TBMM Genel Kurulunda konut kira artışlarının, 1 Temmuz 2023’e kadar, bir önceki kira yılına ait bedelin yüzde 25’ini geçmemesine dair düzenleme kabul edildi.
Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, “Uzlaştırma Ödül Töreni ve Sempozyumu”nda yaptığı konuşmada, yeni kira düzenlemesini açıklamıştı.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatıyla Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, Ticaret Bakanı Mehmet Muş ile Adalet Bakanlığı olarak beraber çalışma yaptıklarını hatırlatan Bozdağ, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Adalet Komisyonunda bugün (8 Haziran 2022) Borçlar Kanunu’na geçici madde eklenmesinin söz konusu olacağını belirtmişti.
Bakan Bozdağ, konuşmasında şunları dile getirmişti: “Yaptığımız çalışma sonucunda konut kiraları bakımından 1 Temmuz 2023’e kadar yenilenecek kira sözleşmelerinde bir önceki kira yılının yüzde 25’ini geçmemek koşuluyla yapılacak artışların geçerli olduğuna dair bir geçici hüküm Borçlar Kanunu’na Adalet Komisyonu’nda eklenecek. AK Parti grubu, MHP grubu orada teklif verecek ve oraya eklenecektir. Böylelikle konut kiralarında bir yıl süreyle bir önceki yılın kira bedelinin yüzde 25’ini geçmeyecek şekilde artış yapılabilme imkanı getiriliyor. Bunun üzerinde yapılacak artışların geçerli olmadığı açıkça ifade ediliyor.
Bu düzenlemeyi yaparken geçici olmasına özellikle önem verdik. Geçici bir düzenleme. Bu düzenlemede, kiracı ve sahibinin hukukuna halel vermeden ikisinin de belli bir fedakarlıkta bir noktada durmasına da özen gösterdik. Umarım beklentileri karşılar. Umarım beklediğimiz sonuçları doğurur.”
Bozdağ’ın açıklamasının ardından düzenleme bugün Meclis Genel Kurulu gündemine alındı. Bozdağ’ın açıklamasının ardından düzenleme bugün Meclis Genel Kurulu gündemine alındı. “Avukatlık Kanunu ile Türk Borçlar Kanunu’nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi”ne ilişkin görüşmelerde AK Parti ve Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) grubunun ortak önergesi ile teklife yeni madde eklendi.
Kiraların 1 Temmuz 2023’e kadar yüzde 25’le sınırlanmasına ilişkin önerge şu şekilde: “Konut kiraları bakımından, bu maddenin yürürlüğe girdiği tarih ila (bu tarih dahil) 1-7-2023 tarihleri arasında yenilenen kira dönemlerinde uygulanacak kira bedeline ilişkin anlaşmalar, bir önceki kira yılına ait kira bedelinin yüzde 25’ini geçmemek koşuluyla geçerlidir. Bir önceki kira yılının tüketici fiyat endeksindeki 12 aylık ortalamalara göre değişim oranının yüzde 25’in altında kalması halinde, değişim oranı geçerlidir. Bu kural, 1 yıldan daha uzun süreli kira sözleşmelerinde de uygulanır. Bu oranları geçecek şekilde yapılan sözleşmeler, fazla miktar yönünden geçersizdir. Bu fıkra hükmü, 344’üncü maddenin ikinci fırkası uyarınca hakim tarafından verilecek kararlar bakımından da uygulanır.”
“BU SINIRI KOYMANIN BU SORUNA BİR ÇÖZÜM GETİRECEĞİNE İNANMIYORUZ”
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Grup Başkanvekili Engin Altay ise şunları söyledi: “Beyefendi yanlış üstüne yanlış yapıyor, millete fatura çıkarıyor. Meclis’te bu sınırı koymanın bu soruna bir çözüm getireceğine inanmıyoruz. Kayıt dışı kiracı artacak. Bu yılın ilk 4 ayında bankaların kârı yüzde 374 artmış. Millet yanıyor bankalar kârına kâr katıyor. Beton ekonomisi çökmüştür. Erdoğan’ın hatasının bedelini, vatandaş ödeyecektir. Bu teklif, dostlar alışverişte görsün teklifidir.”
“KONUT FİYATLARINI ARTIRAN POLİTİKALARDAN VAZGEÇİN”
İYİ Parti Grup Başkanvekili Erhan Usta Genel Kurul’da yaptığı konuşmada, “Bu düzenleme, ekonominin kötü yönetilmesinden kaynaklanan bir sonuçtur. Ancak ortada bir ihtiyaç da vardır. Biz diyoruz ki konut fiyatlarını artıran politikalardan vazgeçin. Şu anda unda, yağda, şekerde, faizde ikili fiyat var. Bu düzenlemeden sonra bu konut kiralarında da oluşacak. Kiralık konut arzıyla ilgili Türkiye ciddi bir sıkıntı ile karşı karşıya kalacak” dedi.