Şili’de yaşayan müzisyen Enrique Pina ile eko turizmci Diago Hara, iklim krizine dikkat çekmek için bisikletle İspanya’dan başladıkları dünya turunda, 10 ülke geçip 6 bin 500 kilometre yol kat ederek Muğla’ya ulaştı. Projelerini sosyal medya üzerinden duyuran aktivistler, gittikleri ülkelerde çevre eğitimi vererek, bağışlarla yolculuklarına devam ettiklerini ve turu Afrika’da sonlandıracaklarını açıkladılar.
Güney Amerika ülkesi Şili’de yaşayan müzisyen ve ekonomist Enrique Pina ile eko turizmci ve kuş bilimci Diago Hara, iklim krizine dikkat çekmek için bisikletle İspanya’dan başladıkları dünya turunda Muğla’ya ulaştılar.
Türkiye’ye gelene kadar 10 ülkeyi geçip, 6 bin 500 kilometre pedal çevirdiklerini belirten aktivistler, 18 aydır pedal çevirerek İpsala Sınır Kapısı’ndan Türkiye’ye geldiklerini ve turu Afrika’da sonlandıracaklarını açıkladılar.

Aktivistler; sosyal medya hesapları üzerinden topladıkları bağışlarla yemek ve yanlarındaki köpeklerinin masrafları karşılayarak yollarına devam ettiklerini belirttiler.
Amaçlarının, iklim mücadelesinde yer alan insanları bir araya getirerek küresel bir ağ oluşturmak ve gittikleri ülkelerde çocuklara çevre eğitimi vermek olduğunu belirttiler.
“BUGÜNE KADAR 10 ÜLKE VE 6 BİN 500 KİLOMETRE YOL GEZDİK”
Çevre projesi için önce karavanla daha sonrasında yedi yıl motosikletle şimdi ise bisikletle seyahat ettiğini belirten Pina, çevre projelerini şu şekilde açıkladı:
“Bugüne kadar 10 ülke ve 6 bin 500 kilometre yol gezdik. Buradan Afrika’ya gidiyoruz. Bir aydır Türkiye’deyiz. İpsala’dan Türkiye’ye giriş yaptık. İstanbul’a gittik ve şimdi de kış aylarından kaçarak Ege kıyılarını turluyoruz. Tüm Türkiye’yi gezeceğiz. Türkiye’den sonra Ortadoğu’ya geçeceğiz ve oradan da Afrika’ya gideceğiz.”
“KÜÇÜK DEĞİŞİKLİKLERİN BÜYÜK DEĞİŞİKLİĞE NEDEN OLACAĞINA İNANIYORUZ”
Eko turizmci ve kuş bilimci Diago Haro, iklim krizine dikkat çekmek için bir yıl altı ay önce, Karatavuk adını verdiği köpeğiyle bisiklet yolculuğuna başladığını ifade etti.
Haro, yolculuklarının amacını, hem grup hem de kişisel düzeyde üç temel hedef üzerine kurduklarını belirtti. İlk hedefin, iklim mücadelesinde çalışan kişi ve kuruluşlarla bağlantı kurmak olduğunu belirtti.
Gittikleri bölgelerde köpekler için mama dağıttıklarını ve her ülkede çocuklar için çevre eğitimi konusunda örnek teşkil ettiklerini vurguladı. Haro, toplum ve çevre için iyi örnekler oluşturarak bu mesajları tüm dünyaya, özellikle Şili’ye ulaştırmayı hedeflediklerini söyledi.

Haro, dünyadaki çevre sorunlarının temel nedeninin aşırı tüketim olduğuna inandıklarını belirtti. Bu sebeple, daha azla yaşama mesajı verdiklerini ve gezegenin korunabilmesi için insanların daha az tüketmeye alışması gerektiğini ifade etti.
İklim mücadelesinde yer alan bireylerden oluşan küresel bir ağ kurmayı hedeflediklerini söyleyen Haro, tıpkı kendileri gibi sıradan insanların bu mücadelenin ön saflarında yer aldığını vurguladı.
Yıllardır iklim krizini gördüklerini ve yetkililerin bu konu hakkında görevlerini yapmadığını belirten Haro, projeleri ile ilgili şu açıklamaları yaptı:
“Küçük değişikliklerin büyük değişikliğe neden olacağına inanıyoruz. Bizim bu proje ile çok önemli bir mesajımız olacak. Kendinizi ve çevrenizi korumayı bilmek, neye sahip olduğumuzu bilmek, ekosistemi bilmek çok önemli.”
https://www.patreon.com/climatecaravandonation projelerini Youtube, Instagram ve TikTok’ta takip edilebileceğini belirten Haro, “Patreon’da yayınlarımızı, rotamızı, bağış yapabileceğiniz sayfamız var. Dilerseniz bağış yapabilirsiniz” dedi.