Muğla’nın Fethiye ilçesindeki Karataş Plajı’nda, 21. ve 22. Dönem AK Parti Muğla Milletvekili Hasan Özyer’in otelinin önünde, imar planlarına aykırı şekilde devam eden çalışmalarla ilgili yurttaşların Fethiye Belediyesi’ne verdiği dilekçelere, Belediye’nin verdiği yanıt hakkında Kıyılar Halkındır İnisiyatifi açıklama yaptı. Açıklamada verilen yanıt eleştirilerek, “Belediye, sorumluluğunu yerine getirip gerekli yasal ve cazai işlemleri gerçekleştirecek mi yoksa sermayenin yanında yer alıp ‘yetkimiz yok’ demeye devam mı edecek?” diye soruldu.
Muğla’nın Fethiye ilçesine bağlı Kargı Mahallesi’ndeki Karataş Plajı’nda yer alan ve mevcut imar planlarında 1. Derece Arkeolojik Sit Alanı olarak koruma altında bulunan tepe, 2025 yılının Ocak ayında iş makineleriyle yok edilmişti. Söz konusu alan, 21. ve 22. Dönem AK Parti Muğla Milletvekili Hasan Özyer’e ait Özyer Grup bünyesindeki Liberty Fabay otelinin önünde yer almıştı.
Yapılan çalışmanın, Devlet Su İşleri (DSİ) tarafından hazırlanan Değirmenboğazı Deresi Islah Projesi kapsamında gerçekleştirildiği öne sürülmüştü. Ancak, imar planına aykırı bir şekilde kanalın yönü değiştirilmiş ve bu süreçte deniz kaplumbağalarının üreme alanı olarak işaretlenen bölgeler de tahrip edilmişti.
Fethiye Belediye Başkanı Alim Karaca, 9 Ocak’ta yaptığı açıklamada tüm çalışmaların yasal olduğunu söylemişti. 29 Ocak’ta yaptığı bir diğer açıklamada ise belediyenin bu alanda yetki ve sorumluluğunun bulunmadığını belirterek, “Eğer yasal olmayan bir durum olsa size açıklama yaparım” demişti.
Kıyılar Halkındır İnisiyatifi ise konuyla ilgili yetkililerden bilgi almak amacıyla 14 Ocak’ta Fethiye Belediyesi’ne ve Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü’ne dilekçe vermişti.
Fethiye Belediye Başkanlığı’na ve Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü’ne verilen dilekçeyi okumak için tıklayın. Ayrıca, Fethiye Belediyesi’ne sorulan soruları okumak için buraya tıklayın.
FETHİYE BELEDİYESİ’NDEN YANIT
Fethiye Belediyesi, yurttaşların taleplerine ve sorulan sorulara 4 Şubat 2025 tarihinde yanıt verdi. Yanıtta şu ifadelere yer verildi:
“İlgi dilekçeleriniz ile İlçemiz, Çiftlik Mahallesi, sınırları içerisinde Karataş Plajı Mevkiinde bulunan Değirmenboğazı Deresi güzergahının onaylı, yürürlükte olan 1/5000 ölçekli Çiftlik Nazım İmar Planı ve 1/1000 ölçekli Çiftlik Uygulama İmar Planlarında işlendiği, DSİ 21. Bölge Müdürlüğünce derenin bazı bölümlerine ‘Özel Islah Projesi’ hazırlandığı belirtilmiş, söz konusu alanda arkeolojik sit alanı, orman alanı ve DSİ kanalı bulunması sebebiyle ilgili kurumlardan uygun görüşler alınmasına rağmen, yerinde yapılan dere güzergahını değiştiren çalışmanın yürürlükteki imar planlarına işlenmemesinden dolayı mevzuata aykırı ve yasal olmadığı belirtilmiştir.
