Kadın Koalisyonu, 2024 yerel seçimleri öncesinde siyasi partilere cinsiyet eşitliği temsilini arttırma çağrısında bulundu. Yapılan açıklamada, belediyelerin cinsiyet eşitliği konusunda yetersiz kaldığı ve bu durumun değişmesi gerektiği vurgulandı.
Bodrum Kadın Dayanışma Derneği’nin (BKD) de bileşeni olduğu Kadın Koalisyonu, 2024 yerel seçimleri yaklaşırken siyasette eşit temsile vurgu yapan bir açıklama yaptı.
Açıklamada Kadın Koalisyonu’nun 2002 yılından itibaren kadınların toplumsal, ekonomik ve siyasal hayatta eşit katılımın sağlanması için mücadele ettiği ve bu kapsamda belediyelere yönelik izleme çalışması yapıldığı belirtildi.
İzleme çalışmalarına yönelik şu ifadelere yer verildi:
“Gerçekleştirdiğimiz izleme çalışmaları bize gösteriyor ki; kadın örgütleri olarak sabırla, belediyelerin daha eşitlikçi politikaları hayata geçirmesi için; fon yaratımından gönüllü desteğine kadar tüm enerjimizi ortaya koyup bilgi, birikim ve ağlarımızı seferber etsek de hak ettiklerimizin çok çok gerisindeyiz.”
Açılamada en büyük çabanın toplumsal cinsiyet eşitliği perspektifi olmayan belediye yöneticilerinin durumu kavramaları için verildiği belirtildi ve “İyi bir çalışma ortaklığı yakaladığımız yöneticilerin yeniden adaylaştırılması ya da olumsuz deneyimlerle karşılaştıklarımızın adaylaştırılmaması konusunda belirleyici olabileceğimiz kanallar yok” ifadeleri kullanıldı.
“TOPLUMSAL CİNSİYET EŞİTLİĞİ HEDEFİNİN SOMUT ADIMLARININ BELEDİYELERİNİZDE HAYATA GEÇMESİ VE TAKİBİNİN GÜVENCESİNİ VERİN”
Açıklamanın devamında Kadın Koalisyonu, siyasi partilerin merkezi aday belirleme süreçlerini eleştirdi ve bu uygulamaların demokratik işleyişten uzaklaştırdığını belirtti. Koalisyon, “Kötünün iyisini değil, hakkımız olanı istiyoruz” diyerek, siyasi partilere eşit temsil ve katılımın seçim programlarına somut adımlar olarak dahil edilmesi çağrısında bulundu.
Siyasi partilere yapılan çağrıda şu ifadelere yer verildi: “Biz sizlerin yapmadığı denetimi, yöneticilerini belirlediğiniz belediyelerde yaptık, sonuçlarını da sizinle paylaşıyoruz. Buyurun kendinizi buna göre değerlendirin. Eğer eşitlikten bahsetmek istiyorsanız size bir yol haritası sunuyoruz, alın bunu seçim programlarınızda kullanın… Eşit temsil ve eşit katılımın seçim programlarında, toplumsal cinsiyet eşitliği hedefinin somut adımlarının belediyelerinizde hayata geçmesi ve takibinin güvencesini verin!”
“KADIN ÖRGÜTLERİNİ MUHATAP ALIN”
Açıklamada, belediye yönetimlerindeki kadın sayısının yetersizliği ele alındı ve bu durumun sistemik dışlanmaya yol açtığı belirtildi ve şu taleplere yer verildi:
“Belediye başkanlıklarında, belediye meclislerinde cüzi sayıda kadın değil, tam eşitliği sağlayın! Belediyeler, yetki ve sorumluluk alanında yaşayan tek bir yurttaşı, toplumsal grubu dışarda ve geride bırakamaz. Herkesi içermek için herkesin sesine kulak verin; dili, dini, etnik, cinsel kimliği, yaşam biçimi, koşulları çeşitli grupların katılımını güvence altına alın! Kadınları ve kadınların meselelerini içermeden demokratik bir seçim sürecinden söz edilemez! Bu nedenle kadın örgütlerini muhatap alın! Toplumsal cinsiyet eşitliği, kararlı bir siyasi irade gerektirir; bu iradeyi gösterin!”
Kadın örgütlerinin, yapılan ve yapılmayanların takipçisi olmaya devam edeceği belirtildi.
Muğla Büyükşehir Belediyesi Meclisi 13 ilçeden 69 meclis üyesi ile temsil ediliyor. 69 kişinden yalınca 10’u kadın.
31 kişiden oluşan Fethiye Belediye Meclisi’nin ise yalnızca beşi kadın. Bodrum Belediyesi‘nde de benzer şeklide 31 Meclis üyesinden altısı kadın.