Muğla’nın Milas ilçesine bağlı İkizköy’de Akbelen Ormanı’nda YK Enerji’nin izni ile 29 zeytin ağacının söküldüğünü söyleyen İkizköylüler, bir an önce zeytinleri geri dikilmesini istediklerini belirtti.
Muğla’nın Milas ilçesine bağlı İkizköy’de Akbelen Ormanı’nı, termik santrallerine kaynak sağlayan kömür madeni sahasını genişletmek isteyen Yeniköy Kemerköy Elektrik Üretim ve Ticaret A.Ş’nin bir köylüden satın aldığı arazideki zeytin ağaçlarının sökülmesi için verdiği öne sürüldü.
Karadam ve Karacahisar Mahalleleri Doğayı ve Doğal Hayatı Koruma Güzelleştirme ve Dayanışma Derneği (KARDOK) Başkanı İkizköylü Nejla Işık konu ile ilgili yaptığı açıklamada, Akbelen Ormanı’nı korumak için başlattıkları nöbete devam ettiklerini ve ağaç kesimi ihtimaline karşı devriye gezdikleri sırada, 24 Şubat 2023 Cuma günü kepçe sesleri duyduklarını söyledi.
Bölgeye geldiklerinde zeytin ağaçlarının söküldüğünü gördüklerini ifade eden Işık, söküm yapan kişinin YK Enerji’de izin aldığını söylediğini aktardı. Işık, “Biz de ‘Oranın izni olmaz İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü’nden izin alman gerekiyor, var mı?’ diye sorduğumuzda ‘Ben oradan aldım iznimi’ deyip, bizi dinlemeyip 29 tane zeytin ağacını söktü. Jandarmayı aradık ve kendilerinde şikayetçi olduk. Tutanak tutuldu, cezai işlem uygulanacak buradaki sorumlular her kimse.”
Işık, iki veya üç gün içinde zeytinlerin geri dikilmesini sağlamayı amaçladıklarını söyledi.
Yaşananların ardından Gündem Fethiye’ye konuşan Işık, iki dönümlük arazide yaklaşık olarak 40 zeytin ağacının bulunduğunu belirtti. YK Enerji’nin satın aldığı arazideki zeytin ağaçlarını kesemediği için köylüye kestirdiğini söyleyen Işık, izin alınmadan zeytinlerin sökülemeyeceğini veya yer değiştirilemeyeceğini belirterek konuştuğu İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü yetkilisinin de böyle bir şeye onay vermediklerini söylediğin aktardı.
KANUNLAR NE DİYOR?
1939 yılında yürürlüğe giren “Zeytinciliğin Islahı ve Yabanilerinin Aşılattırılması Hakkında Kanun”a göre;
“Zeytinlik sahaları içinde ve bu sahalara en az 3 kilometre mesafede zeytinyağı fabrikası hariç zeytinliklerin vegatatif ve generatif gelişmesine mani olacak kimyevi atık bırakan, toz ve duman çıkaran tesis yapılamaz ve işletilemez. Bu alanlarda yapılacak zeytinyağı fabrikaları ile küçük ölçekli tarımsal sanayi işletmeleri yapımı ve işletilmesi Tarım ve Köyişleri Bakanlığının iznine bağlıdır.
Zeytincilik sahaları daraltılamaz. Ancak, belediye sınırları içinde bulunan zeytinlik sahalarının imar hudutları kapsamı içine alınması hâlinde altyapı ve sosyal tesisler dahil toplam yapılaşma, zeytinlik alanının % 10’unu geçemez. Bu sahalardaki zeytin ağaçlarının sökülmesi Tarım ve Köyişleri Bakanlığının fenni gerekçeye dayalı iznine tabidir. Bu iznin verilmesinde, Tarım ve Köyişleri Bakanlığına bağlı araştırma enstitülerinin ve mahallinde varsa ziraat odasının uygun görüşü alınır. Bu hâlde dahi kesin zaruret görülmeyen zeytin ağacı kesilemez ve sökülemez.”