İYİ Parti Muğla Milletvekili Metin Ergun, Muğla’nın Milas ve Yatağan ilçelerindeki kadastro çalışmalarıyla ilgili, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum’un yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığı’na soru önergesi sundu.
İYİ Parti Muğla Milletvekili Metin Ergun, 30 Ocak tarihinde Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanlığı’na; Muğla’nın Milas ilçesine bağlı Çallı Mahallesi ve Yatağan ilçesine bağlı Katrancı Mahallesi’ndeki kadastro çalışmaları ile ilgili soru önergesi sundu.
Ergun, Muğla’nın Milas ilçesine bağlı Çallı Mahallesi ve Yatağan ilçesine bağlı Katrancı Mahallesi’nde yaşayan yurttaşların, fıstık çamlarıyla kaplı olan köylerde yüzyıllardır yaşamakta olduklarını ve arazilerini kullandıklarını ifade etti.
“KADASTRO ÇALIŞMALARI, VATANDAŞLARIMIZA BÜYÜK ZARAR VERECEK”
Bu bölgede yaşayan yurttaşların geçimlerini hayvancılık ve fıstık çamlarından elde ettikleri çam fıstıklarıyla sağladıklarını belirten Ergun, şu ifadeleri kullandı:
“Vatandaşlarımızdan aldığımız bilgilere göre, bu bölgede kadastro çalışmaları başlatılmıştır. Yine vatandaşlarımızın aktardığına göre, kadastro çalışmaları, vatandaşlarımıza büyük zarar verecek ve ciddi mağduriyetlere yol açacaktır.”
Ergun, kadastro çalışmaları ile ilgili şunları söyledi:
“Bu mahallelerde yaşayan vatandaşlarımız, kadastro çalışmalarının tamamlanmasıyla birlikte, ikamet ettikleri mülklerin ve tarımsal üretim yaptıkları arazilerin ellerinden alınacağını iddia etmekte ve haklı olarak endişe duymaktadırlar.”
Böyle bir durumun, bölgedeki yurttaşların hem yaşam alanlarını hem de geçim kaynaklarını tehdit edeceğini dile getiren Ergun; “Uzun yıllar boyunca vergisini ödedikleri mülk ve arazilerle ilgili mevcut durumun, mağduriyetlere yol açmayacak şekilde yasal güvenceye alınması gerekmektedir” dedi.
Ergun, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum’un yanıtlaması istemiyle şu soruları yöneltti:
1. Milas’ın Çallı ve Yatağan’ın Katrancı mahallelerindeki vatandaşlarımızın yüzyıllardır kullandıkları mülkler ve araziler ile ilgili gelecekte mağduriyet yaşamaması için Bakanlığınızın yaptığı bir çalışma var mıdır?
2. Osmanlı dönemine ait tapu kayıtlarının günümüz sistemine uyumlu hale getirilmesi, olası karışıklıkların giderilmesi ve vatandaşlarımızın mağdur olmadan mülkiyet haklarının korunması için Bakanlığınız hangi adımları atacaktır?
3. Geçmişte Çamlıyurt Mahallesi örneğinde olduğu gibi, mevcut fiili durum esas alınarak kadastro çalışmaları yapılmasına yönelik bir planlama bulunmakta mıdır?