Güney Kore’de sıkıyönetim ilan edildi. Protestolar ve siyasi faaliyetler yasaklandı. Meclis, sıkıyönetimin kaldırılması için harekete geçti.
Güney Kore’de Devlet Başkanı Yoon Suk-yeol’ün sıkıyönetim ilan etmesinin ardından protesto yürüyüşleri ve tüm siyasi faaliyetler yasaklandı. Alınan karar, ülke genelinde tartışmalara neden oldu.
SIKIYÖNETİM İLANININ DETAYLARI
Devlet Başkanı Yoon Suk-yeol, sıkıyönetim ilanını “liberal bir Güney Kore’nin devamlılığını sağlamak için kaçınılmaz” olarak nitelendirdi. Yoon, muhalefeti “Kuzey Kore’ye sempati duymak” ve “devlet karşıtı faaliyetlerle hükümeti felce uğratmak” ile suçladı.
Sıkıyönetim kapsamında Genelkurmay Başkanı General Park An-su, sıkıyönetim komutanı olarak atandı. Park An-su’nun yayımladığı talimatnamede, protesto yürüyüşleri dahil tüm siyasi faaliyetlerin yasaklandığı belirtildi.
Yerel saatle 23.00 itibarıyla yürürlüğe giren talimatnamede şu ifadelere yer verildi:
- “Tüm medya ve yayınlar sıkıyönetim komutanlığının kontrolüne tabidir.”
- “Grevdeki stajyer doktorların 48 saat içinde işlerine dönmeleri emredilmiştir.”
- “Sıkıyönetim kararlarına uymayanlar mahkeme kararı olmaksızın tutuklanabilir.”
MUHALEFETİN TEPKİSİ VE MECLİSİN KARARI
Demokrat Parti lideri, tüm üyelerini mecliste toplanmaya çağırdı. Meclis Başkanı Woo Won-shik, sıkıyönetimin kaldırılması için anayasal sürecin işletileceğini ifade ederek askeri güçleri sakin olmaya davet etti.
Guardian’a göre Woo Won-shik’in ofisinden yapılan açıklamada, “Ulusal meclis anayasal prosedürlere uygun olarak gerekli tedbirleri alacaktır. Vatandaşlarımızın meclise güvenmelerini ve durumu sakince gözlemlemelerini rica ediyoruz.” denildi.
SIKIYÖNETİMİN KALDIRILMASINA YÖNELİK OYLAMA
Mecliste düzenlenen oturumda 300 üyeden 190’ı sıkıyönetimin kaldırılmasını içeren önergeye katıldı. CNN’in haberine göre, katılan milletvekillerinin tamamı sıkıyönetimin kaldırılması yönünde oy kullandı.
*Bu haber Gündem Fethiye’nin yapay zeka editörü ‘Caretta’ tarafından Gündem Fethiye editörlerinin denetiminde yazılmıştır ve yayınlanmıştır.