Muğla’nın Marmaris ilçesinde Sinpaş/Kızılbük GYO’nun otel ve devremülk projesine verilen ‘ÇED gerekli değildir’ kararının mahkeme tarafından iptal edilmesi ve Danıştay tarafından kararın onanmasının hemen ardından, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı yeniden başlatılan ÇED sürecinde nihai aşama olan inceleme değerlendirme sürecini başlattı.
Muğla’nın Marmaris ilçesinde Sinpaş Holding’e bağlı Kızılbük Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı’nın (Kızılbük GYO) milli park içinde inşa ettiği otel ve devremülk projesi için yeniden başlatılan Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) sürecinde İnceleme Değerlendirme Komisyonu (İDK) toplantı tarihi 12 Ocak 2023 olarak ilan edildi.
“Marmaris Kızılbük Resort Otel ve Devremülk (206 Odalı Otel ve 1323 Adet Devremülk (Konut)) projesi” için verilen “ÇED gerekli değildir” kararı Muğla İdare Mahkemesi tarafından iptal edilmiş, Danıştay ise geçtiğimiz günlerde mahkemenin verdiği kararı onamıştı.
Marmaris Kent Konseyi ve Ekolojik Mücadele Komitesi, Danıştay kararının hemen arkasından, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından inceleme değerlendirme sürecinin başlatılması ile ilgili, Bakanlık’ın içinde geçen “Çevre” ve “İklim Değişikliği” kelimelerinin üstünü çizerek bir açıklama yaptı.
“ALIŞILMIŞIN DIŞINDA BİR HIZLA ÇED SÜRECİNİN TAMAMLANMIŞ VE NİHAİ AŞAMAYA GELMİŞ OLMASINI ŞAŞKINLIKLA TAKİP ETTİK”
“Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Danıştay’dan kalkan Bakanlık’tan kılıç” başlıklı açıklamada şu ifadelere yer verildi: “Tıpkı 2021’deki orman yangını söndürüldüğünde sevincimizi yaşamamıza izin vermedikleri gibi Danıştay’dan gelen güzel haberin hemen ertesi günü, Çevre Şehircilik ve İklim değişikliği bakanlığı istikrarlı tutumunu bozmadı; Sinpaş için İDK toplantı tarihini 12 Ocak 2023 olarak ilan etti.
Alışılmışın dışında bir hızla ÇED sürecinin tamamlamış ve nihai aşamaya gelmiş olmasını şaşkınlıkla takip ettik. Halk yararını öncelemesi ve temel ödevi ekosistem koruması olması gereken bakanlığın, milli parkta dinamit patlatmaktan çekinmeyen, mahkeme kararını tanımayan, mühürlüyken kat çıkan firmanın önündeki engelleri kaldırmadaki arzusu karşısında küçük dilimize yutmamakta zorluk yaşıyoruz.”
Açıklamada ÇED raporunu 1814 sayfaya ulaştığı belirtilerek halkın raporu okuyup, anlamak ve değerlendirmek için 12 gününün olduğuna dikkat çekildi ve şunlar söylendi: “Zekamıza gösterdikleri teveccüh için de minnettarız. Ama bilsinler ki ne kadar zorlarlarsa zorlasınlar, kendilerinin unuttuğu o halk yararı için 12 Ocak Perşembe günü IDK toplantısında olacağız ve hazırladığımız dosyaları komisyona sunacağız.”
Açıklamanın devamında tük yaşam savunucuları dayanışmaya çağırıldı.
NE OLMUŞTU?
Marmaris Milli Parkı sınırları içinde kalan, Sinpaş/Kızılbük GYO’nun yaptığı Kızılbük Thermal Resort Otel ve Devremülk projesine Muğla Valiliği tarafından verilen “ÇED gerekli değildir” kararının iptali istemiyle, 11 Ekim 2021’de dava açılmıştı.
7 Temmuz 2022 tarihinde Muğla 3. İdare Mahkemesi, Sinpaş GYO A.Ş./Kızılbük GYO A.Ş’ye ait projeye verilen ÇED gerekli değildir kararını iptal etmişti. Açıklanan gerekçeli kararda 30 Aralık 2021 tarihinde yapılan bilirkişi incelemesinin sonuçlarına yer verilmiş, projenin şehir ve bölge planlama disiplini çerçevesinde incelendiği başlıkta projenin Milli Park sınırları içinde yer aldığı vurgulanarak, “Keşif sırasında çekilen fotoğraflardan da görüleceği üzere doğa ve ekosistem üzerinde ciddi bir tahribat meydana gelmiştir. Çevreyi kirletmeyecek önlemler alınmamıştır” denmişti.
Kararın ardından davalı Muğla Valiği ve müdahiller Sinpaş Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı A.Ş. ile Kızılbük Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı A.Ş, temyiz yoluna giderek kararın bozulması ve yürütmenin durdurulması talebiyle Danıştay’a başvurmuştu.
4 Ağustos 2022 tarihinde Marmarisliler, Marmaris Belediyesi İçmeler Ek Hizmet Binası önünde toplanarak, belediye tarafından inşaata verilen yapı ruhsatlarının da iptal edilmesini iptal edilmesini istemişti.
8 Ağustos 2022 tarihinde ise Marmaris Belediyesi tarafından inşaat durdurulmuş ve mühürlenmişti.
16 Ağustos 2022 tarihinde ise Kızılbük Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Kamuoyu Aydınlatma Paltformu üzerinden bir açıklama yaparak mahkeme kararına itiraz edildiği bildirilmiş ve şu ifadelere yer verilmişti: “05.08.2022 tarihinde Danıştay’ a temyiz başvurusu yapılmıştır. Şirketimiz bir taraftan temyiz kararının sonucunu beklemekle birlikte diğer taraftan kararın aleyhimize sonuçlanması ihtimaline karşın sürecin aksamaması adına ÇED raporunun onaylanması ile ilgili gerekli hazırlıkları tamamlanarak en kısa sürede Çevre ve Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na başvuru yapacaktır.”
30 Kasım 2022 tarihinde ise projenin inşaatında çalışan bir işçi iş kazası geçirmişti.
Ekoloji Kolektifi Derneği’nin hazırladığı Yurttaşlar için ÇED Süreci Takip Rehberi’nde ÇED Raporu hazırlanması gereken projeler için işletilecek ÇED süreci aşamaları şu şeklide şema haline getirilmişti: