İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi’nin 2022 yılının ilk dört ayına dair hazırladığı rapora göre en az 479 işçi hayatını kaybetti. Muğla ise iş cinayetlerinde 4’üncü sırada.
İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği (İSİG) Meclisi’nin işçi ölümlerine dair hazırladığı İş Cinayeti Raporu’na göre 2022 yılının ilk dört ayının iş cinayetleri verilerine göre, Ocak, Şubat, Mart, Nisan aylarında Türkiye’de en az 479 işçi hayatını kaybetti.
Rapor oluşturulurken verilerin yüzde 66’sını ulusal basından; yüzde 34’ünü ise işçilerin mesai arkadaşları, aileleri, iş güvenliği uzmanları, işyeri hekimleri, sendikalar ve yerel basından öğrenilen bilgilere dayanarak tespit edildiği aktarıldı.
Rapora göre Türkiye’nin 72 şehrinde ve yurtdışında sekiz ülkede iş cinayeti gerçekleşti. Muğla ise iş cinayetlerine Türkiye’de 4’üncü sırada yer aldı. Buna göre 83 ölüm İstanbul’da; 23 ölüm Kocaeli’nde; 20 ölüm İzmir’de; 17’şer ölüm Bursa ve Muğla’da gerçekleşti.
İşçi ölümlerine dair raporda yer alan başlılardan bazıları şu şeklide:
“HAVANIN ISINMASIYLA İNŞAATLARDA VE TARIMDAKİ İŞ CİNAYETLERİNDE BİR ARTIŞ MEYDANA GELDİ”
Raporda güvencesiz çalışmanın en yoğun olduğu inşaatlarda ve tarımdaki iş cinayetlerinde havanın ısınması ve sezonun başlaması ile nisan ayında bir artış medyada geldi. Yaz sürecinde ise artışın devam etmesinin beklendiği söylendi.
“İLK DÖRT AYDA 33 KADIN İŞÇİ HAYATINI KAYBETTİ”
Raporda kadın işçilerin tarım, eğitim, ticaret, büro, metal, taşımacılık, sağlık, konaklama ve genel işler işkollarında çalıştıkları belirtildi ve “Yaz aylarında tarım ve turizm işkolundaki mevsimsel hareketlenme ile birlikte kadın işçi ölümlerinde de bir artış olabilir. Kadın işçilere dair çalışmaların yoğunlaştırılması gerekiyor” dedi. İlk dört ayda 33 kadın işçinin hayatını kaybettiği söylendi.
“GENÇ İŞÇİ ÖLÜMLERİ ÖZELLİKLE MOTO KURYE, METAL-İNŞAAT-TEKSTİL İŞÇİLERİ ARASINDA YOĞUN”
Genç işçiler ve çocuk işçilerle ilgili ise şunlar belirtildi: “Genç işçi ölümleri özellikle moto kurye, metal-inşaat-tekstil işçileri arasında yoğun. Yine tarım ve inşaat işkolunda çocuk işçi ölümleri mevcut. Bu durum özellikle yaz aylarında daha da artıyor. Diğer yandan 30 yaş altı genç işçilerde örgütsüzlük had safhada.”
“TÜRKİYE’DE HER YIL 100 CİVARINDA GÖÇMEN-MÜLTECİ İŞÇİ HAYATINI KAYBEDİYOR”
Raporda göçmen-mülteci işçilerle ilgili olarak ise büyük çoğunluğunun sigortasız, en az paraya ve en tehlikeli koşullarda çalıştıkları dile getirildi ve her yıl 100 civarında göçmen-mülteci işçinin Türkiye’de hayatını kaybettiği söylendi.
“Raporda “Bu çalışma koşulları birçok göçmen-mülteci ölümünün de hasır altı edilmesine yol açıyor. Ancak emek hareketinin bazı girişimleri olsa da alana dair çalışmalar çok sınırlı. Siyasal atmosferi de dikkate alınca göçmen-mülteci işçilere dair daha somut adımların atılması elzem” dendi.
Raporun tamamını okumak için buraya tıklayın.