Muğla’nın Fethiye ilçesine bağlı Faralya Mahallesi’nde devlet ormanının kiralanması ve alternatif Likya Yolu’nun duvar örülerek kapatılmasına tepki gösteren yurttaşlar, doğaya zarar verilerek kesilen ağaçlar, dökülen beton ve Likya Yolu tahrip edilerek oluşturulan yeni araç yolları arasında artık yollarını bulamadıklarını söyledi.
Haber: Hülya Çetinkaya – Burak Necip Başar
Muğla’nın Fethiye ilçesine bağlı Faralya Mahallesi’ndeki Sümbeki Burnu A Tipi Mesire Yeri’nin işletme hakkı Fethiye Orman İşletme Müdürlüğü tarafından Kırtur Turizm İnşaat Taahhüt Elektrik Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi’ne verilmesinin ardından, alternatif Likya Yolu üzerine duvar örüldü.
Mesire Yeri’nin 5 Temmuz 2022 tarihinde 20 yıllığına kiralanmasının ardından, bölgede yoğun ağaç kesimi gerçekleşmiş ve yurttaşların tepkisine neden olmuştu.
Devletin hüküm ve tasarrufu altındaki orman niteliğindeki 98 bin metrekarelik alanda gerçekleşen ağaç kesiminin yanı sıra taş duvarların örülmesi ve zemine beton dökülerek yapılması planlanan tesisin inşaatında çalışacak işçiler için olduğu söylenen konteynerlerin alana koyulması ise yurttaşların tepkisini çekmişti.
“KESİMİ FETHİYE ORMAN İŞLETME MÜDÜRLÜĞÜ YAPTI”
Fethiye Orman İşletme Müdürlüğü de Gündem Fethiye’ye verdiği bilgide alanda yapılan ağaç kesiminin kendileri tarafından yapıldığını doğrulamış, kanunlara ve usule aykırı hiçbir durumun olmadığı söylemişti.
Gündem Fethiye, 21 Haziran 2023 tarihinde inşaat alanına giderek son durumu görüntüledi ve bölge sakinlerinin görüşlerini aldı.
Söz konusu tarihte, beton dökülen alana işçilerin ve yetkilerin kalacağı konteynerlerin yerleştirilmiş olduğu görüldü.
Diğer yandan Aktaş Plajı’na inen yollardan birinin bölgedeki bir diğer işletme tarafından kapatılarak, yalnızca işletmede konaklayanların geçişine izin verildiği görüldü.
Sömbeki Burnu’nda ise alternatif Likya Yolu güzergahı olarak yolun tahrip edilerek beton bir duvarla bölündüğü görüldü.
“İNSANLAR BURAYA BETON İÇİN DEĞİL, GÜZEL DOĞASI İÇİN GELİYOR”
Likya Yolunun betonla kapatılmasına tepki gösteren ve Gündem Fethiye ekibine alanda rehberlik eden bölge sakinlerinden Julia Khamidullina, alternatif Likya Yolu’nun araç yoluna dönüştürüldüğü yerlerden geçerken, orman içinde çok sayıda yeni yol açıldığı için sık sık yolunu bulmakta güçlük çekti.
Üç yıldır Faralya’da yaşadığını ve ilk defa dört yıl önce Faralya’nın doğal yapısı ile ilgili şeyler okuduğu için geldiğini belirten Khamidullina, her yıl yüzlerce turistin özel olarak buradaki Likya Yolu’nu görmek için geldiğini belirtti.
Yetkililere seslenen Khamidullina, “Burayı çimento yapmayın, güzel bir doğanız var, yapmayın. İnsanlar buraya çimento için geliyor. Biz buraya güzel doğa için geliyoruz. Siz ülkenizi yok ediyorsunuz. Doğanızı, ormanlarınızı ve tarihinizi yok ediyorsunuz” dedi.
“TANIDIĞIMIZ AĞAÇLAR YOK ARTIK”
Son Çöp Bükücüler grubundan Arzu Çakmakçı ise yapılanlardan dolayı tüm köylün şok içinde olduğunu söyledi. Kesilen ağaçlar ve açılan yeni yollar yüzünden yolunu bulmakta zorlandığını söyleyen Çakmakçı, “Çünkü tanıdığımız ağaçlar yok artık. Nereye gideceğimizi bilemiyoruz, kayboluyoruz” dedi.
