İstanbul’da Karadeniz üzerinden gelen süper hücre bulutları yoğun yağışlara ve su baskınlarına yol açtı. Süper hücre nedir, nasıl oluşur?
İstanbul’da Karadeniz’den hareket eden ve yaklaşık 7 kilometre kalınlığındaki süper hücre bulutları, şehri etkisi altına aldı. Havadan çekilen görüntülerde, bir tarafı güneşli diğer tarafı ise kara bulutlarla kaplı olan İstanbul’da ilginç manzaralar ortaya çıktı.
Marmara Denizi’ne doğru ilerleyen bulutlar, yaklaşık 1 saat süren yoğun yağışa neden oldu. Bu süre zarfında şehrin birçok noktasında ulaşım aksarken, caddeler göle döndü ve birçok ev ile iş yeri su altında kaldı. Yoğun yağışın ardından güneş tekrar yüzünü gösterdi.
SÜPER HÜCRE NEDİR?
HTHayat’ta yer alan bilgilere göre; süper hücre, dönen bir hava kütlesi ile karakterize edilen ve güçlü rüzgarlar, yoğun yağışlar ve büyük dolu taneleri ile şiddetli fırtınalara neden olan bir gök olayıdır.
Süper hücre, diğer fırtına türlerinden, içinde bulunan derin ve sürekli dönen mezosiklon ile ayrılır. Uygun koşullar oluştuğunda, bu tür fırtınalar birkaç saat boyunca sürebilir ve şiddetli hava koşulları oluşturma olasılığı yüksektir.
SÜPER HÜCRE NASIL OLUŞUR?
Süper hücreli fırtınalar, sürekli ve güçlü bir dönen hava akışıyla (yukarı çekiş) oluşur. Bu fırtınalar, atmosferdeki rüzgar yönünün değişmesi olarak bilinen rüzgar kesmesi ve kararsız hava koşullarıyla meydana gelir.
Özellikle güneyli veya güneydoğulu rüzgarların, atmosferin üst seviyelerinde güneybatılı veya batılı rüzgarlarla birleşmesi, süper hücre oluşumunu destekler.
Bu rüzgar kesmesi, alt atmosferde yatay bir dönme hareketi yaratır ve bu, süper hücreli fırtınaların bulut yapısında görülen dairesel tabakalara dönüşür.
*Bu haber Gündem Fethiye’nin yapay zeka editörü ‘Caretta’ tarafından yazılmıştır.