İYİ Parti Muğla Milletvekili Metin Ergun, Marmaris Mesleki Eğitim Merkezi’nin fiziki altyapı eksikliğine ilişkin Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’in yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi.
İYİ Parti Muğla Milletvekili Metin Ergun, Muğla’nın Marmaris ilçesinde bulunan Marmaris Mesleki Eğitim Merkezi’nin fiziki altyapı eksikliğine ilişkin Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’in yazılı olarak yanıtlaması istemiyle Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanlığı’na soru önergesi verdi.
Ergun, önergesinin gerekçelerinde; Merkez’de yaklaşık 55 öğrencinin eğitim almasına rağmen altı dersliğin olduğuna dikkat çekilerek şu ifadeler kullanıldı:
“Bu durumun eğitim-öğretim faaliyetlerini ciddi şekilde olumsuz etkilediği ve fiziki altyapının yetersiz olduğu yönünde kamuoyundan yoğun şikayetler alınmaktadır. Ayrıca, merkezde araç- gereç eksikliklerinin bulunduğu, bu eksikliklerin öğrencilerin mesleki beceri kazanımını zorlaştırdığı ve eğitim kalitesini düşürdüğü ifade edilmektedir.”
“MESLEKİ EĞİTİM MERKEZLERİNİN GÜÇLENDİRİLMESİ BÜYÜK ÖNEM ARZ ETMEKTEDİR”
Bu durumun, Türkiye’nin mesleki eğitim yoluyla nitelikli iş gücü yetiştirme hedefiyle çeliştiğinin ve öğrencilerin eğitim hakkının sekteye uğradığını belirten Ergun, şunlar aktarıldı:
“Türkiye’nin ekonomik kalkınması ve sanayide atılım yapabilmesi için nitelikli iş gücüne olan ihtiyaç hayati bir seviyededir. Dolayısıyla, mesleki eğitim merkezlerinin güçlendirilmesi büyük önem arz etmektedir.”
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın 2024 yılı verilerine göre; Türkiye’nin sanayi sektöründe yaklaşık 1,5 milyon nitelikli iş gücü açığıyla karşı karşıya kaldığını vurgulayan Ergun, “Bu açık, mesleki ve teknik eğitimin niteliğini artırarak kapatılabilir” ifadelerine yer verdi.
Marmaris’te ve Türkiye’nin diğer bölgelerindeki mesleki eğitim merkezinin; fiziki ve teknik yetersizliklerinin giderilmesinin, eğitimde fırsat eşitliğinin ve kalite standartlarının sağlanmasının acil bir ihtiyaç olduğuna dikkat çeken Ergun, şunların altını çizdi:
“Gerekli yatırımların yapılarak öğrencilerin daha nitelikli bir eğitim ortamına kavuşturulması hem bölgesel kalkınma açısından, hem de ulusal istihdam politikalarının başarısı bakımından büyük önem taşımaktadır.”
Ergun, Yusuf Tekin’in yazılı olarak yanıtlaması talebiyle şu soruları yöneltti:
Marmaris Mesleki Eğitim Merkezi’nin fiziki altyapı sorunları (sınıf sayısının yetersizliği, araç-gereç eksiklikleri vb.) hakkında Bakanlığınızın bilgisi var mıdır? Bu sorunların çözümüne yönelik hangi adımlar planlanmaktadır?
Merkezin mevcut kapasitesiyle 500’e yakın öğrenciye etkin bir eğitim sunabilmesi mümkün müdür? Derslik başına düşen öğrenci sayısını azaltmak için yeni derslik inşası veya mevcut altyapının genişletilmesi yönünde bir çalışma planlanmakta midir?
Araç-gereç eksikliklerinin giderilmesi için Bakanlığınız tarafından sağlanan veya sağlanması planlanan ödenekler nelerdir? Bu eksikliklerin giderilmesi için somut bir takvim belirlenmiş midir?
Türkiye’nin mesleki eğitimde nitelikli iş gücü yetiştirme hedefi doğrultusunda, mesleki eğitim merkezilerinin altyapı sorunlarının çözümü için ulusal çapta bir eylem planı mevcut mudur? Varsa, bu planın detayları nelerdir?