Uluslararası Hrant Dink Ödülü’nün 16’ncısı, 15 Eylül akşam yapılan törenle sahiplerini buldu. Ayrıca törende Hrant Dink Vakfı “Işıklar” da seçildi. “Işıklar” arasında Kıyılar Halkındır Fethiye İnisiyatifi de yer aldı.
Muğla’nın Fethiye ilçesinde, yurttaşların ve tüm canlıların kıyılara ve denizlere erişiminin kısıtlanmasına yönelik faaliyetlere karşı bir araya gelen Kıyılar Halkındır İnisiyatifi, 27 Ağustos 2023 tarihinde kuruluşuna dair bir duyuru yapmış, “Kıyılar işgalcilerin değil halkındır!” demişti.
İnisiyatif, bu tarihten itibaren kıyı işgallerine karşı eylemler yapmış, girişimlerde bulunmuştu.
Kıyılar Halkındır İnisiyatifi, çalışmaları sayesinde Uluslararası Hrant Dink Ödülü’nü almaya layık görüldü.
Törende ayrıca her yıl Hrant Dink’in doğum günü olan 15 Eylül’de verilen Uluslararası Hrant Dink Ödülü, bu yıl da sahiplerini buldu.
2024 Uluslararası Hrant Dink Ödülü Türkiye’den Mor Çatı Kadın Sığınağı Vakfı’nın ve Sierra Leone’den Rugiatu Neneh Turay’ın oldu.
Nezaket Erden ve Hakan Emre Ünal’ın sunuculuğunu üstlendiği törene Cemal Reşit Rey Konser Salonu ev sahipliği yaptı.
Törende, vakıf adına izleyicilere hoş geldiniz mesajını Hrant Dink Vakfı Başkanı Rakel Dink okudu.
Diğer ‘Işıklar’ ise şu şekilde:
1-Ürdün’de kadınlardan oluşan bir girişim, yürüttükleri geri dönüşüm faaliyetleriyle hem ekonomik bağımsızlıklarını artırmayı hem de çevreyi korumayı hedefliyor.
2- Türkiye’de gençlerin akademik, kültürel ve sosyal gelişimlerine alan açan “Talebeyiz Biz” Derneği, gençlerin kültür-sanata eşit erişimi ve aktif katılımı için benzersiz fırsatlar yaratıyor.
3- Yunanistan’da parlamentonun özel üniversitelerin açılmasına izin veren yasayı onaylamasının ardından on binlerce öğrenci, üniversite reformlarını eleştiren üniversite öğrencileri
4- Türkiye’de Agrobay Seracılık’ta kötü ve güvensiz çalışma koşullarına karşı haklarını korumak için Tarım-Sen’e üye olan işçiler işten çıkarılan Agrobay işçileri
5- Kenya’da kamu borcunun yükünü ek vergilerle halka yükleyen finans tasarısının açıklanmasından sonra çeşitli şehirlerde gençlerin öncülüğünde kitlesel eylemlere katılanlar
6- Türkiye’de Antakyalı Ortodoks topluluklarının unutulmuş geleneklerini, dilini ve tarihini canlandırmak için kurulan Nehna, Antakya’nın tarihini ve kültürünü yaşatmak için çalışmalar yürütüyor.
7- İsviçre’de KlimaSeniorinnen adlı bir grup kadın, ileri yaşta bireylerin iklim değişikliğinden olumsuz etkinlendiklerine dikkat çekerek hükümetin yetersiz iklim politikalarına meydan okudular ve yaşam haklarını savundular.
8- Avustralya’da kadına yönelik şiddetin ve kadın cinayetlerinin artmasıyla birlikte ulusal acil durum ilan edilmesi ve daha katı yasaların uygulanması talebiyle ülke genelinde kitlesel eylemlere katılan kadınlar.
9- Türkiye’de Sosyal Oyun ve Sokak Sanatları Topluluğu, savaş, salgın ve felaketlerden sonra dezavantajlı gruplarla bir araya gelerek oyunlar ve sanatsal etkinlikler aracılığıyla dayanışmayı çoğaltıyor.
10- Birleşik Krallıkta, mültecilere ve etnik azınlıklara yönelik bir dizi aşırı sağcı ayaklanmaya tepki olarak faşizme karşı protestolara katılanlar.
11- Kıyılar Halkındır Fethiye İnisiyatifi ve Yunanistan’daki ‘Havlu Hareketi’
12- İran’da Mahsa Jina Amini’nin ahlak polisi tarafından alındığı gözaltında ölümü, kadınlara yönelik sistematik baskının sembolü olarak kitlesel protestolara katılanlar.
12- Latin Amerika’da kürtaj hakkı mücadelesi kapsamında kadınlar, Uluslararası Güvenli Kürtaj Günü’nde sokakları yeşile boyayan kadınlar.
13- Bangladeş’te, kamu işleri kotasına karşı başlayan öğrenci protestoları, Başbakan’ın istifasına yol açan geniş çaplı bir ayaklanmaya dönüşen eylemler
14- Türkiye’de sokak köpeklerinin uyutulmasına dair yasa tasarısının gündeme gelmesinden sonra hayvan hakları savunucuları birçok ilde eş zamanlı yapılan protestolar.
15- İsrail ve Filistin’de şiddet karşıtı faaliyetler yürüten kurumlar ve bir arada yaşam için ısrar edenler, soykırıma karşı protestolar düzenliyor, insani krizi görünür kılmak için risk alıyor, yaşam hakkı ve insan hakları için yapılan mücadeleler.
‘Işıklar’ ile detaylı bilgi için buraya tıklayınız
ULUSLARARASI HRANT DİNK ÖDÜLÜ VE IŞIKLAR NEDİR?
Uluslararası Hrant Dink Ödülü, her yıl Hrant Dink’in doğum günü olan 15 Eylül’de bir törenle veriliyor.
Ödül, her sene, biri Türkiye’den, biri Türkiye dışından iki kişi, kurum ya da gruba veriliyor. Bunun yanında ödül komitesi, her yıl, o yıl içinde yapacağı taramalar sonucunda ulaşılan Hrant Dink Ödülü ilkelerine uygun faaliyet gösteren kişi, kurum, örgüt ve oluşumları “ışıklar” adı altında ödül gecesinde kamuoyuna takdim ediliyor.
Uluslararası Hrant Dink Ödülü, insanlara mücadeleye devam etme yolunda ilham ve umut veren, ayrımcılıktan, ırkçılıktan, şiddetten arınmış, daha özgür ve adil bir dünya için çalışan, bu idealler uğruna bireysel risk alan, ezber bozan, barışın dilini kullanan kişi, kurum veya gruplara veriliyor.
Uluslararası Hrant Dink Vakfı, ödülle, bu yönde çaba gösterenlere, seslerinin duyulduğunu, yaptıklarının görüldüğünü ve yalnız olmadıklarını hatırlatmayı, onlara destek olmayı, tüm insanları idealleri uğruna mücadeleye teşvik etmeyi amaçlıyor.
Uluslararası Hrant Dink Ödülü adayları, ödül komitesi tarafından yıllık taramalarda saptanır ve/veya kişi, örgüt ve kurumlar tarafından önerilir. Kişiler kendilerini aday gösteremez.
Ödülün logosu Bülent Erkmen ve ödül heykelciği Erdağ Aksel tarafından tasarlanmıştır ve bütün hakları Uluslararası Hrant Dink Vakfı’na aittir. Ödülde kullanılan Dry Road müziği Arto Tunçboyacıyan tarafından bestelenmiştir.