İYİ Parti Muğla Milletvekili Metin Ergun, Suriye’deki geçiş hükümetinde Türkmenlere yer verilmemesine yönelik Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’ın yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığı’na soru önergesi verdi.
İYİ Parti Muğla Milletvekili Metin Ergun, Aralık 2024’te Beşar Esad rejiminin devrilmesiyle ortaya çıkan geçiş hükümetinin kabinesinde, Türkmenlerden bir temsilciye yer verilmemesini Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) gündemine taşıdı.
Ergun, 8 Nisan’da verdiği soru önergesinin gerekçelerinde; Suriye’de yaşanan Türkmen toplumunun, tarihsel ve kültürel bağlar nedeniyle Türkiye için özel bir öneme sahip olduğunu vurguladı.
Suriye’de 2011 yılında başlayan iç savaş ve sonrasında yaşanan gelişmelerin; Türkmenlerin demografik, siyasi ve sosyal haklarını olumsuz yönde etkilediğini vurgulayan Ergun, şunlara dikkat çekti:
“Savaş nedeniyle yerinden edilme, göç ve güvenlik sorunları gibi ciddi zorluklarla karşı karşıya kalmış ve büyük bedeller ödemişlerdir.”
Ergun, Suriye’deki geçiş hükümeti kabinesi hakkında şu ifadelere yer verdi:
“Suriye’nin farklı etnik ve dinsel gruplarından temsilciler olmasına karşın, Suriye’nin önemli bir unsuru olan Türkmenlerden herhangi bir temsilciye yer verilmemiştir. Bu durum, Suriye Türkmenlerinin hak ve menfaatlerinin korunması açısından büyük bir zafiyet yaratmaktadır.”
Türkmenlerin, çeşitli hak ihlallerine maruz bırakıldığı ve muhtelif olaylar yaşadığını belirten Ergun, “Dolayısıyla, Suriye’deki Türkmenlerin hak ve menfaatlerinin korunması yalnızca insani bir sorumluluk değil, aynı zamanda Türkiye’nin bölgesel istikrar ve dostluk politikalarının da bir gereğidir” ifadelerini kullandı.
Ergun’un, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’ın yanıtlaması istemiyle yanıtlaması istemiyle şu soruları yöneltti::
- Bakanlığınız, Suriye’deki Türkmenlerin hak ve menfaatlerinin korunması amacıyla hangi politikaları uygulamaktadır?
- Suriye Türkmenleri konusunda Bakanlığınız, Esad rejiminin devrilmesinin ardından kurulan geçiş hükümeti nezdinde hangi diplomatik girişimleri gerçekleştirmiştir?
- Suriye Türkmenlerinin yeni yönetimde siyasi temsilinin sağlanması ve kültürel haklarının güvence altına alınması için Türkiye tarafından önerilen veya desteklenen politikalar nelerdir?
- Türkmenlerin yoğun olarak yaşadığı Halep, Bayır-Bucak ve diğer bölgelerde güvenlik ve istikrarın sağlanması için Türkiye’nin diplomasi veya insani yardım alanlarında yürüttüğü çalışmalar nelerdir?
- Türkiye, Türkmen toplumunun eğitim, sağlık ve ekonomik haklarının geliştirilmesi için Suriye’de hangi projeleri desteklemektedir? Bu projelerin uygulanmasında uluslararası iş birliği sağlanmakta mıdır?
- Suriye Türkmenlerinin yeni anayasa yapım sürecine katılımını teşvik etmek ve haklarını anayasal güvence altına almak için Türkiye’nin izlediği bir strateji var mıdır? Varsa, bu strateji hangi unsurları içermektedir?
- Suriye’de oluşturulan yeni yönetimde Türkmenlerin dışlanması hem Türkmenlerin hak ve menfaatleri, hem de Türkiye’nin milli güvenliği açısından ciddi bir problem oluşturmaktadır. Bu kapsamda Bakanlığınız şimdiye kadar hangi adımları atmıştır?