Muğla’nın Ula ilçesindeki Akyaka Mahallesi’nde, Muğla’ya Hizmet Vakfı’nın kıyıları halkın ücretsiz kullanımına kapatacak şeklide işletmesine karşı mücadele edenlere açılan davanın ilk duruşması görüldü. Kamusal alanların ticarileşmesine karşı olduklarını belirten yurttaşlar, yalnızca Akyaka’da değil tüm Türkiye kıyılarında eylemlerinin yaygınlaşacağını söyledi.
Muğla’nın Ula ilçesine bağlı Akyaka Mahallesi’ndeki A Tipi Mesire Alanı olan Akyaka Orman Kampı’nda, kıyının Muğla’ya Hizmet Vakfı tarafından halkın ücretsiz kullanımına kapatılacak şeklide işletilmesine karşı çıkan yurttaşlar 2022 yılının Haziran ve Temmuz aylarında eylemler yapmıştı.
Akyakalılar kıyı alanının çitle çevrilerek şezlonglarla kaplanmasına ve havlu serecek yer bırakılmamasına tepki göstermişti.
Gerçekleşen protestoların ardından yurttaşlar, ihale sözleşmesine ve Kıyı Kanunu’na aykırı olarak piknik yapılan alanları ve kıyıyı işgal ettiği, buralara şezlonglar ve çitler yerleştirerek halkın ücretsiz kullanımına kapattığı, kıyıyı üçüncü kişilere kiralayarak ticari alana dönüştürdüğü ve halkın ücretsiz kullanımına kapattığı için sorumlular hakkında suç duyurusunda bulunulmuştu.
Muğla’ya Hizmet Vakfı ise eylemler sırasında yurttaşların şezlongları kırdığını ve iş yapmalarını engellediklerini iddia ederek üç kişi hakkında suç duyurusunda bulunmuştu.
Açılan davanın ilk duruşması ise bugün (27 Eylül 2023) görüldü.
“KIYILAR ÖZEL ŞİRKETLERE OTELLERE VE SÖZDE VAKIFLARA TAHSİS EDİLEMEZ”
Duruşmanın ardında açıklama yapan yurttaşların avukatı Arzu Alper, vekaletlerin verilmesi için süre talep ettiklerini ve duruşmanın 8 Kasım 2023 saat 13.30’a ertelendiğini duyurdu.
Muğla’da tüm kıyıların işgal altında olduğunu belirten Alper, şunları söyledi:
“Kıyılar halka aittir. Hiçbir şekilde de bunu engelleyici şekilde usule aykırı, İhale Kanunu’na aykırı şeklide ihale yapılamaz. Bu şekilde kıyılar özel şirketlere otellere ve sözde vakıflara tahsis edilemez.”
Muğla’nın farklı noktalarında bağlayan kıyı işgallerine karşı eylemlere vurgu yapan Alper, “Datça’da, Akyaka’da, Bodrum’da, Akbük’te eylemler devam etmektedir. Kıyı talanına hayır diyoruz ve haksız suçlamalarla şu anda çevreciler yargılanmaktadır. Asıl yargılanması gereken bizzat kıyıları işgaline izin veren devlet kurumlarıdır” ifadelerini kullandı.
“KAMUSAL ALANLAR TAMAMEN TİCARİ ALANA DÖNÜŞTÜRÜLÜYOR, BUNA KARŞI MÜCADELEMİZ DEVAM EDECEK”
Hakkında suç duyurusu yapılan yurttaşlardan Serdar Denktaş ise duruşmada kendilerini yalnız bırakmayan ve kıyı işgallerine karşı mücadele eden Datça’dan, Menteşe’de, Marmaris’ten yurttaşların da kendilerine destek olmak için Muğla Adliyesi’nde olduklarını söyledi.
Denktaş, “Kamusal alanlar ne yazık ki özel şirketlere ya da vakıf altında faaliyet gösteren kar odaklı şirketlere kiralanarak kamusal alanlar tamamen ticari alana dönüştürülüyor. Biz buna karşı mücadele ediyoruz ve mücadelemiz devam edecek. Sadece Akyaka değil, bütün Muğla kıyılarında hatta bütün Türkiye kıyılarında yaygınlaşan bir eyleme dönüşecektir” dedi.
NE OLMUŞTU?
Muğla’ya Hizmet Vakfı, 2014 yılında, A Tipi Mesire Yeri olan Akyaka Orman Kampı içerisinde yer alan taş evlerin etrafına tel örgüler çekerek yurttaşların kampın o bölümüne ve kıyıya erişimini engellemiş fakat, Akyakalıların tepkisi sonunda koyduğu engeli kaldırmak zorunda kalmıştı.
Daha sonra ise kurum, mesire alanındaki kıyı bölümünün bir kısmına ahşap platform kurmuş ve etrafını çitlerle çevirmişti.
Bunun üzerine Muğla Çevre Platformu (MUÇEP) Gökova Meclisi, 20 Mayıs 2022 tarihinde kurumun Kıyı Kanunu’na ve Orman Kampı İşletim Planına aykırı olarak kıyı alanının çitle çevrilerek şezlonglarla kaplanması, mesire alanındaki piknik masalarının kaldırılarak aynı şekilde şezlonglarla işgal edilmesi ve kullanım alanının ücretli hale getirilmesini protesto etmek için “Kıyılar Hhalkındır, işgalleri kaldırın” başlıklı bir basın açıklaması yapmıştı.
Basın açıklaması sonrasında piknik alanındaki şezlongları toplayarak açılan alanda piknik yapan Akyakalılar, aynı şeklide kıyı alanındaki şezlongları da toplayarak açtıkları alana havlular sererek kıyıdan ücretsiz yararlanma haklarını kullanmışlardı.
Akyakalılar üçüncü eylemlerini ise 2 Temmuz 2022 tarihinde yapmış, işletme personelinin yurttaşların havlu sermesine engel olmak istemesi üzerine ise arbede yaşanmıştı.