İkizköy Çevre Komitesi Kemal Kılıçdaroğlu’nun kömür açıklaması ve ardından yazdığı gençlere yönelik iklim konulu mektubunun ardından kömür ile iklim krizi arasındaki ilişkiyi daha net görebilmesi için Kılıçdaroğlu’nu Akbelen Ormanı’na davet etti.
Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu Zonguldak’ta kömür ile ilgili yaptığı açıklamanın çevre ve yaşam savunucuları tarafında eleştirilmesinin ardından Dün (16 Ocak) gençlere hitaben bir iklim mektubu yazdı. Mektupta gençlerin doğrudan denetimine ve katılımına açık, tüm canlıların yaşam hakkına saygılı bir çevre politikasının hayata geçirileceği söylendi.
Kılıçdaroğlu mektubunda ayrıca şunları ifade etti: “Her alanda olduğu gibi iklimde, doğada, ekosistemde, suda, tarımda, kent ve kır yaşamında adaleti sağlayacağız; çevrenin binlerce yıllık kadim adaletinin önüne barajlar kurmayacak yollar yapmayacak, engeller çıkartmayacağız.
Bu bağlamda, Millet İttifakı’nın iktidarında doğal ekosistemin korunması ve eski haline döndürülmesini koordine edecek İklim Bakanlığı’nı kuracağız. Bakanlığın kadrolarını büyük ölçüde sizler oluşturacaksınız.”
KILIÇDAROĞLU AKBELEN ORAMNINA DAVET EDİLDİ
İkizköy Çevre Komitesi ise mektubun ardından Kılıçdaroğlu’nun kömür açıklamasının ardından gelen bu mektubu önemsediklerini söyleyerek Kılıçdaroğlu’nu Akbelen Ormanı’na davet etti.
Açıklamanın tamamı şu şeklide:
“Sayın Kılıçdaroğlu, mektubunuzu okuduk, Zonguldak’taki kömür açıklamalarınız sonrası gelen bu sözleri önemsedik. Takipçisi olacağız. Kömür ile iklim krizi arasındaki ilişkiyi gözlerinizle görebilmeniz için sizi İkizköy’e, Akbelen Ormanı’na davet ediyoruz.
Fosil yakıtları, kömürü merkeze koyan kar odaklı bir sistem ile doğanın savaşında doğa ve gelecekleri için mücadele gençlerin yanında, aydınlık tarafta buluşmak dileğiyle.”
NE OLMUŞTU?
Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu 13 Ocak’ta Zonguldak’ta Kanaat Önderleri, Muhtarlar ve STK Temsilcileri Buluşması’na katılmıştı. Kılıçdaroğlu’nun buradaki kömür üretiminin arttırılması ile ilgili açıklamasını eleştiren İkizköy Çevre Komitesi Kılıçdaroğlu’na “kömürden değil, yaşamdan yana tavır alın” çağrısı yaptı.
KILIÇDAROĞLU: ZONGULDAK’TA KÖMÜR DENEN BİR HAZİNE VAR
Kılıçdaroğlu Zonguldak’ta şu açıklamayı yapmıştı:
Zonguldak’ın şöyle bir önemi var: Altında bir hazine var; topraklarında, dağlarında, kayalarında bir hazine var. Kömür diyoruz buna. Bir yılda ortalama 38 milyon ton kömür tüketiyoruz. Bunun 35 milyon tonunu dışardan getiriyoruz. Zonguldaklı haklı olarak şu soruyu sormalı: Burada kömür varken niye biz dışarıdan kömür getiriyoruz?
Efendim kömür çıkarırsak ne olur? Yani Zonguldak’ın kömürünü işlersek ne olur? İki temel şey olur, hatta üç temel şey olur.
