İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği (İSİG) Meclisi tarafından yayımlanan 2024 Eylül Ayı İş Cinayeti Raporu’na göre; Eylül ayında ülke genelinde en az 152 işçi, Muğla’da üç işçi, iş cinayetlerinde hayatını kaybetti.
İSİG Meclisi, Eylül Ayı İş Cinayetleri Raporu‘nu yayımladı.
Rapora göre; Eylül ayında en az 152 işçi, iş cinayetlerinde yaşamını yitirdi.
Eylül ayında iş cinayetleri sebebiyle Muğla’da üç işçi yaşamını yitirirken Türkiye’de en çok iş cinayetinin yaşandığı il ise 11 ölüm ile İstanbul oldu. İstanbul’u dokuz iş cinayetiyle Adana, sekiz iş cinayetiyle Ankara, yedi iş cinayetiyle Antalya takip etti.
Rapora göre, 2024 yılının ilk sekiz ayında en az (Ocak’ta 161, Şubat’ta 149, Mart’ta 124, Nisan’da 165, Mayıs’ta 142, Haziran’da 138, Temmuz’da 148, Ağustos’ta 192, Eylül’de 152 olmak üzere) bin 371 işçi iş cinayetlerinde hayatını kaybetti.
EYLÜL AYINDA İŞ CİNAYETLERİN NEDENLERİNE GÖRE DAĞILIMI
Eylül ayında hayatını kaybeden işçilerin yaşları ise şu şekilde: 14 yaş ve altı bir çocuk işçi, 15-17 yaş arası iki çocuk işçi, 18-29 yaş arası 29 işçi, 30-49 yaş arası 65 işçi, 50-64 yaş arası 40 işçi, 65 yaş ve üstü sekiz işçi, yaşı bilinmeyen yedi işçi hayatını kaybetti.
Eylül ayında iş cinayetlerinin nedenlerine göre dağılımı ise şöyle:
Trafik, servis kazası nedeniyle 35 işçi; ezilme, göçük nedeniyle 30 işçi; yüksekten düşme nedeniyle 26 işçi; kalp krizi, beyin kanaması nedeniyle 15 işçi; şiddet nedeniyle 12 işçi; elektrik çarpması nedeniyle yedi işçi; nesne çarpması, düşmesi nedeniyle dört işçi; zehirlenme, boğulma nedeniyle dört işçi; intihar nedeniyle dört işçi; patlama, yanma nedeniyle iki işçi; kesilme, kopma nedeniyle bir işçi; diğer nedenlerden dolayı 12 işçi yaşamını yitirdi.
EN FAZLA ÖLÜM İNŞAAT, YOL İŞ KOLUNDA
Eylül ayı iş cinayetleri iş kollarına göre incelendiğinde en çok iş cinayeti yaşanan üç iş kolu sırasıyla inşaat, yol; tarım, orman; taşımacılık oldu
NEDEN İŞ KAZASI DEĞİL İŞ CİNAYETİ?
Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), iş cinayetleri hakkında şu bilgilendirmeyi yapıyor: “İşyeri ortamı, üretim araçları ve işçileri üretim sürecinde bir araya getiren mekanlardır. Bunun sonucunda ise işçiler açısından çeşitli sorunlar gündeme gelmektedir. İşyerindeki çeşitli fiziksel ve kimyasal etmenler ile mekanik ve ergonomik etmenler işçilerde çeşitli etkilere yol açmaktadır. İşyerindeki olumsuz çalışma koşullarının etkileri iş kazaları şeklinde kendini göstermektedir.
İş cinayetleri rakamlarının bu kadar yüksek seyrettiği ülkemizde yüzde 98’i önlenebilir olmasına rağmen gerekli önlemlerin alınmaması nedeniyle yaşanan işçi ölümleri ve ağır yaralanmalar işverenlerin kar hırsı yüzünden artarak devam ediyor. Hem önlenebilir olması hem de bu kar hırsı yüzünden iş kazaları terimi ülkemizde ‘iş cinayetleri’ olarak adlandırılmaktadır.”
İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği (İSİG) Meclisi ise şu bilgilendirmeyi yapıyor: “İSİG Meclisi; bütün iş kazaları ve meslek hastalıklarının önlenebilir olduğunun bilinciyle, yaşanan işçi ölümlerini ‘iş kazası’ olarak değil ‘iş cinayeti’ olarak tanımlar.”