Kırtur Turizm’in alanda ne tr bir tesis yapacağına dair de yurttaşların bilgisinin olmadığını söyleyen Çakmakçı’da Likya Yolunun önemine değinerek, “Gelen turistler Likya Yolu için geliyordu, buranın doğası için geliyordu, sakinliği için geliyordu ama şu anda ne yazık ki yol açma çalışmaları esnasında Likya Yolu tahrip edilmiş. Önemli bir kayıp olacak. Kültürün bir parçasını kaybediyorsunuz aslında” ifadelerini kullandı.
Kıyıların yurttaşların kullanıma kapatılmasını eleştiren Çakmakçı, Kırtur Turizm ve Fethiye Orman İşletme Müdürlüğü’nden açıklama beklediklerini söyledi. Çakmakçı, sorularını ise şöyle sıraladı: “Bu ormanı niye bu kadar kestiler? Ormanı kestiler, yerine bir şeyler dikeceğiz diyorlar ama ne dikecekler? Onu beslemek için suyu nereden bulacaklar? Faralya halkı susuz kalacak mı? Ya da ne bileyim elektriğimiz yetecek mi? Ya da burada yapılacak tesisteki bir sürü insan bir sürü su kirletecek, o atıklar ne olacak?” dedi.
“BU DENİZİ HEP BERABER KULLANACAĞIZ”
Turizm İşletmecisi Azam Erdoğan ise hem kendilerinin hem de işletmelerindeki misafirlerinin Aktaş ve Sömbeke plajlarında deniz girebildiklerini, fakat artık bu plajları kullanıp kullanamayacaklarına ilişkin endişelerinin olduğunu söyledi.
Alternatif Likya Yolu’nun duvarla kapatıldığını ve üzerine tellerin koyulduğunu belirten Erdoğan, köylüler olarak tek istediklerinin kıyıları kullanabilmek olduğunu söyledi. Herkesin denizi kullanma hakkı olduğunu söyleyen Erdoğan, “Kurallara uyulan bir ülkede yaşamıyoruz. Beton dökecek adam buraya betonu da serer, hatta komple burayı beton yapar denize kadar. Denizi de doldurur, kapatır, restorana çevirir, yapar mı yapar yani. Sonuçta kurallarına uygun bir ülkede yaşamıyoruz. Onlar yapacaktır biz de karşı taraftan bastıracağız yapmaması için. Sonuçta köyümüzü korumamız gerekiyor” dedi.
YASALAR NE SÖYLÜYOR?
Mesire Yerleri Yönetmeliği ve uygulamaya yönelik hükümlerine açıklık getirmek ve uygulamadaki aksaklıkların giderilmesi maksadıyla “296 sayılı Mesire Yerleri Uygulama Tebliği” kaldırılıp, yerine Orman Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan “300 sayılı Mesire Yerleri Uygulama Tebliği”nde şu hükümler yer alıyor:
“Her türlü düzenleme doğal ekosisteme uygun olarak yapılır.”
“Mesire yerlerinde gerekli yapı ve tesisler, doğa ile uyumlu, tercihen taş veya ahşap malzemeden zemin ve kullanılabilir çatı katı dışında tek katlı olacak şekilde Genel Müdürlükçe belirlenen esaslara uygun olarak yapılır. Özel durumlarda Bakanlık onayı ile birden fazla katlı yapılabilir.”
50’nci maddesinde ise şu ifadeler yer alıyor:
“MADDE 50 – (1) Kıyı ve sahil şeritlerinde onaylı imar planı varsa bu plana uyulur. İmar planı olmaması durumunda 4/4/1990 tarihli ve 3621 sayılı Kıyı Kanunu ve 3/8/1990 tarihli ve 20594 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Kıyı Kanununun Uygulanmasına Dair Yönetmelik hükümlerine uygun olarak düzenleme yapılacaktır.”
Ayrıca sözleşmede; mesire yeri sahası içerisinde toplu taşıma, elektrik, su ve kanalizasyon hizmetlerinin mevcut olmadığı; Faralya Mahallesi’nden mesire yerine gidecek olan ulaşımı sağlayan orman yolunun da Fethiye Orman İşletme Müdürlüğü tarafından yapılacağı belirtildi.