Bir, istihdam yaratırsınız. Kömür çıkarırken işçi çalıştıracaksınız. Eskiden burada 10 binlerce insan çalışırdı şimdi düştü sayıları niçin, hangi gerekçeyle düştü Zonguldaklının sorgulaması lazım. Türkiye’nin de sorgulaması lazım. Sorun sadece bir Zonguldak sorunu değil, sorun aynı zamanda bir Türkiye sorunu.
İki, dışarıdan getiriyorsunuz döviz ödüyorsunuz, para ödüyorsunuz, daha yüksek para ödüyorsunuz. Zonguldaklı kazanmıyor, Türkiye kazanmıyor, dışarıdakiler kazanıyorlar. Niçin?
Üç, ithal ediyorsunuz, dolar ödüyorsunuz, avro ödüyorsunuz yani döviz ödüyorsunuz, Türk lirasıyla ithal etmiyorsunuz. Öyle bir noktaya geldik ki, Merkez Bankasının rezervleri eksi. O zaman bir taşla üç kuş vurmak varken neden üç ayrı alanda negatif bir tabloyla karşı karşıya kalıyoruz? Neden ithal ediyoruz, neden istihdam yaratmıyoruz, neden dışarıya para ödüyoruz? Bunu düşünmeniz lazım, benim de düşünmem lazım, birlikte düşünmemiz lazım.
“3 DOĞRU SORUYA 3 YANLIŞ CEVAP”
İkizköy Çevre Komitesi ise bir açıklama yaparak “Sayın Kemal Kılıçdaroğlu, iklim krizi çağında bilim insanlarının “sessiz katil” dediği kömür için Zonguldak’ta daha fazla üretim dediniz! 3 doğru soruya 3 yanlış yanıt verdiniz! Türkiyenin felaketine yol açacak 3 yanlış cevap. Gelin birlikte düşünelim” dedi. Kılıçdaroğlu’nun sorduğu üç sorunun doğru ve yanlış yanıtları ise şu şekilde açıklandı:
- Neden kömür ithal ediyoruz?
Yanlış cevap: İthal etmeyelim. TR’de daha çok kömür üretelim.
Doğru cevap: Kömür ithalatını da üretimini de kısa vadeli bir programla bitirelim. Suyu, ekosistemleri yok eden kömür madenciliğini, yılda 5binin üzerinde erken ölüme yol açan kömürü yakmayı bırakalım.
- Neden istihdam etmiyoruz?
Yanlış cevap: Zonguldak’ta TR’de daha fazla insanımızı kömür madenlerinde çalıştıralım.
Doğru cevap: İş cinayetlerinde ölen binlerce madencinin yansıra; kömür kanser, KOAH, ölüm demektir. Madenleri kapatıp, madencinin insan onuruna yakışır gelir/iş edinmesini sağlayalım.
Makro ekonomi/istihdam politikalarına girişmeden önce madenciye önce bir nasılsın diye soralım!
– Ciğerlerinle rahat nefes alabiliyor musun?
– Kulakların rahat duyuyor mu?
– Ayakta rahat durabiliyor musun?
– Daha fazla çalışabilecek halin kaldı mı?
– Ne iş yapmak istersin?
- Neden dışarı para ödüyoruz?
Yanlış cevap: Ödemeyelim. Kendi kömürümüzü çıkarıp yakalım.
Doğru cevap: Kömüre hiç para ödemeyelim. Alım garantisi/teşvik/özelleştirme ile şirketler kazanıyor. 2020’de kapasite mekanizmasıyla 1.228.000.000TL kömüre verildi. Bu parayı verimliliğe/güneşe/sağlığa yatıralım.
“KÖMÜRDEN DEĞİL YAŞAMDAN YANA OLDUĞUNUZU AÇIKLAYIN”
Açıklamanın sonunda ise yirmi birinci yüzyılda kömürde ısrar etmenin siyasi bir tercih ve siyasi bir yanlış olduğu ifade edildi ve “Memleketin geleceğine alternatif üretme iddiasında iseniz söylediklerinizi geri alın. Kömürden değil yaşamdan yana olduğunuzu açıklayın.” dendi.