Kültür ve Turizm Bakanlığı, 10 Haziran’da yayımladığı genelgeyle 2634 sayılı Turizmi Teşvik Kanunu gereğince izinsiz kısa süreli kiralama yapan konut sahiplerine her bir konut için 100 bin TL para cezası uygulanacağı açıklandı.
Kültür ve Turizm Bakanlığı, 10 Haziran’da genelge yayımlayarak 2634 sayılı Turizmi Teşvik Kanunu’nda yapılan düzenleme ile, konaklama tesislerinin faaliyette bulunabilmeleri için Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan turizm işletme belgesi veya basit konaklama turizm işletmesi belgesi alma zorunluluğu getirildiğini belirtti.
Genelge: https://yigm.ktb.gov.tr/Eklenti/124068,2024-3genelgepdf.pdf?0
Genelgede, “Konutların Turizm Amaçlı Kiralanmasına ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun ile de konutların yerli veya yabancı kişilere tek seferde yüz gün veya yüz günden daha kısa süreyle turizm amaçlı kiralanmalarında Bakanlığımızdan izin belgesi alma zorunluluğu getirilmiştir” İfadeleri kullanıldı.
Bakanlık tarafından konuya ilişkin yapılan duyuruda, izinsiz kiralama faaliyetlerine ilişkin duyuru yayımladı.
Duyuru: https://www.ktb.gov.tr/TR-373916/izinsiz-kiralama-faaliyetlerine-iliskin-duyuru.html
Yapılan duyuruda, 7464 sayılı Konutların Turizm Amaçlı Kiralanmasına ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun kapsamında izinsiz kısa süreli kiralama yapan konut sahiplerine, kiralama yapılan her bir konut için 100 bin TL para cezasının uygulanmaya başlandığı belirtildi.
Kanun kapsamında, ceza kesilenlere izin belgesi alarak faaliyette bulunabilmesi için on beş gün süre verileceği, süre sonunda izin belgesi alınmaksızın turizm amaçlı kiralama faaliyetine devam edenlere ise 500 bin TL idari para cezası uygulanacağı duyuruldu.
Diğer yandan, izinsiz kısa süreli kiralama yapan konutların tanıtım ve pazarlamasına aracılık eden aracı hizmet sağlayıcıların da Bakanlık tarafından yapılan uyarıya rağmen 24 saat içinde içeriği kaldırmaması halinde aracı hizmet sağlayıcılara da her bir konut için 100 bin TL idari para cezası uygulanacağı belirtildi.
Konutların Turizm Amaçlı Kiralanmasına ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun’un 4’üncü maddesi şu şekilde:
Kanun: https://www.mevzuat.gov.tr/mevzuat?MevzuatNo=7464&MevzuatTur=1&MevzuatTertip=5
Uygulanacak idari yaptırımlar
MADDE 4- (1) İzinsiz kiralama faaliyetinin tespit edilmesi halinde uygulanacak idari yaptırımlar aşağıda belirlenmiştir:
a) İzin belgesi bulunmaksızın turizm amaçlı kiralanan konutları kiraya verenlere, kiralama yapılan her bir konut için yüz bin Türk lirası idari para cezası uygulanır ve izin belgesi alarak faaliyette bulunabilmesi için on beş gün süre verilir.
b) Verilen on beş günlük süre sonunda izin belgesi alınmaksızın turizm amaçlı kiralama faaliyetine devam edenlere beş yüz bin Türk lirası idari para cezası uygulanır ve izin belgesi alarak faaliyette bulunabilmesi için bir kez daha on beş gün süre verilir.
c) İzin belgesi sahibinden kiraladığı turizm amaçlı konutu kendi nam ve hesabına üçüncü kişilere kiraya verenler hakkında her bir sözleşme için yüz bin Türk lirası idari para cezası uygulanır.
ç) Kendi adına mesken olarak kullanmak amacıyla kiraladığı konutu kendi nam ve hesabına turizm amaçlı kiraya verenler hakkında, her bir sözleşme için yüz bin Türk lirası idari para cezası uygulanır.
d) İzin belgesi olmayan konutların turizm amaçlı kiralanmasına aracılık edenler hakkında, her bir sözleşme için yüz bin Türk lirası idari para cezası uygulanır.
e) Bu fıkra kapsamına giren faaliyetlerin elektronik ticaretine ve tanıtımına imkân sağlayan ve Bakanlık tarafından yapılan uyarıya rağmen yirmi dört saat içinde içeriği çıkarmayan, 23/10/2014 tarihli ve 6563 sayılı Elektronik Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanunda tanımlanan aracı hizmet sağlayıcıları hakkında, her bir konut için yüz bin Türk lirası idari para cezası uygulanır. İhlalin gerçekleştiği yayın, kısım, bölüm ile ilgili olarak içeriğin çıkarılmasına ve/veya erişimin engellenmesine karar verilir ve bu karar uygulanmak üzere Erişim Sağlayıcıları Birliğine gönderilir. Ayrıca, bu karara uyulmaması halinde aracı hizmet sağlayıcılar hakkında her bir konut için yüz bin Türk lirası idari para cezası uygulanır. İçeriğin çıkarılması ve/veya erişimin engellenmesi kararına karşı sulh ceza hâkimliğine başvurulabilir. Sulh ceza hâkimliğince verilen karara karşı 4/12/2004 tarihli ve 5271 sayılı Ceza Muhakemesi Kanunu hükümlerine göre itiraz edilebilir.
f) (a) ve (b) bentleri hükümlerinin uygulanmasına rağmen, izin belgesi bulunmaksızın turizm amaçlı kiralama faaliyetlerine devam edenler hakkında, bir milyon Türk lirası idari para cezası uygulanır.
g) Her defasında yüz günden fazla süreli kira sözleşmesi yapmasına rağmen, ilk sözleşme tarihinden itibaren bir yıl içerisinde aynı konutu dört defadan fazla kiraya verenler hakkında, bir milyon Türk lirası idari para cezası uygulanır.