Muğla’nın Milas ilçesine bağlı Akbelen Ormanı’nda ağaçların kesilmesinin ardından, yaklaşık bir haftadır zeytinliklerin, tarım arazilerinin ve köylülerin evlerinin yakınında dinamitlerin patlatılması üzerine köylüler Milas İlçe Tarım Müdürlüğü’nde şikayet dilekçesi verdi. Köylüler Akbelen’de Zeytin Kanunu’nun uygulanmadığını söyledi.
Muğla’nın Milas ilçesine bağlı İkizköy’deki Akbelen Ormanı’nın kömür madeni için kesilmesinin ardından, ağaçlar kesilmiş olsa da orman vasfını koruması ve etrafındaki zeytinliklerin var olmasına rağmen çok sayıda dinamit patlatılmasına karşı köylüler tepki göstermişti.
İkizköylüler, bugün Milas İlçe Tarım Müdürlüğü’nde giderek duruma itirazlarını ve gerekçelerini içeren 35’in üzerinde dilekçeyi teslim etti. Köylüler dilekçelerinde, “Bölgede acele denetime gidilerek gerekli ve idari yaptırımların uygulanmasını ve uygulanan ceza ve yaptırımlar hakkında tarafımıza bilgi verilmesini talep ediyoruz” dedi.
“EVLERİMİZİ BAŞIMIZA GÖÇÜRMEYE ÇALIŞIYORLAR”
Dilekçelerin verilmesi sırasında Müdürlük önünde konuşma yapan Karadam Karacahisar Mahalleleri Doğayı Doğal Hayatı Koruma Güzelleştirme ve Dayanışma Derneği (KARDOK) Başkanı ve İkizköylü Nejla Işık, daha önce de patlamaların şiddetinin deprem etkisi yarattığına işaret etmişti. Bugünkü konuşmasında da “Akbelen’de bir haftadır patlatmaları yapılıyor. Orada bir kişi bile evini terk etmedi. Evlerimizi başımıza göçürmeye çalışıyorlar. 50 metre mesafeden, 100 metre mesafeden, 10’un üzerinde dinamit patlamaları yapıldı” dedi.
“Zeytin Kanunu” olarak bilinen Zeytinciliğin Islahı ve Yabanilerinin Aşılattırılması Hakkında Kanun’nu hatırşatan Işık, Akbelen’de bu kanuna uyulmadığını, zeytinlik alanların yakının da patlatmalar yapıldığını söyledi.
“ORMAN KESİLDİ, İŞ BİTTİ DİYE DÜŞÜNMEYİN, KÖYÜ BAŞIMIZA YIKMAYA ÇALIŞIYOR YK ENERJİ”
Işık, Akbelen Ormanı’ndaki ağaçların kesilmiş olmasının mücadelenin bittiği anlamına gelmediğine vurgu yaparak, “Orman kesildi, iş bitti diye düşünenler öyle düşünmesin. O köyü başımıza yıkmaya çalışıyor YK Enerji şirketi. Buna müsaade etmeyeceğiz” dedi.
“AKBELEN’İN ÖLÜM EMRİ VEREN HERKES BİZİM SESİMİZİ DUYMAK ZORUNDA”
Dilekçelerini vererek ilk adımı attıklarını söyleyen Işık, şöyle konuştu:
“Eğer ki o zeytinlere gelip bakılmazsa, oradaki köylülerin durumu hala görülmezse, buna bir çare bulunmazsa gerektiği yere kadar gideceğiz. Bu bizim için bir adımdı. Bu adımı bugün attık, arkası gelecek. Kaymakam, Vali, oranın ölüm emri veren herkes bizim sesimizi duymak zorunda. Biz orada ölüyoruz. Başımıza şu kadarcık taş gelse öleceğiz. Bunun vebalini kim verecek? Çocuklarımız evde duramıyor, bizler evde duramıyoruz. Şu anda zeytin hasadındayız, tarlamızda zeytin işleyemiyoruz. Ne zaman duyacaklar bizim sesimizi?”
Konuşması sırasında, İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü binası önünde bekleyen bir grubun kendilerine güldüğünü fark eden Işık, “
“Gülmeyin oradan, biz köylüler mağduruz. Gülünecek bir durum yok burada. Hakkımızı nereye kadar gideceksek alacağız. Gelin İkizköy’de bir kere, bir gün yaşayın, başka hiçbir şey demiyoruz size. Bizim derdimiz bu değil ama bunu yapmak zorundayız. Köylülerin yanında olun lütfen yapmayın bunu.
Mağduruz ki buraya geliyoruz. İşimizi gücümüzü bıraktık, malımızı bıraktık, zeytinimizi bıraktık buraya geldik. Derdimizi anlatmak için. Kaymakamsa da çıkacağız, Valiyse de çıkacağız. Kimse gözünü, kulağını kapatmasın bu haklı sese.
Burada evlerinizin içinde kafanızı gömmeyin artık Milas, susuz kalacaksınız diyoruz üç aydır. Dört senedir söylüyoruz bunu. Damarımıza basmayın. Gülünecek durumda değiliz. Hepimiz yakında gülünecek duruma düşeceğiz, sadece biz değil. Biz orayı terk edersiz sizin sularınız yakında kesilecek çünkü.
