İYİ Parti Muğla Milletvekili Metin Ergun; esnaf ve KOBİ’lerin ekonomik zorluklar nedeniyle vergi ve SGK borçlarını öderken yaşadığı zorlukları Meclis gündemine taşıdı.
İYİ Parti Muğla Milletvekili Metin Ergun; Türkiye genelinde esnaf, küçük ve orta ölçekli işletmeler (KOBİ) ve diğer işletmelerin, ekonomik zorluklar nedeniyle Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) ve vergi borçları ödeme konusunda yaşadığı zorluklara ilişkin Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in yazılı olarak yanıtlaması istemiyle Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanlığı’na soru önergesi verdi.
Ergun, önergesinin gerekçelerinde; şu ifadelere yer verdi: “Özellikle son yıllarda giderek artan maliyetler, enflasyon ve döviz kurlarındaki dalgalanmalar, işletmelerin mali yükümlülüklerini yerine getirmesini zorlaştırmaktadır. Bu durum, ekonomik canlılığın sürdürülebilmesi ve istihdamın korunması açısından ciddi bir tehdit oluşturmaktadır.”
Vergi ve SGK borçlarının yeniden yapılandırılmasının; geçmişte olduğu gibi, işletmelerin mali yüklerini hafifletmek, borçlarını ödenebilir bir takvime yaymak ve ekonomik faaliyetlerini sürdürebilmelerine olanak sağlamaları için çözüm olacağının altını çizen Ergun, şu ifadeleri kullandı:
“Bu bağlamda, Türkiye genelinde esnaf ve işletmelerin vergi ve SGK borçlarının yeniden yapılandırılmasına yönelik bir düzenlemenin hayata geçirilmesi, ekonomik toparlanmaya katkı sağlayabilecektir.”
Ergun, Mehmet Şimşek’in yazılı olarak yanıtlaması talebiyle şu soruları yöneltti:
Bakanlığınızın KOBİ’lerin vergi ve SGK borçlarının yeniden yapılandırılmasına bir çalışması var mıdır? Eğer varsa, bu çalışmanın kapsamı ve takvimi nedir?
Yeniden yapılandırma kapsamında, esnaf ve KOBİ’lere özel kolaylıklar (örneğin, düşük faiz oranları, uzun vadeli taksitlendirme, borç affı gibi) sağlanması planlanmakta mıdır?
Vergi ve SGK borçlarının yapılandırılmasına yönelik yapılacak düzenlemelerde, geçmiş yapılandırmalardan farklı olarak hangi yenilikçi yaklaşımlar veya ek destekler öngörülmektedir?
Türkiye genelinde vergi ve SGK borçlarının toplam hacmi nedir ve bu borçların ne kadarı esnaf ve KOBİ’lere aittir?
Ekonomik zorluklarla mücadele eden işletmelerin borç yükünü hafifletmek için başka hangi destek mekanizmaları değerlendirilmektedir?