Dilekçelerde bahsedilen konular hakkında, kurumumuzu ilgilendiren konu olan imar planı değişikliği hakkında ise, Özel Islah Projesi ile kanalın yönünün değiştirildiği alan Fethiye Göcek Özel Çevre Koruma Bölgesi sınırları içerisinde yer almaktadır. Günümüz itibari ile Belediyemize söz konusu çalışmaya esas imar planı değişikliğine konu herhangi bir başvuru/talep bulunmamaktadır. 383 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile Özel Çevre Koruma Bölgesi sınırları içerisinde plan yapma onama yetkisi Özel Çevre Koruma Kurumu Başkanlığında ise de, 648 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile Özel Çevre Koruma Kurumu, Çevre Şehircilik Bakanlığı Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü adıyla yeniden yapılanmış olup, söz konusu alanda imar planı değişikliği konusunda yapma, onama, değiştirme konularında karar vermeye yetkili kurum Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü’dür.”
“FETHİYE BELEDİYESİ’DEN YASAL OLMAYAN ÇALIŞMALARIN DURDURULMASINI, GEREKLİ CEZAİ İŞLEMLERİN VE YASAL İŞLEMLERİN YAPILMASINI TALEP EDİYORUZ”
Kıyılar Halkındır İnisiyatifi, Fethiye Belediyesi’nin verdiği sorulana verdiği yanıta karşılık bir açıklama yaptı. Açıklamada, Fethiye Belediyesi’nden Değirmenboğazı Deresi Islah Projesi kapsamındaki yapılan kazı, hafriyat çalışmalarının yürürlükteki mevzuatlara, imar planlarına ve uluslararası sözleşmelere aykırı olduğu gerekçesiyle çalışmaların durdurulmasının istendiği belirtildi.
Fethiye Belediyesi’nin cevabına dair ise şu değerlendirme yapıldı:
“Fethiye Belediyesi, dilekçe talebimize cevaben yapılan işlerin yasal olmadığını kabul edercesine, ‘Yeni oluşturulan dere yatağı güzergahını imar planlarıyla uyumlu hale getirecek imar planı değişikliği çalışması yapmaya belediye yetkili değildir’ şeklinde bilgilendirme yapmıştır.”
“BELEDİYE, SORUMLULUĞUNU YERİNE GETİRİP GEREKLİ İŞLEMLERİ GERÇEKLEŞTİRECEK Mİ YOKSA SERMAYENİN YANINDA YER ALIP ‘YETKİMİZ YOK’ DEMEYE DEVAM MI EDECEK?”
Kıyılar Halkındır İnisiyatifi verilen yanıtı eleştirerek, “Tekrar ediyoruz; Fethiye Belediyesi’ne yasal olmayan çalışmaların durdurulmasını, gerekli cezai işlemlerin ve yasal işlemlerin yapılmasını talep ediyoruz. Biz vermiş olduğumuz dilekçede Karataş Plajında yapılan yasa dışı çalışmaların yasal hale dönüştürecek imar planı değişikliğini yapmaya kimin yetkili olduğunu sormadık” dedi.
Ayrıca Fethiye Belediyesi’ne şu soru soruldu:
“Belediye, halkın çıkarlarını korumak üzere sorumluluğunu yerine getirip gerekli yasal ve cazai işlemleri gerçekleştirecek mi yoksa sermayenin yanında yer alıp ‘yetkimiz yok’ demeye devam mı edecek?”
“HER YASAL MEŞRU DEĞİLDİR”
“Her yasal meşru değildir” denen açıklamada, Kıyılar Halkındır İnisiyatifi’nin ‘doğanın, kıyıların, dağın, taşın sermayeye peşkeş çekilmesine’ karşı çıkmaya devam edeceği söylendi.
Son olarak yurttaşların sorusu bir kez daha şu şekilde dile getirildi: “Fethiye Belediyesi’nin Özel Çevre Koruma Bölgesinde plan yapma yetkin olmadığını biliyoruz, bizim merak ettiğimiz plana uymayan yapılaşmayı durdurma yetkini kullanıp kullanmayacağınız!”