İş Bankası Genel Müdürü Hakan Aran, ekonomideki soğumanın temmuz ayında başladığını ve bu durumun çeşitli göstergelerle ortaya çıktığını açıkladı.
Aran, ekonomide kemer sıkma politikalarının etkilerinin görülmeye başlandığını ve kredi riskinin 2025 sonuna kadar artacağını belirtti.
NTV’nin haberine göre; Hakan Aran, ekonomideki soğumanın temmuz ayında başladığını ve bunun öncü göstergelerinin kredi kartı harcamalarının düşmesi olduğunu söyledi. “Politika faizindeki artışın ekonomiye olan etkilerini, reel sektöre olan etkilerini ilk defa temmuz ayında görmeye başladık. 1-15 Haziran arası yapılan alışverişlerle 1-15 Temmuz arasındaki alışverişlere baktığımızda kredi kartı kullanımında düşüş görüyoruz,” dedi.
Aran, sene başındaki toplam ticari ve bireysel kredi kullanımıyla günümüz arasındaki farkı vurgulayarak, “Bunlar, temmuz ayında vatandaşın frene bastığını gösteriyor. Kemer şu anda sıkılıyor. Bu durum politika yapıcılar için tercih edilen bir konu ama arka planda başka sorunların başlayacağını gösteriyor” ifadelerini kullandı.
ÖDENMEYEN KREDİ KARTI BORÇLARI VE BİREYSEL KREDİLER
Hakan Aran, ödenmeyen kredi kartı borçlarının iki kat arttığını ve bireysel kredilerin yüzde 16’dan yüzde 10’a düştüğünü belirtti. “Temmuz ayında vatandaş frene bastı. Kemerler şu anda sıkılıyor. Kredilerin tersine, kredi kartı kullanımı Türkiye’de genellikle bireysel ağırlıkta. Bankaların toplam kredisinin 13,8 trilyon TL olduğunu düşünürseniz toplam 2 trilyonluk bir kredi kartı bakiyesini konuşuyoruz” dedi.
Aran, 2025 yılının kemer sıkma dönemi olacağını belirterek, “Sıkışıklık ve pahalılık yıl boyu devam edecek. Nefesini 2025 sonuna kadar tutamayanlar da muhtemelen 2025 yılında çok zorluk yaşayacak,” dedi.
Ayrıca, politika faizinde indirim beklenebileceğini dile getiren Aran, yıl sonu beklentisini yüzde 45 olarak belirtti ve şu ifadeleri kullandı:
“Temmuz, ağustos ve eylül aylarında aylık enflasyon düşecek. Eylül ayında enflasyonun yüzde 42’de biteceğini düşünürsek, politika faizinin ekim, kasım, aralık ayı toplantılarının birinde tek veya parça parça yüzde 50’den yüzde 45’e inmesini bekliyorum.”
EKONOMİK SIKINTILARIN GELECEĞİ
Aran, ekonomide sıkıntıların 2025 sonuna kadar süreceğini ve 2027 yılında Türkiye’nin “pandemiden çıkmış gibi” olacağını ifade etti. Bu süreçte yurttaşların dikkatli olması ve finansal planlamalarını bu doğrultuda yapmaları gerektiğini vurguladı.
*Bu haber Gündem Fethiye’nin yapay zeka editörü ‘Caretta’ tarafından yazılmıştır.