MUÇEV’in Datça-Bozburun Özel Çevre Koruma Bölgesi ve doğal sit alanları içinde yapmak istediği yat yanaşma yeri kapasite artışı için askıya çıkarılan imar planı değişikliği ile ilgili, İYİ Parti Muğla Milletvekili Metin Ergun soru önergesi verdi.
İYİ Parti Muğla Milletvekili Metin Ergun, Muğla’nın Marmaris ilçesindeki Selimiye Mahallesi Buruncuk mevkisinde, Muğla Turizm Çevre Vakfı Turizm Ticaret Anonim Şirketi (MUÇEV) Marina’nın kapasite artışı için 30 Mart 2023’te askıya çıkarılan imar planı değişikliği ile ilgili soru önergesi verdi.
Ergun, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın yanıtlaması istemiyle verdiği önergede, yat yanaşma kapasitesi artışı yapılmak istenen bölgenin Datça-Bozburun Özel Çevre Koruma Bölgesi olduğunu hatırlattı.
Planlanan artışın bölgenin doğal ve turistik zenginlikleri ile altyapısına ciddi zararlar verebileceğine dair yurttaşların ve sivil toplum örgütlerinin ciddi endişeleri bulunulduğuna işaret eden Ergun, şu soruları sordu:
- Bahse konu imar planı değişikliği askıya çıkarılmadan önce bölgedeki yerel yönetimlerden ve sivil toplum kuruluşlarından herhangi bir görüş alınmış mıdır, alındıysa hangi görüşler ortaya konmuştur?
- İmar planı değişikliği sonucu arttırılacak olan liman kapasitesinin yaratacağı risklere yönelik Bakanlığınız tarafından şimdiye kadar herhangi bir etki analizi yapılmış mıdır?
- Eğer böyle bir etki analizi yapıldıysa; liman kapasitesinin arttırılması sonucu bölge altyapısı üzerinde temiz su, enerji ve ulaşım konusunda oluşacak baskının giderilmesi için hangi tedbirler alınmıştır?
SELİMİYE’DE NE YAPILMAK İSTENİYOR?
Çevre Şehircilik İliklim Değişikliği Bakanlığı’nın internet sitesinde yer alan İmar Planı Araştırma Raporu’nda, Selimiye Mahallesi Buruncuk mevkisinde, kıyı kene çizgisi önündeki mevcut tekne bağlama iskelesine ilave olarak, kazıklı platform ve yüzer iskele yapılmak istendiği belirtildi.
Raporda, 45 tekne kapasiteli tekne yanaşma iskelesi ve ahşap yürüme platformun korunarak 70 tekne bağlama kapasiteli olacak şeklide, iskelenin kuzeyine eklenen yüzer iskele eklenmesinin planladığı dile getirildi.
Rapora göre projenin yapılması planlanan alan Datça Bozburun Özel Çevre Koruma Bölgesi içinde olmasının yanında doğal sit alanlarını barındırıyor.
Buna göre iskelenin geri sahada, yüzer iskele ve deniz alanında toplam 7 bin 992 metrekarelik alanın nitelikli doğal koruma alanları ve sürdürülebilir koruma ve kontrollü kullanım alanları içinde yer aldığı belirtildi.
İMAR PLANINA YURTTAŞLARDAN İTİRAZ
Marmaris Kent Konseyi ise 23 Haziran 2023 tarihinde askıya çıkan imar planına karşı 100’e yakın dilekçeyi Marmaris Çevre Şehircilik İlçe Müdürlüğü’ne teslim etmişti. Yapılan açıklamada ise köyün altyapı sorunları çözülmeden marinanın büyümesinin Selimiye’nin yok olması anlamına geleceği söylenmişti.
Yurttaşların hem doğalarını hem de geçimlik faaliyetlerini kaybedecekleri gerekçesiyle imar planının iptal edilmesi talep edilmişti.
MUÇEV TURİZM TİCARET ANONİM ŞİRKETİ NEDİR?
MUÇEV, 4 Nisan 2014 tarihinde Muğla’ya Hizmet Vakfı” ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Türkiye Çevre Koruma Vakfı (TÜÇEV) ortaklığı ile kuruldu. Adı Muğla Turizm Çevre Vakfı (MUÇEV) olmasına rağmen başta limited şirketi olan MUÇEV, 13 Ekim 2022’de ise tür değiştirerek MUÇEV Turizm Ticaret Anonim Şirketi adını aldı.
Şirket, pek çok defa Muğla kıyılarındaki faaliyetlerini ihalesiz olarak yürütmesi ile ilgili eleştirildi ve çevre örgütleri tarafından da başlatılan hukuki mücadelelerle bazı faaliyetleri engellendi.
Örneğin, Muğla’nın Fethiye ilçesine bağlı Tuzla Mahallesi’nde, şirket tarafından yapılmak istenen “Tekne Bağlama İskelesi Projesi”ne verilen “Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) gerekli değildir” kararının iptali için Fethiye Ekolojik Yaşam Derneği’nin açtığı dava sonucunda, karar iptal edildi.
Marmaris’e bağlı Karacasöğüt Koyu’nda arkeolojik buluntuların bulunması ve bölgede yapılan araştırmalarda projenin ekosisteme vereceği zararın ortaya koyulmasına rağmen şirket tarafından yapılmak istenen “Yat Limanı, Yat ve Tekne Bağlama İskelesi Kapasite Arttırımı Projesi”ne karşı hukuki süreç başlatıldı. Muğla Valiliği tarafından Eylül 2020 tarihinde projeye verilen ‘Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) gerekli değildir’ kararı, açılan dava sonucunda Muğla 3. İdare Mahkemesi tarafından iptal edildi.
MUÇEV karara itiraz etti fakat Danıştay 6. Dairesi verdiği kararla “ÇED gereklidir” kararını onadı. Ancak Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı projenin ÇED sürecini 31 Ağustos 2022 tarihinde yeniden başlattı.