Zeytinyağının kilosu şu anda 400 lira. O zeytinyağını bulamayacaksınız. Tek isteğimiz var Kaymakamlık’tan; gelsin orada İkizkökylülerin düştüğü durumu görsünler. Bizimle bir gün yaşasınlar başka bir şey demiyoruz. 11 defa dinamit patlatılmaz bakın öğle saatlerinde, herkesin tarlada olduğu saatte. Mağduruz, mağduriyetimizi görün diyoruz başka bir şey demiyoruz.”
“HAVAYA, SUYA, TOPRAĞA ZARAR VERMESİNLER; KÖYLÜYE ZARAR VERMEDEN ÜRETSİNLER ENERJİYİ”
İkizköylü Ayşe Çoban ise, “Köylü yok olduğu zaman memleket bitmiş demektir. Şu enerjiyi havadan, sudan, topraktan üretmeden vazgeçsinler. Köylüler zarar vermeden üretsinler” dedi.
Yetkilerin kendilerini anladığını dile getiren Çoban, “Bizi anlayacak bir kişi çıksın. Üç beş köylü deyip, bizi hiç yerine koyup devam ediyorlar her şeye. Biz köyümüzden yerimizden olmak istemiyoruz. Havaya, suya, toprağa zarar vermesinler, insanlara zarar vermeden üretsinler enerjiyi” ifadelerini kullandı.
“EVLERİMİZ GİDİYOR, ZEYTİNLERİMİZ GİDİYOR, ARILARIMIZ ZATEN GİTTİ”
İkizköylü Melahat Çulha ise, “Evlerimiz gidiyor, zeytinlerimiz gidiyor, arılarımız zaten gitti” diye konuştu. Dinamit patladığı zaman evlerinin sarsıldığını söyleyen Çulha “Yazık değil mi bu millete? Biz çıldırıyoruz artık” dedi.
Çulha, “Zeytinler bitti, mahsul ekilmiyor, biz nereye gideceğiz, çocuklarımıza ne bırakacağız?” diye sordu.
“ZEYTİNCİLİK KANUNU’NUN UYGULANMASINI İSTİYORUZ”
Akbelen’de dinamit patlatılan bölgeye 500 metre mesafede yaşayan Hasan Yorulmaz da “Bu durum o çevrede yaşayan, oraya çok yakın mesafede yaşayan arkadaşlarımızı, komşularımızı son derece endişeye sevk etti. Biz zeytincilik yasasının uygulanmasını istiyoruz. Hemen yanı başında, evlerin yanı başında, bahçelerin yanı başında dinamit patlatılmasının yanlış olduğunu ve bunun önlenmesi gerektiğini ifade ediyoruz. Derdimize bir çare bulsun sayın yetkililer” dedi.
“BU ALANLARDA MADEN İŞLETİLEBİLECEĞİNE DAİR HUKUKEN GEÇERLİ İDARİ İŞLEMİNİZİN BULUNMADIĞI ANLAŞILMAKTADIR”
İkizköylüler verdikleri dilekçede ise İkizköy-Çamköy-Karacahisar bölgesinde yapılması planlanan maden işletmesinin Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanunu ve Zeytinciliğin Islahı ve Yabanilerinin Aşılattırılması Hakkında Kanun’una aykırı olduğu söylendi.
Yeniköy Kemerköy Enerji Üretim ve Ticaret A.Ş’nin (YK Enerji) kömür madeni için ruhsat sahasında yalnızca ormanlık alanların değil tarım arazileri ve zeytinlikleri de kapsadığına dikkat çekildi.
Yurttaşlar belirtilen alanların kurum tarafından korunmakla yükümlü alanlar olduğunu hatırlattılar.
Diğer yandan, 18 Ağustos 2023 tarihinde Tarım Orman Ve Köyişleri Bakanlığı Tarım Reformu Genel Müdürlüğü’ne, 16 Ağustos 2023 tarihinde ise Muğla Tarım ve Orman İl Müdürlüğü’ne bu alanlarda maden için kullanılmasına ilişkin herhangi bir izin süreci işletilip işletilmediğine ilişkin bilgi edinme başvurusu yapılmış olduğu fakat bu başvuruya yanıt verilmediğine işaret edildi ve “Yanıt verilmediğine göre, bu alanlarda maden işletilebileceğine dair hukuken geçerli idari işleminizin bulunmadığı anlaşılmaktadır” sözlerine yer verildi.
“ADIM ADIM ZEYTİNLİK VE TARIM ARAZİLERİNİN YOK EDİLİYOR”
Devlet kurumlarının korumakla yükümlü olduğu alanlarda 15 Kasım 2023 tarihinden bu yana dinamit patlatıldığı, adım adım zeytinlik ve tarım arazilerinin yok edildiğine vurgu yapıldı.
Milas İlçe Tarım Müdürlüğü’nün bu alanları acele olarak denetlemesi, adli ve idari yaptırımları uygulayarak kendilerine bilgi verilmesi istendi.