeler. Yat limanı projesi de var üçüncü etapta, iskele de var. Yeni yapılacak bir sürü bina da var. Hepsinin birleştirilip alınması gerekirken, kanuna karşı hile oluyor bu; etap etap almak. Zaten Sayıştay’ın kararlarında da, Danıştay’ın kararlarında da entegre projelerin bir bütün olarak değerlendirilmesi ve ÇED’e tabii olması gerekiyor. Bunlar kanun hükümleri” dedi.
“DOĞA BİR FİRMANIN İNSAFINA BIRAKILAMAZ”
Milli Park sınırları içinde dinamit patlatılarak şantiye alanının genişletilmesine ilişkin şirket yetkililerinin ‘Cezası neyse öderiz’ ifadelerini kullandığının öne sürülmesi ile ilgili konuşan Alper, “Dinamit patlatılması ile ilgili olarak ‘Cezası neyse öderiz’ demişler. Cezası neyse de ödüyorlar. Hepsi de maalesef çok küçük rakamlar. Koca bir doğa, koca bir Milli Park, kamuya ait olan bir alanın kıyı çizgisi bir firmanın insafına bırakılmamalıdır. Zaten bunun için de ÇED süreci işletilmelidir. Doğa bir firmanın insafına bırakılamaz” ifadelerine yer verdi.
“PROJENİN DURDURULMASI DA GÜNDEMDE OLACAK”
“ÇED gerekli değildir” kararının iptali söz konusu olduğunda projenin de durdurulmasının gündeme geleceğini söyleyen Alper, “‘ÇED gerekli değildir’ kararı iptal edilince projenin durdurulması da gündemde olacak. Ayrıca belediyenin ‘ÇED gerekli değildir’ kararından sonra vermiş olduğu ruhsatlar da durdurulacak” diye konuştu.
“MARMARİS’TE ARTIK BİR ŞEYLERE DUR DENİLMESİ GEREKTİĞİ İNANCINDAYIZ”
Alper, geleceğe güzel ve temiz bir Marmaris bırakmak istediklerini belirterek, “Doğanın kazanacağına, çevrenin kazanacağına inanıyoruz. Marmaris’te artık bir şeylere dur denilmesi gerektiği inancındayız. Çocuklarımıza ve geleceğimize güzel ve temiz bir Marmaris bırakmak istiyoruz” dedi.